Paytrail

Varoittava esimerkki verkkokaupan automaation epäonnistumisesta

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 27.9.2016

paytrail-varoittava-esimerkki-automaatiosta.jpg

Ostin keväällä itselleni ison kasan uusia kisavaatteita: juoksutrikoita ja urheilutoppeja. Tuolla kasallisella uskoin pärjääväni kauden agilitymittelöt ja treenitkin. Ehkä myös parin seuraavan kauden. Näin ainakin toivon, sillä en oikein tykkää shoppailusta. Mutta mitä sitten tapahtui?

Verkkokauppa, josta ostin treenivaatteeni, osoitti olevansa kunnostautunut markkinointiautomaation suhteen. Ainakin automaatio oli otettu käyttöön. Tein tilauksen huhtikuun puolivälissä. Heti seuraavalla viikolla minulle tuli ensimmäinen sähköposti, jossa kyseinen kauppa tarjosi minulle saman merkkisiä treenivaatteita, joita olin juuri ostanut ja paketista ulos nostanut. Tokihan tarvitsisin jo uusia.

Sen jälkeen minulle on tullut yhteensä 13 viestiä, joissa minulle sinnikkäästi myydään näitä samanmerkkisiä treenivaatteita. Viimeisin viesti tuli elokuun lopussa. En ole tarttunut tarjouksiin.

Tämä on varoittava esimerkki siitä, miten verkkokauppa voi mennä markkinointiautomaationsa kanssa pieleen. Nostaisin esiin etenkin kolme eri kohtaa, joissa mentiin metsään.

Ensinnäkin minut luokiteltiin sportti-lokeroon. Kun kyse on vaatteista, tarpeeni eivät kuitenkaan rajaudu pelkästään juoksutrikoisiin. Tarpeitteni monipuolisuutta ei tässä tapauksessa ole onnistuttu arvioimaan oikein, eikä niitä siksi ole hyödynnetty kunnolla. Jos minulle olisi välillä tarjottu vaikkapa hienoja sadeasuja juhannuksen viettoa varten tai työasuja syksyä varten, olisin saattanut napata syötin.

Toiseksi viestien ajoitus on pielessä. Kun ensimmäinen markkinointiviesti tuli, olin juuri vastaanottanut tilauksen. En ollut halukas ostamaan lisää samoja tuotteita heti paikalla. Uskoisin, että harva tilaa treenivaatteita viikoittain.

Ja sitten vielä tuo viestien määrä: mainitsemieni 13 viestin lisäksi olen saanut samaiselta putiikilta yhteensä 40 viestiä tekemäni tilaukseni jälkeen (pääosin urheiluvaatteista). Se on aika paljon. Vaikka viestit olisivatkin osuvia, niiden määrä on hurja. Mutta kun viestit eivät oikein edes osu, kiusaus merkata ne roskapostiksi kasvaa viesti viestiltä. Toistaiseksi olen kuitenkin vain heilauttanut ne roskakoriin.

Olen vahvasti markkinointiautomaation kannalla. Automaatio on kuitenkin rakennettava asiakasta ajatellen. Sen tehtävä ei ole tykittää asiakasta myyntimielessä mahdollisimman agressiivisesti vaan palvella asiakasta tarjoamalla hänelle juuri oikeaa asiaa juuri oikealla hetkellä. Ensin on selvitettävä tarkasti asiakkaan tarpeet ja ostoprosessin vaiheet. Vasta sitten voi tehdä järkevää asiakaslähtöistä markkinointiautomaatiota.

ebook-3-cta.jpgOlisiko verkkokauppasi käytännöissä vielä varaa pienelle viilaukselle? 

Verkkokaupan taustalla pyörii monia erilaisia prosesseja, joita kehittämällä saat verkkokauppasi toimimaan paremmin. Markkinointi on yksi näistä. Lataa maksuton oppaamme, josta saat vinkkejä siihen, miten verkkokaupan kehitystyötä kannattaa tehdä.

Lataa nyt

Lue myös

Verkkokaupan trendit 2016 - ota nämä huomioon liiketoiminnassasi

Miten verkkokauppa voi tehdä laadukkaampaa sähköpostimarkkinointia?

Verkkokauppa tarvitsee hyvää sisältöä - ja luotiliivit

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi