Paytrail

Verkkokauppiaan ensiaskeleet menestykseen: Hakukoneoptimointi

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 8.2.2013

Hyvin kirjoitettu tuote-esittely helpottaa kävijää tekemään ostoksen verkkokaupassasi, mutta jos sisältösi ei ole hakukoneoptimoitu et tuo montakaan kävijää verkkokauppaasi. Sisältö on yksi tärkeimmistä tekijöistä hyvään hakukonenäkyvyyteen. Listaamillani vinkeillä mahdollistat, että sisältösi näkyy hakukoneissa oikein ja saat ihmiset klikkaamaan juuri sinun verkkokauppaasi.

Ensimmäiset kolme kohtaa ovat tärkeimmät, koska ne määrittelevät miten sivusi näkyvät hakukoneissa.

1. Title-otsikointi

Title-otsikon tagi on kuvassa sinisellä värillä merkitty osuus hakutuloksesta.

Hakukoneoptimointivinkkejä verkkokaupoille

Ennen Google mittasi title-otsikon merkkien määrän mukaan, mutta nykyään se mittaa otsikot pikseleiden mukaan, jolloin entinen 70 merkin raja on tätä nykyä pelkkää huuhaata. Pääsääntö on, että jos otsikko on liian lyhyt tai liian pitkä, Google muokkaa sitä joksikin muuksi ja haluamasi avainsana saattaa hävitä.

Tässä tärkeimmät ohjeet Title-otsikon kirjoittamiseen:

  • Pidä pituus noin 50-65 merkissä.
  • Käytä uniikkia title-otsikkoa joka sivulla. Etusivu otsikkona on erittäin huono valinta.
  • Muista käyttää avainsanaa, mieluiten otsikon alussa.
  • Tiputa yrityksesi nimi otsikoista pois, jos yrityksesi tunnettuus on huono.
  • Jos tarpeen, käytä paikkakuntaa (kuten Helsinki, Turku, Tampere)

2. Selkokieliset URL-osoitteet

Selkokielinen URL-osoite tarkoittaa, että epäselkeän osoitteen (esim. verkkobisnes.fi/?p=100+1&a=etusivu) sijasta sivujen osoitteissa lukee selkeästi mitä sivulla käsitellään (esim. verkkobisnes.fi/palvelut/inbound-markkinointi).

Selkokielisten URL-osoitteiden ohjeet:

  • Vältä dynaamisia osoitteita (esim. verkkobisnes.fi/?p=100+1&a=etusivu). Sivun osoitteen tulee pitää sisällään ainoastaan numeroita, kirjaimia ja viivoja.
  • Mitä lyhyempi osoite on sitä parempi. Yritä pysyä alle 100 merkissä.
  • Jos osoitteessasi on pakko käyttää useita sanoja, erottele ne viivalla. Tällöin Google ymmärtää että tarkoitat eri sanoja (esim. verkkobisnes.fi/palvelut/inbound-markkinointi)

Jos olet aikeissa muuttaa jo olemassa olevan verkkokauppasi osoitteita, muista aina varmistaa, että uudelleenohjaat (301-uudelleenohjaus) vanhat sivut uusille sivulle. Näin varmistat, että et menetä vanhan sivusi linkkejä.

3. Meta description -kuvaus

Meta description on kuvassa mustalla näkyvä pitkä tekstiosuus.

Hakukoneoptimointivinkkejä verkkokaupoille

Mitä houkuttelevampi kuvauksesi on, sitä useampi klikkaa hakutulosta. Meta description kuvauksella ei ole isoa merkitystä hakukonenäkyvyyteen mutta sillä on suuri merkitys klikkauksien saamiseen.

Tässä tärkeimmät ohjeet meta description -kuvauksen kirjoittamiseen:

  • Käytä uniikkia ja relevanttia kuvausta sivusta. Puhu tuotesivun kuvauksessa tuotteesta, älä verkkokaupastasi.
  • Käytä kuvailevaa mainostekstiä, jossa kehotat klikkaamaan hakua.
  • Pidä pituus alle 160 merkissä, (ideaali 140-150 merkkiä) mutta yli 51 merkkiä (muuten Google keksii oman kuvauksen)
  • Käytä mahdollisuuksien mukaan yhtä tai kahta kokonaista lausetta kuvauksessa.
  • Muista käyttää avainsanaa kuvauksen alussa.
  • Jos tarpeen, käytä paikkakuntaa (Kuten Helsinki, Turku, Tampere)

4. Meta keyword

Monta vuotta sitten Google käytti hyödykseen keyword meta- tagia tulkitakseen sivuston aiheen, mutta väärinkäytösten takia Google ei enää reagoi meta keyword tagissä käytettyyn tietoihin.

Älä käytä keywords tagia, koska se ei enää toimi ja pahimmillaan kerrot kilpailijoillesi, millä avainsanoilla pyrit näkymään.

5. Kuvien nimet ja alternative- teksti

Hakukoneiden on hyvin vaikea lukea kuvia. Siksi kuvat kannattaa nimetä hyvin ja kaikissa kuvissa täytyisi olla myös alternative -teksti.

Alternative -teksti kertoo, mitä kuva pitää sisällään. Siinä tulisi käyttää relevantteja avainsanoja, ei pelkästään kuvasta, mutta myös sivustasi.

Kuvien tiedostonimissä sinun tulisi käyttää selkeitä sanoja numeroiden ja muiden merkkien sijaan. Kuvan nimessä kannattaa käyttää myös avainsanaa jos mahdollista.

Nimeämällä kuvat kunnolla varmistat, että hakukonenäkyvyyden paranemisen lisäksi saat myös hakukoneiden kuvahausta lisää kävijöitä.

6. Duplikaattisisältö

Kaksinkertaista sisältöä syntyy helposti verkkokauppaympäristössä, koska siellä on paljon sivuja. Hakukoneille tämä on ongelma koska ne näkevät kaksi samanlaista sivua, mutta eivät tiedä kumpi kannattaa indeksoida. Pyri siis välttämään kaikin keinoin duplikaattien syntymistä.

Suurimmat syyt duplikaattien syntyyn:

  • Useat domain-osoitteet (verkkobisnes.fi, verkkobisnes.com, verkkobisnes.net). Käytä vain yhtä domain-osoitetta ja 301-uudelleenohjaa muut tähän domainiin.
  • www vai ilman? Käytä vain joko www.domain.fi tai ilman http://domain.fi. Uudelleenohjaa toinen näistä siihen, mitä haluat käyttää.
  • Sivut, joilla on hyvin vähän sisältöä. Kirjoita jokaiselle noin 300-400 merkkiä pitkä uniikki sisältö.
  • Verkkokaupan rakenne saattaa aiheuttaa duplikaatteja, jos yksi tuote on monessa kategoriassa. Tällöin sama sivu voi löytyä kategoria1/tuote1 ja kategoria2/tuote1 alta.

Duplikaateista voi päästä eroon myös ilmoittamalla hakukoneille ensisijaisen osoitteen eli määrittelemällä Canonical URL-osoitteen jokaiselle sivulle. Yksinkertaisimmillaan määrittely tapahtuu näin:

<link rel=”canonical” href=”http://verkkobisnes.fi/”>

7. Koodin validointi

Verkkokaupan hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa myös miten hyvin sivustosi on ohjelmoitu. Hakukoneet tulkitsevat sivujasi lähdekoodin perusteella, joten mitä vähemmän virheitä se pitää sisällään, sitä paremmin hakukoneet osaavat tulkita sivujasi.

Koodin validiointi

Voit tarkistaa itse kauppasi virheet W3C:n validaattorin avulla.

8. Verkkokaupan latausnopeus

Google suosittelee, että verkkokaupan sivujen lataamisen tulisi kestää 1.4 sekunttia tai vähemmän. Mitä kauemmin sivujesi kestää latautua sitä huonomman käyttökokemuksen tarjoat kävijöillesi - kuka haluaa odottaa sekunteja kauppasi avautumista?

Siksi hakukoneet myös arvostelevat sivustosi nopeutta. Netti on täynnä erilaisia testejä, joiden avulla voit testata sivustosi nopeuden. Oma suositukseni on käyttää Googlen omaa nopeustesteriä, koska se samalla kertoo ohjeita ja neuvoja, miten voit nopeuttaa sivustoa.

9. Sivukartan syöttäminen

Verkkokaupassa on helposti tuhansia tuotteita ja kymmeniä tuhansia sivuja. Haluat tietysti, että näyt hakukoneissa jokaisella tärkeällä sivullasi.

Hakukoneet osaavat kyllä periaatteessa käydä verkkokauppasi läpi, mutta ne eivät välttämättä pysty löytämään tai eivät ehdi löytää kaikkia sivujasi yhdellä kerralla. Tätä prosessia voidaan auttaa syöttämällä hakukoneille suoraan lista kauppasi sivuista. Listan syöttämistä varten tarvitset verkkokaupastasi sivukartan, joka on XML-tiedostoformaatissa.

Kun kirjaudut Googlen tai Bingin verkkoylläpitäjän sivustolle, voit syöttää sivukartan. Syöttämisen jälkeen näet, montako sivua hakukone on jo indeksoinut ja montako sivua sinulta on jäänyt indeksoimatta. Hakukoneet indeksoivat sivusi muutaman päivän päästä. Jos hakukoneet eivät näin tee, saattaa sivuillasi olla ongelma liittyen aikaisemmin mainitsemiini asioihin tai sivuilta puuttuu sisältöä, jonka takia hakukoneet eivät indeksoi sivuja.

Yhteenveto

Hakukonenäkyvyyteen vaikuttaa ainakin 200 eri asiaa. Mainitsemani asiat ovat vain jäävuoren huippu, mutta niiden avulla pääsee jo pitkälle. Mitä syvemmälle hakukoneoptimoinnissa mennään, sitä suurempaan rooliin astuvat verkkokaupan ulkoiset linkit ja niiden kerääminen.

Jätä kommentti tai kysymys alle, vastaan mielelläni hakukoneoptimointiin liittyviin kysymyksiin.

Tatu Patronen

Kirjoittaja on hakukoneoptimointitalo Verkkobisnes Finland Oy:n toimitusjohtaja Tatu Patronen. Tatu kehittää ja optimoi asiakkaiden verkkosivuja ja verkkokauppoja tuottamaan liidejä ja myyntiä hakukonemarkkinoinnin ja Inbound-markkinoinnin avulla.

Lue myös:

Verkkokauppias: Auditoi hakukonenäkyvyytesi

Milloin tutustuit palveluusi?

Verkkokauppiaan ensiaskeleet menestykseen: Sisältö

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi