Paytrail

Onko sinulla maailman paras verkkokauppa?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 12.3.2015

Paytrail-Maailman-paras-verkkokauppa

Oletko se onnekas, jolla on käsissään juuri avattu verkkokauppa ja tavoitteesi on tehdä siitä maailman paras? Kauppa on upean näköinen. Suunnittelusta on vastannut palkintoja voittanut mainostoimisto. Lisäksi verkkokauppa-alusta on sama, jota muut huippuverkkokaupat käyttävät. Kaikki kunnossa? – Ei! Nyt homma vasta alkaa.

Varmista, että verkkokauppasi löydetään

Internet on nykyisin pullollaan verkkokauppoja. Osa kaupoista on hyvin suunniteltuja ja toimivia, mutta jostain syystä niillä ei ole asiakkaita. Yksi isoimmista syistä on, että asiakkaat eivät löydä perille.

Perinteiset kivijalkakaupat pyritään sijoittamaan paikoille, joissa on riittävästi asiakasvirtaa. Näyteikkunoilla, mainonnalla ja kylteillä sitten houkutellaan asiakkaita ostoksille. Internetissä samanlainen sijoittelu ei ole mahdollista. Siellä on omat lainalaisuutensa. Jotta asiakkaat löytävät perille verkkokauppaasi, sen eteen on tehtävä töitä. Käsittelen tässä blogissa löydettävyyteen liittyviä tekijöitä:

1. Hakukoneet

hakukoneloydettavyys-verkkokaupassa-2-paytrailHarva kuluttaja on niin lojaali, että menisi suoraan tiettyyn kauppaan. Useimmiten matka alkaa jostain hakukoneesta eri avainsanoilla ja yhdistelmillä, esim. ”naisten kevättakki” tai ”parhaat juoksulenkkarit tarjous”.

Toisaalta tarve voi syntyä sukkuloitaessa sosiaalisessa mediassa jonkun toisen jakamasta kuvasta ja kertomuksesta. Voi olla, että kuluttaja päätyy katselemaan tuotetta verkkokaupassa klikattuaan ensin kaverinsa Facebook-päivitystä.

Tai kuluttaja päätyy katselemaan lomakuvia ulkomailta ihasteltuaan ensin Pinterestin puutarhakuvia, minkä jälkeen hän päättää selailla tarkemmin matkatoimiston tarjontaa. Kuluttaja voi myös napata sosiaalisesta mediasta tuotteen ja verkkokaupan nimen. Sen jälkeen hän lähtee etsimään niitä hakukoneesta. Tapoja on rajattomasti. Ja se on hyvä tiedostaa.

Hakukoneet voidaan jakaa perinteisiin ja sosiaalisiin. Käytetyimpiä perinteisiä hakukoneita ovat Google, Bing ja Yahoo. Sosiaalisiin hakukoneisiin voidaan laskea muun muassa YouTube, Facebook, Twitter, Pinterest ja Instagram.

Perinteisiä hakukoneita käytettäessä tarve on jo olemassa ja siihen etsitään ratkaisua. Sosiaalisissa hakukoneissa tai arkisemmin sosiaalisessa mediassa, fiilistellään enemmän, katsellaan kiinnostavia sisältöjä ja vietetään aikaa. Hyvin usein kuitenkin moni meistä hoksaa jotain kiinnostavaa tajuten, että juuri sellaista voisi tarvita. Toki sosiaalisissakin hakukoneissa tehdään perinteisiä hakujakin. Hakutuloksia arvioitaessa voi nähdä, kuinka moni muu on katsonut, jakanut, tykännyt ja mitä muut ovat kommentoineet. Näin mukaan tulee yhteisön sosiaalinen näkökulma.

2. Älä yliarvioi domain-nimen merkitystä

Verkkokaupan-hakukonenakyvyys-paytrail

Muistat varmaan ajan, kun kaikki riensivät varaamaan ”parhaita” domain-nimiä. Enää nimillä ei oikeasti ole väliä löydettävyyden kannalta. Löydettävyyteen vaikuttavat niin monet muut tekijät. Kun rakennat uutta, valitse helposti muistettava domain-nimi ja keskity sen jälkeen muuhun.

Kannattaa silti pitää mielessä, että mikäli liiketoimintasi koostuu kivijalan ja verkkokaupan yhdistelmästä, on tärkeää, että verkkokaupan domain-nimi on mahdollisimman lähellä kaupannimeä, omaa brändiä, kuten esimerkiksi: stockmann.fi tai citymarket.fi. Tuttu domain-nimi luo turvallisuutta ja luotettavuutta. Tutuimpia yrityksiä haetaan myös suoraan hakukoneista.

Mikäli yritykselläsi on jo käytössä oleva domain-nimi, joka vastaa yrityksen nimeä, kannattaa verkkokauppa perustaa samaan osoitteeseen. Hakukoneet arvostavat vanhoja, luotettavia domaineja, minkä ansiosta verkkokaupan löydettävyyttä on jatkossa helpompi kasvattaa.

3. Verkostoituminen internet-avaruudessa


Verkostoitumisen tärkeys pätee internetissäkin. Kannattaa verkostoitua eli linkittäytyä tärkeiden omaan alaan liittyvien sivustojen kanssa. Sopivia sivustoja voivat olla median, viranomaistahojen, alan yritysten sivut ja alaan liittyvät blogit.
Ilman linkkejä verkkokauppasi on vain pisara internetin avaruudessa. Sitä on vaikea löytää.

4. Kenelle myyt, mitä ja missä?

Ihan perusjuttuja: Pitäisi tietää, kenelle haluaa myydä ja mitä, ennen kuin perustaa koko verkkokauppaa. Todella harva verkkokauppa tai edes kivijalkakauppa voi aidosti tarjota kaikkea kaikille. Yleensä liian laajasta kohderyhmästä tuloksena on jotain hajutonta ja mautonta, joka ei herätä kenenkään kiinnostusta.

Määritä siis kohderyhmä, jolle tarjoat ja pyri selvittämään:

  • mikä heitä motivoi ja vastaavasti turhauttaa?
  • millä perusteilla he tekevät ostopäätöksensä?
  • millaisia tavoitteita heillä on?
  • missä kanavissa he liikkuvat?
  • millaisilla laitteilla he haluavat selailla ja tehdä ostoksensa?
Tutki kohderyhmäsi ostopolkua. Selvitä
  • missä kanavissa tarve syntyy?
  • mistä eri kanavista ihmiset etsivät lisätietoa – myös offline?
  • millainen painoarvo erilaisilla tiedonlähteillä on päätöksenteossa?
  • kuinka kauan ostopäätöksen teko keskimäärin kestää?
Kartoita lisäksi oikeat termit eli avainsanat, joilla kohderyhmäsi edustajat tekevät hakuja eri hakukoneissa. Muista huomioida myös ne sosiaaliset hakukoneet, joita kohderyhmä käyttää aktiivisimmin. Kerää tietoa myös sosiaalisista tunnisteista (hashtagit), joita he seuraavat sosiaalisessa mediassa.

Varmistettuasi perusjutut tiedät miten verkkokauppaasi kannattaa hakukoneoptimoida ja mainostaa, jotta kohderyhmäsi löytää perille.

5. Älä unohda kivijalkamyymälääsi

Vaikka keskittyisit verkkokauppasi kehittämiseen, älä silti unohda kivijalkamyymälääsi. Näitä kahta ei kannata kehittää irrallaan, vaan pyrkiä integroimaan ja luomaan liiketoimintakokonaisuus, joka parhaiten palvelee asiakkaitasi.

Kun verkkokauppaasi ja kivijalkamyymälääsi yhdistää yhteinen päämäärä, pystyt tarjoamaan asiakkaalle lisäarvoa. Myymälässä voit tarjota esimerkiksi puuttuvien tuotteiden tilaamismahdollisuutta verkosta. Tai verkossa voit tarjota mahdollisuutta pukeutumisneuvontaan myymälässä muutamien tilaamiesi vaatteiden tyylin perusteella. Tässäkin mahdollisuuksia on rajattomasti, mutta olennaisinta on, että strategia on selvä, jotta valintojen tekeminen on helpompaa.

Negatiivinen löydettävyys

Sanonta ”kaikki julkisuus on hyväksi” ei valitettavasti ole totta, ainakaan verkkokaupan kohdalla. Mikäli asiakkaasi eivät ole tyytyväisiä verkkokauppaasi tai myymiisi tuotteisiin ja palveluihin, he kyllä kertovat sen, välillä suoraan, välillä vain verkon keskustelupalstoilla. Huonosti palvellut verkkokauppa voi kyllä nousta esiin hakutuloksissa oikeilla hakusanoilla, mutta aivan väärillä näkökulmilla.

Varmista, että positiiviset ja asiapitoiset sisällöt nousevat yritystäsi koskevissa hakutuloksissa ensimmäisiksi. Parhaiten varmistat asian panostamalla ensiluokkaiseen asiakaspalveluun. Asiakaskokemusta parannat myös hakukoneoptimoimalla verkkokauppasi nykyiset sisällöt ja luomalla uutta asiakkaita palvelevaa sisältöä.

Maailman parhaaksi verkkokaupaksi tavoittelevalle ei ole tarjolla oikotietä. Asiakkaita kuuntelemalla ja verkkokauppaa systemaattisesti kehittämällä pääset kuitenkin askel askeleelta lähemmäs tavoitettasi.


Pidin helmikuussa eCommerce 2015 -messuilla Helsingissä puheenvuoron verkkokaupan kehittämisestä. Kävin läpi kuusi tutkitusti tehokkainta keinoa lisätä ostoja verkossa. Mukana oli useita keinoja löydettävyyden parantamisen lisäksi. Puheenvuoron materiaali on tässä:

TerhiAho-tulos-paytrailTerhi Aho
Digital marketing and content strategist
terhi.aho (at) tulos.fi
+358 50 3078 888
Twitter: @terhiaho

Tulos Helsinki on suomalainen digimarkkinoinnin edelläkävijä, jonka intohimo on rakentaa asiakkaidensa menestystä digitaalisin keinoin. #tuloslove

Opas verkkokaupan kehittämisestä

Mikäli verkkokaupan kehittäminen kiinnostaa sinua laajemmin, kannattaa lukea ilmainen oppaamme verkkokaupan kehittämisestä!

Lataa nyt

Lue myös:

Verkkokauppa, huomioi nämä 7 asiaa affiliate-verkkoa valitessasi

Näin teet Pinterestistä Googlen veroisen kävijälähteen verkkokauppaasi

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi