Paytrail

Verkkokaupan trendit 2022 on julkaistu

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 1.12.2021

Kulunut puolitoistavuotinen on muuttanut ostotottumuksia enemmän kuin edellinen vuosikymmenen yhteensä. Verkkokaupassa muutos on tarkoittanut valtavaa kasvua ja kiinnostuksen lisääntymistä. Miten tästä eteenpäin?

Mihin suuntaan verkkokauppa kehittyy vuonna 2022?

Kuluneet vuodet ovat olleet verkkokauppa-alalle huimia. Verkko-ostamisen määrä on kasvanut ja uusia toimialoja on siirtynyt verkkoon. Samalla suomalaiset ovat ottaneet verkko-ostamisen todella omakseen.

Mitä se tarkoittaa verkkokaupan kannalta ja mitä menestyvältä verkkokaupalta vaaditaan vuonna 2022? Entä mitä kuluttajat odottavat verkkokaupalta?

Kysyimme asiaa alan kärkinimiltä. Asiantuntijoina Verkkokaupan trendit 2022 -raportissa ovat:

  • Leevi Parsama, verkkokaupan kummisetä, joka on mm. kehittänyt alan koulutusta.
  • Nicolas Fogelholm, verkkokaupan hallitusammattilainen ja verkkokauppojen kasvukumppani osakkaan, konsultin ja hallitusammattilaisen roolissa.
  • Kimi Timonen, digitaaliseen kauppaan ja markkinointiin perehtynyt konsultti, jolla on myös pitkä kokemus kauppiaana.
  • Marko Manninen, trampoliinikauppa Aconin osakas & myynti- ja markkinointijohtaja.
  • Tapio Haanperä, saavutettavuusasiantuntija, joka konsultoi esteettömien sivustojen rakentamisessa.
  • Joni Rautanen, digitaalisen liiketoiminnan ja verkkomaksamisen asiantuntija.

 

Kuluttajien vaatimustaso verkkokaupoille kasvaa – aika nostaa kaupan perustasoa

Kuluttajien odotukset verkkokaupalle ovat korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten, ja verkosta ostamisen arkipäiväistyminen on luonut uuden tason perusvaatimuksille. 

Pysyäkseen mukana kasvavassa kilpailussa jokaisen kauppiaan tulee kiinnittää huomiota omaan kilpailuetuun ja asiakasymmärrykseen.

”Liiketoiminnassa on yksi kysymys ylitse muiden: miksi asiakkaat ostavat meiltä. Kaikkien yrityksessä pitäisi osata vastata tähän. Olennaista onkin viimeistään nyt tunnistaa oman verkkokaupan kilpailuetu ja kiteyttää siitä asiakaslupaus"

Parsama muistuttaa.

 

Pehmeiden arvojen merkitys korostuu – vastuullisuus ja saavutettavuus tuovat kilpailuetua

Perusasioiden hiomisen rinnalle ponnistavat vastuullisuus sekä palveluiden saavutettavuus.

Vastuullisuus ei ole enää pelkkää sanahelinää, vaan kuluttajat ovat aidosti valmiita tekemään ekologisia valintoja ja äänestämään lompakollaan.

"Kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen panostamisen trendistä tulee varmasti löytymään uusia liiketoimintamahdollisuuksia", Timonen sanoo.

Toinen merkittävä trendi on saavutettavuus, eli sen varmistaminen, että kauppa on helposti lähestyttävä ja käytettävä kaikille ryhmille. Näin ostamisen esteeksi ei tule esimerkiksi näkö- tai liikuntavamma.

"Kaupalle saavutettavuusesteet voivat tarkoittaa sitä, että osa asiakkaista tottuu käyttämään muita palveluja. Kun Amazonin tietää toimivan hyvin ruudunlukuohjelmalla, asiakas helpommin suuntaa suoraan sinne", Haanperä kiteyttää.

Mitä muuta asiantuntijat kertoivat verkkokaupan trendeistä ja millaisia vinkkejä he jakoivat oman kaupan kehittämiseen? Miten pysyä kyydissä kiihtyvässä kilpailussa?

Lue maksuton raportti, ja ota selvää!

Verkkokaupan trendit 2022

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi