Paytrail

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kiinnittää huomiota?

Kaisa Kiviluoto Kirjoittanut Kaisa Kiviluoto - 17.9.2013

Verkkokaupan perustaminen on iso mammutti, joten voi olla vaikea päättää, mistä alkaa syödä. Verkkokauppaohjelmiston valinta voi tuntua helpolta lähtökohdalta; sellaisia on tarjolla monia, mutta mistä siis tietää, mikä ohjelmisto on omaan kauppaan se sopivin?

Ehdotan, että ennen yhtään päätöstä sukeltaisit tulevan asiakkaasi maailmaan ja kävisit läpi benchmarkingin avulla tulevia kilpailijoitasi. Ota siis kuppi suosikkijuomaasi ja lähdet shoppailemaan! Käy katsomassa, miten muut alan toimijat ovat kauppansa toteuttaneet, mitä heiltä voisi oppia ja minkä haluaisit toimivan sujuvammin.

Tässä listaa asioista, joihin kannattaa benchmarkkauksessa kiinnittää huomiota.

1. Toimitusehdot

Toimitusehtoteksteistä saa vihjeitä alaa säätelevistä laeista ja yleisistä toimintamalleista. Näihin tulee toki tutustua laajemminkin ennen verkkokaupan avaamista, mutta toisten teksteistä saa käsityksen käytännön tekemisestä. Voi myös olla, että ehdoista löytyy joku yksityiskohta, jota et muuten olisi osannut huomioida. Kuluttajaviraston sivuilta löydät myös asiaan liittyvää tärkeää tietoa. Tiesithän, että yleisen toimitusehtomallin löydät myös tukisivustoltamme.

2. Haut ja lajittelut

Miten kaupassa saa haettua haluamiaan tuotteita? Onko tuotteet kategorisoitu ja toimiiko kategorisointi mielestäsi hyvin? On tärkeää, että asiakas löytää helposti haluamansa tuotteet. Sopivat hakutekijät riippuvat toki tuotteesta, mutta niistä voi saada vinkkejä muista verkkokaupoista.

3. Tuotevertailu

Olisiko kaupassasi hyvä olla mahdollisuus myös vertailla eri tuotteita keskenään? Jos luulet, että vertailumahdollisuudesta olisi asiakkaallesi apua päätöksen tekemisessä, kannattaa tutustua erilaisiin tapoihin vertailun toteuttamiseksi. Mikä tuntuu mielestäsi toimivalta, mitä yksityiskohtia vertailussa kannattaa kertoa?

4. Osto- ja maksuprosessi

Kuinka polku tuotteiden valinnasta maksamiseen on toteutettu? Onko täysi ostoskori helppo löytää, vai joutuuko sitä etsimään? Mistä ostoskorin tulisi löytyä? Montako klikkausta menee siihen, että pääset tuotteen valittuasi syöttämään pankkitunnuksiasi tai luottokorttisi numeroa? Milloin välivaiheita tuntuu olevan liikaa? Ostamisesta kannattaa tehdä helppoa, liiat klikkaukset ja välivaiheet aiheuttavat hylättyjä ostoskoreja. Lue lisää ajatuksia maksuprosessista.

5. Ulkoasu ja sisällöt

Mikä näyttää mielestäsi verkkokaupassa hyvältä? Mikä saa sinut viettämään enemmän aikaa kaupassa? Onko kaupassa tuotteiden arviointi- tai kommentointimahdollisuus? Miten se toimii, tuntuuko se hyödylliseltä? Hauskasti toteutetusta sisällöstä ja sivuston yhteisöfiiliksestä voi käydä katsomassa mallia esimerkiksi Varustelekan sivuilla.

6. Luotettavuus

Mieti ostoskierroksellasi, miksi jotkut verkkokaupat tuntuvat mielestäsi luotettavammilta kuin toiset? Samat asiat saattavat vaikuttaa myös asiakkaittesi näkemyksiin, joten niihin on syytä kiinnittää huomiota kauppaa suunniteltaessa. Lue vinkkejä siitä, miten kuluttajat tunnistavat luotettavan verkkokaupan.

7. Toimituskulut

Hyvin yleinen syy siihen, että tilaus jää kesken, on se, että toimituskulut tulevat asiakkaalle yllätyksenä. Miten toimituskuluista kerrotaan asiakkaalle? Miten tuotteet on hinnoiteltu? Olisiko toimituskulut mahdollista sisällyttää tuotteiden hintoihin?

Benchmarkkauksella saat käsityksen siitä, miten haluaisit verkkokauppasi toimivan ja millaisia ominaisuuksia haluaisit sillä olevan. Tämä helpottaa myös oikean ohjelmiston valintaa, sillä jotkut itsellesi tärkeät ominaisuudet voivatkin puuttua osasta ohjelmistoja. Lisäksi voit saada hyviä ideoita siitä, miten saat kauppasi erottumaan joukosta.

Olethan huomannut, että blogissamme on annettu muitakin vihjeitä aloittelevalle verkkokauppiaalle, mm. juttusarjassa Verkkokauppiaan ensiaskeleet menestykseen.

Lue ilmainen oppaamme menestyvän verkkokaupan perustamisesta!ebook-osa1-cover2

Tutustu syvemmin verkkokaupan perustamiseen ja lataa ilmainen oppaamme "Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa"

Lataa nyt

Lue myös:

Laadukkaan verkkokaupan toteutus

Irtaudu verkkokaupan kuoleman tieltä

Viisi tapaa ryövätä rahat kilpailijan verkkokaupasta
paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi