Paytrail

Web stoorit osa 4: brändäyshaasteista kestävän muodin lähettilääksi

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 16.12.2021

Vuosikymmen sitten Alpan perustaja Heikki Timlin tutustui reppureissullaan alpakanvillaan. Se teki vaikutuksen, ja nyt pohjoismaalaiset ovat ihastuneet kestävään materiaaliin.

Brändäyksellä tunnetuksi

Vielä muutama vuosi sitten alpakanvilla ei ollut tuttu materiaali pohjolassa. Laadukkaita neuleita myyvä Alpa on onnistunut kääntämään kelkan ja tekemään materiaalin tunnetuksi. Tuntemattoman materiaalin brändääminen oli ajoittain haastavaa, mutta siitä huolimatta Timlin uskoi sen mahdollisuuksiin.

”Opin Perussa, että alpakanvilla on erinomainen materiaali sekä lämpimissä että kylmissä olosuhteissa."

Vuonna 2012 perustetun Alpan liikevaihto on nyt 2,3 miljoonaa euroa, ja yrityksellä on 13 työntekijää. Yrityksen verkkokauppa on suunnattu sekä suomalaisille että ruotsalaisille asiakkaille. Lisäksi tarkoituksena on avata markkina Eurooppaan.

 

Vastuullisuus menestyksen takana

Alpan menestys piilee vahvoissa arvoissa, jotka näkyvät yrityksen tuotteissa. Näitä ovat erinomainen hinta–laatusuhde, neuleiden käyttöarvo ja -ikä sekä vastuullisuus.

Alpan markkinointijohtaja Lauri Hilliaho kertoo, että Alpa ostaa villan Perusta. Peru on ainut maa maailmassa, josta alpakanvillaa voi hankkia suuremmissa määrin.

”Alpakanvilla on vastuullinen villamateriaali. Alpakat laiduntavat vapaina vuoristoissa, ja niiden villa on korkealaatuista ja pitkäkuituista”, Hilliaho sanoo.

Vastuullisuus näkyy kestävien tuotteiden lisäksi myös läpinäkyvässä tuotantoketjussa. Alpa selvittää materiaalin alkuperän, tehtaiden olosuhteet sekä koko tuotteen polun.

 

Korjaus- ja huoltopalvelut lisäävät tuotteiden käyttöikää

Vastuullisuudella on väliä, koska kuluttajat ovat yhä tietoisempia eettisyydestä. Myös Verkkokaupan trendit 2022 -raportti paljastaa, että vastuullisuus on muuttumassa sanoista teoiksi kuluttajien ostopäätöksissä.

Alpa panostaa tuotteen käyttöikään ja kiertotalouteen useilla keinoilla. Yritys tarjoaa neuleiden korjaus- ja huoltopalvelua sekä ostaa takaisin käyttämättömät tai käytetyt neuleet.

Käytetyt neuleet huolletaan, käytetään pesulassa ja laitetaan uudelleen myyntiin. Neuleet myyvät hyvin myös käytettyinä – asiakkaat suorastaan odottavat second hand -neuleiden myyntiin saapumista.

”Käytetyt ja huolletut tuotteet ovat kaikista helpointa myytävää”, Hilliaho sanoo hymyillen.

 

Tavoite kasvaa ja kansainvälistyä

Alpa ei ole halunnut tehdä niin sanottua luksustuotetta, vaan korkealaatuisen tuotteen, joka on saavutettavan hintainen kuluttajille. Tavoitteena on olla kansainvälisesti tunnettu laadukas ja vastuullinen brändi.

Yritys toimii sekä Jyväskylässä sijaitsevassa myymälässä että verkossa. Myymälän takatilassa on Alpan varasto. Kasvun myötä tilat alkavat olla äärirajoilla, ja suuremmat tilat ovatkin kartoituksessa.

”Olemme kasvaneet näistä saappaista nyt ulos, ja on aika ottaa seuraava kasvun askel”, Hilliaho sanoo.

Mitä muuta alpalaiset kertoivat yrityksen arjesta, verkkokaupan pyörittämisestä ja vastuullisuudesta? Katso videolta!

 

Ps. vastuullisuus on yksi verkkokauppa-alan suurimmista trendeistä. Ota muut trendit haltuun ja lue maksuton trendiraportti:

Verkkokaupan trendit 2022

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi