Paytrail

Sähköpostilistan kasvattaminen ja merkitys verkkoliiketoiminnassa

– vieraskynä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 27.5.2022

Sähköposti voi olla huipputehokas ja edullinen keino verkkokaupan tai -palvelun markkinoinnissa. Miten sähköpostimarkkinoinnissa pääsee alkuun ja miten omaa sähköpostilistaa voi kasvattaa? Menestyksekkään verkkoyhteisön perustanut Pekka Väänänen jakaa vinkkinsä.

 

”The money is in the list”

Oma liiketoimintani alkoi vuonna 2015 – blogista sekä pankkilainalla sisarusten kanssa ostetusta huonokuntoisesta yksiöstä. Tätä ennen olin puolisoni ja veljeni kanssa kerännyt hieman oppia sähköpostimarkkinoinnista ja verkkomyynnistä digitaalisten hyvinvointituotteiden parissa.

Suurimman inspiraation sain Mark Anastasin kirjoittamasta The Laptop Millionaire –kirjasta, josta mieleeni jäi lause ”The money is in the list”. Tämä tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että sivustolla vierailevalle voit myydä vain kerran, kun taas sähköpostinsa antaneelle voit myydä ikuisesti (ellei hän poistu sähköpostilistaltasi).

Sähköpostilistan merkityksen tärkeys riippuu paljon toimialasta, mutta siitä on hyötyä alalla kuin alalla: Voi olla, että kävijä on löytänyt sivustollesi, mutta  ostaminen ei ole sillä hetkellä ajankohtaista tai et vain saanut häntä heti vakuuttuneeksi. Kun hän jättää sähköpostiosoitteensa, voit saada kaupat aikaiseksi myöhemmin – ehkä tarve tuotteellesi syntyy, saat rakennettua luottamusta tai herätettyä innostuksen tuotettasi kohtaan.

 

Sähköposti säästää vaivaa ja markkinointieuroja

Sähköpostilistan rakentaminen saattaa viedä aikaa, mutta siihen käytetty aika ja raha maksavat itsensä takaisin. Rahaa ei välttämättä edes vaadita isoja summia.

Kun saat rakennettua oman sähköpostirekisterisi, sinun ei tarvitse käyttää ”perinteiseen markkinointiin” (mitä se sitten vuonna 2022 tarkoittaakaan) enää paljoakaan rahaa. Et tarvitse maksullisia markkinointikampanjoita eri medioihin, vaan voit luoda kampanjan, kirjoittaa sähköpostin ja painaa nappia, jolloin tieto menee seuraajillesi yhdellä kertaa.

Joihinkin kiinteisiin kuluihin, kuten sähköpostiohjelman kustannuksiin, kannattaa kuitenkin varautua. Alkuvaiheessa nämä kulut ovat muutamia kymppejä, ja myöhemmin korkeintaan satanen tai pari per kuukausi, ohjelmasta riippuen – meillä käytössä on Mailchimp. Myös maksulliseen Facebook- tai Google-mainontaan voi olla tarpeen ja järkevää käyttää hieman rahaa.

Parasta sähköpostin hyödyntämisessä on asiakashankinnan automatisointi, jolloin uusia potentiaalisia asiakkaita virtaa sisään itsestään. Esimerkiksi meidän sähköpostilistamme kasvaa tällä hetkellä noin 150 osoitteen viikkovauhdilla. Vaihtoehto tälle olisi kierrellä ympäri Suomea puhumassa asuntosijoittamisesta, mikä olisi huomattavasti työläämpi tapa.

 

Miten sähköpostilista karttuu?

Sähköpostilistaa voi kerätä verkkosivuston kautta, mutta ensimmäinen asia on tietenkin saada verkkosivuille liikennettä. Vaihtoehtoja liikenteen hankkimiseen ovat Google sekä sosiaalinen media, kuten Instagram, Twitter tai LinkedIn. Valitse liiketoiminnallesi ja yleisöllesi sopivin tapa. 

➡️ Lue myös: Miten saat kävijöitä verkkokauppaan?

Me olemme suosineet Googlea, josta ihmiset hakevat tietoa oma-aloitteisesti, jolloin he ovat alttiita ja avoimia asialle. Vaatii kuitenkin aikaa ja kovaa työtä nostaa sivusto hakukoneissa kärkisijoille, ja siksi sosiaalisessa mediassa voit saada tuloksia nopeammin.

➡️ Lue myös: Verkkokaupan hakukoneoptimointi

Sitten niihin sähköpostipyydyksiin, joilla voit listaasi kasvattaa: ”Tilaa uutiskirje” tai ”Liity sähköpostilistalle” ovat mielestäni surkeimpia tapoja kerätä sähköpostilistaa. Ketään ei ensisijaisesti kiinnosta sinun uutiskirjeesi, vaan oma hyöty ja lisäarvo. Siksi sinun kannattaa tarjota jotakin niin arvokasta ja kiinnostavaa, että kävijä haluaa antaa sähköpostiosoitteensa sitä vastaan.

Meidän tapauksessa sähköpostilistaa on kerätty useilla tavoilla. Olemme tarjonneet sähköpostia vastaan ilmaista yli 50-sivuista e-kirjaa, vuokratuottolaskuria, vuokranantajalle tärkeitä lomakepohjia sekä mahdollisuutta ostaa sisäpiirimme kautta alle markkinahintaisia sijoitusasuntoja.

 

Älä myy, tuota lisäarvoa

Sähköpostilistan rakentamista kannattaa siis lähestyä lisäarvon tuottamisen kautta. Kumman kanssa itse tekisit mieluummin kauppaa: henkilön, joka haluaa sinulta rahaa heti vai henkilön, joka auttaa sinua ensin maksutta? Asian voi hahmottaa esimerkiksi näin: viesteistäsi joka kahdeksas voi olla myyntiviesti, muut seitsemän lisäarvoviestejä.

Mitä lisäarvoviestit sitten ovat? Meidän tapauksessa ne ovat hyödyllisen tiedon jakamista asuntosijoittamisesta blogikirjoitusten avulla. Lisäravinteita myyvä yritys voisi tarjota ilmaisen treeniohjelman ja ruokavalion. Hiustenhoitotuotteita tarjoava yritys voisi tarjota ilmaisen e-kirjan tai verkkokurssin hiustenhoidosta. Rajana on vain kekseliäisyys.

Lisäarvon tuottamisen kautta luottamus rakentuu ja myyminen helpottuu. Jos pelkästään myyt, sähköpostiesi avausprosentit laskevat kuin lehmän häntä. Myymistä kannattaa ajatella lähtökohtaisesti asiakkaan auttamisena ja ratkaisun tarjoamisena ongelmaan. Ja silloin, kun myyt, tee kiinnostava kampanja!

 

Aloita, automatisoi ja ole kärsivällinen

Yksi sähköpostityökalujen eduista on automatisointi. Voit tehdä valmiiksi pitkänkin sähköpostisarjan: aikanaan meillä oli kymmenien viestien sarja yli vuodeksi eteenpäin. Näin sähköpostilistallesi liittynyt saa määritellyssä aikataulussa automaattisesti hyödyllisiä viestejä, täysin ilman manuaalista työtä. Voit tehdä oman sähköpostisarjan myös verkkokaupastasi ostaneille, koska ostaneet asiakkaat ovat potentiaalisimmat seuraavat asiakkaasi!

➡️ Lue myös: Verkkokaupan sähköpostimarkkinointi

Lisäarvon tuottaminen ja automatisointi kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin. Näin voit käyttää oman aikasi tehokkaasti, eikä sinun tarvitse miettiä jatkuvasti uusia kampanjoita.

Sähköpostilistallamme on kirjoitushetkellä noin 37 000 sähköpostiosoitetta. Sen avulla meiltä saatetaan varata kerrostalollinen asuntoja muutamissa minuuteissa myyntisähköpostin jälkeen. Tämän rakentaminen on vaatinut valtavan määrän hikeä ja kyyneleitä, mutta on ollut ehdottomasti vaivan arvoista.

Alkuun pääsee pienemmälläkin sähköpostirekisterillä. Itsellenikin parhaimmat onnistumisen kokemukset tulevat mieleen yrittäjätaipaleemme ensivaiheilta. Muistan vielä tarkalleen, kun olimme saaneet kerättyä muutamien kymmenien sähköpostien listan, ja ensimmäisen markkinointiviestin jälkeen joku osti 30 euroa maksavan treeniohjelman verkkokaupastamme. Sillä hetkellä piti hieraista silmiä pariin kertaan!

Siis ei muuta kuin pienin askelin ja onnistumisista nauttien kohti sähköpostilistan ja kannattavan verkkoliiketoiminnan rakentamista!

Kirjoittaja:

pekka väänänenOlen Pekka Väänänen ja toimin täysipäiväisenä yrittäjänä asuntosijoitusalalla.

Olemme myyneet Asuntosalkunrakentaja.fi -sivustomme kautta kerätyn sähköpostilistan avulla asuntoja muutaman viimeisen vuoden aikana arviolta noin 150 miljoonan euron edestä. Suurin osa asuntokaupoista on tehty ilman tapaamista, jopa ilman puhelinyhteyttä asiakkaaseen. Tämä vaatii luottamusta, etenkin kun puhutaan asuntokaupasta.

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi