Paytrail

2 tarinaa tulevaisuuden asiakaskohtaamisista

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 19.2.2015

 

 

Sain innoituksen tähän tekstiin Microsoft Suomen Business Summit tapahtumassa, jossa Microsoft esitteli myös uuden tajunnan räjäyttävän Hololens tuotteensa.  Ryhdyin miettimään mitä upeita mahdollisuuksia teknologia ja digitalisaatio avaakaan tulevaisuuden asiakaskohtaamisiin.

Uskon ensiluokkaisiin asiakaskohtaamisiin sekä digitaalisessa-, että analogisessa maailmassa. Uskon, että asiakkaasta välittäminen, asiakaan kuunteleminen ja asiakkaan odotukset ylittävä auttaminen ratkaisevat menestyksesi nyt sekä tulevaisuudessa, olipa kyse kohtaamisista verkossa tai kivijalassa.

Tässä 2 ideaa, kuvitteellisten tarinoiden muodossa siitä, kuinka digitalisaatiota ja teknologiaa voitaisiin hyödyntää tulevaisuuden kaupankäynnissä ja myynnissä synnyttämällä parempia asiakaskohtaamisia.

1) Kivijalka kotisohvalle

"Haluan selvittää, aistia ja kokea kuinka lähelle live-kohtaamista teknologian avulla voisimmekaan päästä. Voisitko teknologian avulla tuoda kivijalkakauppasi olohuoneeseeni?"

Ajatellaan, että minulla on tarve uusia olohuoneeni sisustusta ja aloitan muutosmatkan laittamalla päähäni Microsoft Hololensit. Aloitan olohuoneeni kuninkaasta, eli sohvasta, jonka rakennan ja muotoilen hologrammia hyödyntäen juuri sopivan kokoiseksi, muotoiseksi, väriseksi ja jopa hajuiseksi.

Lasit päässä muotoillessani näen kokoajan reaaliajassa hologrammina miltä sohva tulee näyttämään olohuoneessani. Pyörittelen ja suunnittelen aikani lasit päässä, mutta haluan kuitenkin vielä ulkopuolisen huippuasiantuntijan mielipiteen Iskun "virtuaaliselta sisustussuunnittelijalta", jonka soitan mukaan suunnittelutuokioon 3d-videopuhelulla suoraan Hololens laseilla.

Myös hänellä on päässään Hololensit ja hän näkee omien lasiensa kautta reaaliajassa saman kuin minäkin. Virtuaalinen sisustussuunnittelija antaa muutaman vinkin sohvani valintaan ja materiaaliin, joiden pohjalta teen lopulliset muutokset täydelliseen sohvaani.

Lopuksi tallennan valmiin mallini OneDrive pilvipalveluun ja lähetän sen Iskun verkkokauppaan, joka hetkessä ilmoittaa sohvan hinnan. Valitsen itselleni sopivan toimitusajan, maksan sohvan ja Isku ryhtyy välittömästi 3D-printtaamaan täydellistä sohvaani joka saapuu kotiini seuraavana päivänä. 

2) Virtuaalinen ständi

"Voisiko digitalisaatio ja teknologia viedä sinut virtuaalisesti sinne missä asiakkaasi fyysisesti ovat?"

Jatketaan sisustusteemalla ja päätän lähteä hakemaan lisäinspiraatiota sisustukseeni menemällä Habitare messuille. Lukuisten perinteisten messuständien joukosta erottuu Himmee nimisen valaisinliikkeen miehittämätön standi. Ständillä on vain yksinäiset Hololens lasit sekä vaalea tyhjänä hohtava seinä.

Päätän tarttua houkutukseen ja laitan lasit päähäni. Yllätyn, kun näen Himmeen huippusuunnittelijan hologrammina toisessa päässä. Suunnittelija pyytää kuvaa olohuoneestani ja käyn lataamassa sen OneDrive palvelusta.

Hologrammi olohuoneestani, uusine sohvineen, avautuu yhteiseen näkymäämme ja ryhdymme suunnittelemaan juuri omaan olohuoneeseeni ja uuteen sohvaani sopivaa valaistuskokonaisuutta. Olen todella tyytyväinen kokonaisuuteen, tallennan suunnitelmani ja teen samalla tilauksen.

Suunnittelija kertoo lopuksi yllätyksekseni, että hänen yrityksensä suunnittelijat palvelevat samanaikaisesti kolmilla huonekalumessuilla ympäri maailmaa!

Mitäpä jos sinäkin voisit mennä virtuaalisesti sinne missä asiakkaasi ovat?

Mitä mahdollisuuksia urheiluvälinemyyjälle tarjoaisikaan virtuaalinen ständi Olympialaisten tai New Yorkin maratonin pääkadulla? Mitä jos voisit esitellä asiakkaillesi tuotteitasi samanaikaisesti vaikkapa kaikkien Suomen Prismojen aulassa.

Entäpä mitä mahdollisuuksia sama ajatus antaisi kiinteistövälittäjälle? ”Etänäytössä” välittäjä voisi esitellä lasit päässä myytävää kohdetta jonka toisessa päässä lasit päässä olevat ostajat näkisivät ”välittäjän silmin”. Ostajat voisivat myös tarkastella miltä kohde näyttäisi heidän huonekaluillaan kalustettuna.

Yllä esitän muutaman villin tulevaisuuden vision kuinka digitalisaation ja tulevaisuuden teknologian avulla voit:

  1. kohdata enemmän potentiaalisia asiakkaita laadukkaammin
  2. tehdä virtuaalisesta kaupankäynnistä täysin personoitua
  3. ylittää asiakkaasi odotukset
  4. auttaa ja välittää asiakkaistasi enemmän ja paremmin 
Näiden esimerkkien ja visiointien taustalla on haluni nähdä ja julistaa digitalisuuden huikeita mahdollisuuksia, joihin meidän pitäisi rohkeasti uskaltaa tarttua!  

PERTTU-ahvenainenPerttu Ahvenainen
Consultant, Application Services
 
Kirjoittaja toimii Enfon sovelluspalveluiden myynnissä ja konsultoinnissa sekä ohjelmistoyritys Taitorissa. Kirjoittaja on myös avoimen Parantajat innovaatioyhteisön pääsihteeri.

Twitter
Pertun Blogi
Parantajat Blogi

Takaa sama palvelukokemus kaikissa kanavissa

Kuluttajille monikanavaisuus on jo arkipäivää. He liikkuvat sulavasti kaupan eri kanavien välillä: hakevat tietoa verkosta,
 jakavat tuotearvosteluja sosiaalisessa mediassa ja keskustelevat asiakaspalvelijan kanssa
 chatissa, myymälässä ja tapahtumissa.

Iso haaste onkin kohdata kuluttajat juuri heidän käyttämissään kanavissa ja miten säilyttää sama palvelukokemus kanavasta riippumatta. Mutta miten se tehdään? Rakensimme asiantuntijoiden kanssa oppaan Monikanavaisuus - kuinka se rakennetaan. Lataa opas ja lue lisää aiheesta!

Lataa nyt

Lisää artikkeleita asiakaskokemukseen liittyen

Kuinka viet kivijalkakaupan kokemuksen verkkokauppaasi: 4 vinkkiä

Kuinka kutistaisin ostoskorin hylkäysprosentin verkkokaupassani?

Verkkokauppa, oletko kuluttajan silmissä luotettava?

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi