Paytrail

Paytrailin uusi raportti näyttää muutokset suomalaisten ostotottumuksissa ja poikkeusolojen vaikutukset kauppiaisiin

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 1.10.2020

Mediatiedote, julkaisuvapaa heti.

Puolet suomalaisista lisäsi Covid-19 kriisin aiheuttaman poikkeusajan aikana verkko-ostoja ja valtaosa heistä aikoo myös jatkaa ostosten tekemistä verkossa, selviää verkkomaksupalvelu Paytrailin uudesta raportista.

10 % verkkokauppiaista taas kertoo aloittaneensa verkkokaupan vasta poikkeustilanteen myötä. Poikkeusolot kasvattivat myyntiä yli kolmanneksella kauppiaista, reilu neljännes kertoo myynnin laskeneen.  

Verkkomaksupalvelu Paytrailin heinäkuussa tekemät kyselytutkimukset sekä kuluttajille että verkkokauppiaille kertovat "koronakevään" vaikutuksista suomalaiseen verkkokauppaan ja sen tulevaisuuteen. Kyselyihin vastasi 750 suomalaista verkkokauppiasta ja yli 1000 kuluttajaa. 

Kyselyn mukaan puolet suomalaisista lisäsi verkko-ostojaan ja heistä melkein 3/4:stä sanoo käyttäytymisensä muuttuneen pysyvästi. Syitä tähän olivat verkko-ostamisen helppous ja vaivattomuus, valikoiman laajuus, mahdollisuus tehdä ostoksia kotoa ja kokemus paremmista tarjouksista.

Verkko-ostoilla aikoivat jatkaa erityisesti maaseuduilla asuvat: heistä verkkoasiointiaan lisänneistä jopa 81 % haluaa jatkaa ostosten tekemistä verkosta. 

Kyselyyn vastanneet kuluttajat kertoivat ostaneensa poikkeusaikana verkosta enemmän vaatteita, kenkiä ja asusteita, ruokaa sekä elintarvikkeita ja apteekkituotteita.

Poikkeusaika paljasti myös verkkokauppojen kuprut

Kyselyn vastanneista verkkokauppiaista 64 % kertoi poikkeusajan vaikuttaneen selvästi verkkokauppansa myyntiin. Muutos oli positiivinen 35 % kauppiaista, mutta lähes yhtä monen kassakone oli hidastunut poikkeustilanteen aikana. 

10 % verkkokauppiaista taas kertoo aloittaneensa verkkokaupan vasta poikkeustilanteen myötä. Eniten uusia verkkokauppoja syntyi palveluiden toimialalle.

Kyselyn mukaan liki 70 % kauppiaista koki kuluttajien ostosten poikenneen normaalista. Odotetusti normaalia enemmän palautuksia tuli aloilla, joissa myynti väheni poikkeusaikana. 

Poikkeusaikana verkkokauppiaat olivat kokeneet eniten haasteita logistiikan, saatavuuden varmistamisen ja tilanteeseen soveltuvien toimitustapojen järjestämisen suhteen.

Lataa koko raportti osoitteessa: https://www.paytrail.com/kokemuksia-verkkokaupan-muutoksesta-poikkeusaikana

 

Paytrail
Vuonna 2007 perustettu Paytrail on maksuvolyymiltaan suurin suomalainen verkkomaksupalvelu. Yritys hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen ja lisäksi vastaa myös Valtiokonttorin Suomi.fi -palvelun verkkomaksuliikenteestä. Paytrailin maksupalvelun kautta on ostettu tuotteita ja palveluita jo yli 10 miljardin euron edestä. Yritys on osa pohjoismaista Netsiä.

paytrail-icon Mediatiedote