Paytrail

Verkkokauppa tarvitsee hyvää sisältöä - ja luotiliivit

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 6.9.2016

Verkkokauppa tarvitsee hyvää sisältöä ja myyntiä

Sisältömarkkinointi ei taatusti ole mennyt terminä ohi keneltäkään edes ohuelti markkinointialaa seuraavalta. Trendisana jakaa kuitenkin väen kahteen: sisältöihmiset hehkuttavat tarinallisuuden ja hyvän sisällön puolesta, myyntiväki kaipaa enemmän konkretiaa. Miten sisällöllä oikeasti myydään?

Sisältö, myynti vai molemmat?

Kun puhutaan verkkokaupasta ja sisältömarkkinoinnista, tasapainoillaan kahden asian välillä: pitää palvella asiakasta jäätävän hyvällä sisällöllä, mutta toisaalta pitäisi saada myyntiäkin aikaiseksi. Nämä asiat pitäisi tietysti saada tasapainoon.

Olen toki sitä mieltä, että pitkässä juoksussa hyvä sisältö maksaa itsensä euroina takaisin, kun ajattomat sisällöt nousevat hakutuloksissa ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Hyvän sisällönhän voi kierrättää vaikka kuinka monta kertaa.

Silti verkkokauppa ei elä pelkästä mediallisesta sisällöstä, vaan joukkoon on pystyttävä ujuttamaan itse asiaa: myytävää tuotetta. Kun vanhassa maailmassa myynti tehtiin reklaamilla, uudessa maailmassa tuotteenkin tarina on pystyttävä kertomaan kiinnostavasti. Eli perinteisen ostaostaosta-viestin sijaan kerrotaankin tarina kenties tuotteen takaa.

Tarina toimii sisäänheittäjänä

Hyvä tuotekohtainen sisältö toimii myös loistavana sisäänajajana verkkokauppaan. Varustelekan Valtteri Lindholm on kertonut esimerkkiä Facebook-mainoksesta, jossa kaupiteltiin luotiliivejä. Mainos generoi mukavan porukan verkkokauppaan ja myös myyntiä, joskin luotiliivit jäivät hyllyyn.

Aina kaupan sisäänheittotuotteena ei siis tarvitse olla myytävä artikkeli, riittää, että kauppaan pääsevälle asiakkaalle pystytään myymään oikein.

Vielä vuosi sitten olin vahvasti sitä mieltä, että kunnon sisältömarkkinoija on aina palvelemassa lukijaa ja myynti kyllä tulee ajan kanssa. Valitettavasti tähän ei kaikilla ole aikaa. Siksi olen viime aikoina pohtinut paljon palvelun merkitystä juuri tuotteen kautta.

Millaista sisältöä voi rakentaa tuotteen ympärille, jotta siitä saa kiinnostavan ja jopa sosiaalisessa mediassa leviävän viraali-ilmiön Varustelekan luotiliivien tapaan.

Viisasten kiveä tähän sisältöön ei ole, mutta omien verkkokauppa-asiakkaiden kanssa tehtyjen kokeilujen perusteella laadukkaat, tuotteisiin perustuvat sisällöt pystyvät ohjaamaan verkkokauppaan huomattavan isoja joukkoja asiakkaita. Nämä asiakkaat kääntyvät vieläpä hämmästyttävän hyvällä prosentilla asiakkaiksi.

Luo sisältöä ja tarinoita kiinteästi omiin tuotteisiisi liittyen

Ehkä sisällön ei siis tarvitsekaan olla kaukaa haettua vaan kiinteästi verkkokaupan tuotteisiin liittyvää tarinaa. On vain keksittävä tapa, jolla ostaostaosta-viesti käännetään tarinaksi, jonka jokainen haluaa lukea, jakaa ja lopulta – ostaa.

Kun tämä kaava onnistuu, tuloksena on melko hyvä konversio sisältösivulta verkkokauppaan. Viime aikojen kokeilussa olen pystynyt ohjaamaan artikkelin lukijoista lähes seitsemän pinnaa verkkokauppaan tuotetta katsomaan ja kauppaakin on syntynyt. 

Nämä prosentit ovat vielä melko geneerisen verkkokaupan lukuja. Entä jos lähdetään rakentamaan omaa mediaa vaikkapa metsästystuotteiden ympärille, tehdään sisältöä, joka yhdistää tuotteet ja palvelut? Tai tarjotaan koiraihmisille kurakelissä selviämisohjeita oikeiden tuotteiden kanssa? Tällaiset sisällöt tuottavat muuten verkkokauppaan enemmän trafiikkia kuin kuluttajia ärsyttävät uutiskirjeet, bannerit tai somefiidin tukkivat tarjoukset.

KirjoittajaVille-Kormilainen.jpg

Ville Kormilainen
Tekir Oy

Kirjoittaja on viestintäkonsultti, sosiaalisen median ja sisältömarkkinoinnin ammattilainen Tekir Oy:ssä. Kirjoittajan mielestä parhaat brändit ovat tulevaisuudessa omia medioitaan.

Tee sisältömarkkinoinnista verkkokauppasi salainen ase

Mikäli olet kiinnostunut kehittämään verkkokauppasi sisältömarkkinointia, suosittelemme sinua katsomaan myös alla olevan webinaaritallenteen. Webinaarissa Differo Oy:n Kati Keronen valottaa tarkemmin, miten verkkokaupat voivat hyödyntää sisältömarkkinointia entistäkin tehokkaammin. 

Lue myös

Muunna verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

Näillä sisältötyypeillä teet enemmän myyntiä verkkokaupassasi

Videot verkkokaupan markkinoinnissa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi