Paytrail

Web stoorit osa 8: Globe Hope uudistaa vaatebisnestä

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 10.3.2022

Palkittu Globe Hope on tehnyt vaatteita ja asusteita hukkamateriaaleista jo lähes 20 vuotta. 2000-luvun alussa kierrätysmateriaalit olivat uusi ajatus, eikä menestys tullut yhdessä yössä.

Laatu ja design kohtasivat kierrätysmateriaalit

Globe Hopen perustajan Seija Lukkalan ympäristöherätys alkoi varhain. Lapsuudenkodissa säästettiin ja kierrätettiin, ja esimerkiksi maitopussit päätyivät matonkuteiksi. Nuorena aikuisena Lukkala oli kulutuskriittinen ja tunsi tuskaa siitä, onko omilla teoilla merkitystä. Yhtenä päivänä hän oivalsi oman osansa:

”Mä voin tehdä vain sen, mitä mä voin tehdä. Sen pitää riittää mulle”, hän kuvaa ajatustaan.

Ajatus oli alkusysäys vuonna 2003 perustetulle Globe Hopelle, kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista vaatteita ja asusteita tekevälle yritykselle.

Pelkkä materiaali ei riittänyt Lukkalalle yritysideaksi, vaan hän halusi laadun, designin ja brändäyksen olevan kohdallaan. Tuotteiden materiaaleina käytetään esimerkiksi turvavöitä tai lankaa, joka on kehrätty leikkuujätteestä ja muovipulloista. 

"Kierrätysmateriaalit ovat työläitä uusiin materiaaleihin verrattuna, koska niissä voi olla virheitä. Siksi asiat tehdään käsityönä yksitellen. Näin tuotteista tulee uniikkeja", kuvailee markkinointi- ja verkkokauppavastaava Marina Johansson.

 

Vastuullisen vaatebrändin menestyminen ei ollut itsestäänselvyys

Vaikka Globe Hopesta on kasvanut palkittu ja tunnettu brändi, menestys ei tullut helpolla. 2000-luvun alussa vaatetusalalla ei käyty nykyisenlaista keskustelua vastuullisuudesta, eikä kierrätysmateriaaleihin perustuvan brändin läpilyönti ollut yksinkertaista. Yrityksen mallisto nosti esiin vaateteollisuuden päästöt, ja se oli monelle alan toimijalle vaikea pala.

”Alalla minua pidettiin oman pesän likaajana", Lukkala muistelee.

Malliston potentiaali kuitenkin nähtiin. Valistuneet sisäänostajat arvioivat vastuullisuudesta olevan trendiksi, ja merkki pääsi esimerkiksi Stockmannin One Wayhin. Myös kuluttajat olivat innoissaan uudesta ideasta, ja yritykselle alkoi sataa huomiota ja palkintoja. Ilmiö on sittemmin voimistunut, ja esimerkiksi Verkkokaupan trendit 2022 -raportissamme nousi esiin vastuullisuuden merkitys kuluttajille.

"Valttimme on avoimuus. Kerromme tuotteista, niiden materiaaleista ja valmistuksesta nettisivuillamme ja pyrimme avaamaan niitä todella paljon kuluttajille", Johansson sanoo.

 

Verkkokauppa on toimiva kanava vaatebisneksessä

Globe Hopen tuotteita myydään kivijalan ja jälleenmyyjien lisäksi verkossa. Verkkokauppa ja sosiaalinen media ovat osoittautuneet kanaviksi, joissa mallistoa ja tietoa vaatehuollosta pystyy esittelemään helposti.

”Kanavissamme on paljon tietoa tekstiilien uusiokäytöstä ja huollosta sekä tietoa kierrättämisestä ja vastuullisuudesta.”

Vuosi 2020 oli Globe Hopen verkkokaupalle kasvun vuosi. Yritys käsittelee ja pakkaa verkkokauppatilaukset toimitiloissaan Nummelassa, josta ne kuljetetaan Posti Greenin avulla asiakkaille. Hiilineutraalien kuljetusten lisäksi huomiota on kiinnitetty myös pakkausmateriaaleihin.

”Pakkausmateriaalia käytetään säästeliäästi ja palautukset pyritään minimoimaan”, kertoo Johansson.

➡️ Lue myös, miten Made of Sundays panostaa ekologisiin pakkauksiin

Lukkala uskoo verkkokaupan olevan tulevaisuudessa yritykselleen tehokkain myyntikanava. Lisäksi mielessä pyörii halu kasvattaa kiertotalouden osuutta niin koko toimialalla kuin kuluttajien mielissä.

”Jotta kiertotalous saataisiin läpi, tarvitaan kaikki osapuolet talkoisiin mukaan."

Miten Globe Hopen arki pyörii? Entä miten verkkokaupan ammattilaiset kommentoivat vastuullista bisnestä? Katso koko tarina videolta.

 

Ps. Jos et ole vielä tutustunut trendiraporttiimme, löydät sen alla olevasta painikkeesta! 

Verkkokaupan trendit 2022

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi