Paytrail

Fit4You - Fitnessvaatteiden erikoismyymälän tarina sekä 5 selviytymisvinkkiä talven varalle

Jarkko Leinonen Kirjoittanut Jarkko Leinonen - 18.11.2015

Menestyneen verkkokaupan tarina alkaa Porilaisen yrittäjäpariskunnan, Heidin ja Laurin muuttaessa Suomen Turkuun. Turussa asuessaan pariskunta tutustui kaupungin lukuisiin urheiluvaatekauppoihin. Idea omalle myymälälle syntyi siitä, ettei heidän entisessä kotikaupungissaan Porissa ollut vielä yhtään vastaavanlaista fitness-vaatekauppaa.

Yritys alkoi perinteisenä kivijalkamyymälänä vuoden 2007 syksyllä. Päätimme avata UFS-ketjumyymälän itse ja palasimme asumaan Porin seudulle. Alusta asti mukana oli pieni mallisto vaatteita.

Parin vuoden kuluttua pariskunta avasi kivijalkamyymälän kaveriksi verkkokaupan. Verkkokaupan perustaminen synnytti nopeasti ajatuksia täysin omasta yrityksestä, jonka brändiin ja kehittämiseen olisi mahdollista vaikuttaa itsenäisesti. Vuonna 2013 Heidi ja Lauri päättivät keskittyä verkkokauppaan täysillä ja luopua kivijalkamyymälästä lopullisesti.

 

Uuden verkkokaupan asiakashankintaan panostettiin alusta asti kunnolla

Markkinointityötä on tehty pitkäjänteisesti. Olemme ensimmäisiä fitness-kauppoja, joilla oli aktiivinen sosiaalisen median kanava, ja se erotti meidät silloin muista. Facebook-mainontaan olemme panostaneet jo kauan ennen kuin siihen tällä alalla Suomessa ymmärrettiin satsata laajemmin.

Yrityksen liiketoiminta on jaettu kahteen alueeseen. Heidi vastaa asiakkaista ja tuotteista, Lauri vastaa kaikesta markkinointiin ja visiointiin liittyvästä.

Aamukahvi saa Lauriin kummallisia viboja, jolloin ideoita syntyy. Minun ei tarvitse kuin sanoa "joo"! Verkkokaupan tekninen puoli, tilit ja laskutus on ulkoistettu. Yhteensä yrityksen toimintaan osallistuu viisi henkeä.

Verkkokauppayrittäjyyden paras puoli on vapaus

Vapaus on paras juttu verkkokauppayrittäjyydessä. Mutta vapaus on osin harhaanjohtava, sillä verkkokauppa ei ole koskaan valmis. Vuodenajasta ja kellonajasta riippumatta olemme töissä, mutta töitä voidaan kuitenkin jakaa mieluisiin ajankohtiin. Kaikkea ei ole pakko tehdä ns. virka-aikaan, mutta kolmen viikon lomille paratiisisaarille ei kuitenkaan ehdi karata.

Heidi ja Lauri kokevat verkkokaupan selvänä hyötynä myös valtakunnallisen tavoitettavuuden sekä tehokkaan ajankäytön. Tiskillä tehtävää päivystystä ei tarvitse enää suorittaa ja verkkokaupalla tavoitetaan entistä enemmän kuluttajia.

Asiakkaat ovat mahdottoman kivoja eivätkä kohtaamiset loppujen lopuksi eroa hirveästi kivijalkamyymälän ajoista. Nyt rupattelu tapahtuu pääosin verkossa.

Nykyisen, uudistetun verkkokaupan toteuttaminen kesti lähes vuoden, koska vanhan verkkokaupan toimiessa uudella ei ollut polttavaa kiirettä. Verkkokaupan tekniikka on ulkoistettu, mutta tuotevalikoimaan liittyvät toiminallisuudet tehdään itse.

Tuote, kumppanit ja markkinointi avainasioita matkalla menestykseen

Kukaan ei eksy vahingossa kauppaasi, joten markkinointia pitää tehdä alusta asti aktiivisesti. Tämä on tärkeintä. Toiminta on verkossa, myös markkinoinnin pitää porskuttaa siellä. Lehtien sivuilta tai katuvarsimainoksista ei pääse klikkaamaan linkkiä kauppaan.

Kömmähdyksistä pahimpaan ei kannata sortua. Toimimattomiin markkinointipalveluihin saa hukattua uskomattoman paljon rahaa.

Kannattaa miettiä tuote tosi tarkkaan, olisi hyvä jos tuote myisi itse itseään. Heikkolaatuiselle ja toimimattomalle tuotteelle ei pysty rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa.

Sitten vain käärimään hihoja. Tehokas tiimi ja luotettavat kumppanit ovat korvaamattomia.

5 selviytymisvinkkiä verkkokauppiaalle talven varalle ;)

Heidi listaa vinkkejä, joiden avulla verkkokauppias voi selviytyä talvesta ja työkuormastaan:

  1. Syö paljon D-vitamiinia ja juo lämmintä, ei kylmää vettä.
  2. Happea on pakko saada. Vaikka työ ei verkkokaupassa tekemällä lopu, siitä PITÄÄ irrottautua. Muuten ei jaksa, varsinkaan uudistua. Itse luen paljon kaikkea, myös aivan muuta kuin alan juttuja. Muropaketin kylkikin kelpaa paremman puutteessa.
  3. Delegoi: loistava kirjanpitäjä ja horjumaton tekninen osaaja tekevät elämästä helpompaa. Kannattaa myös avioitua markkinointihenkilön kanssa ;)
  4. Vahvista vastustuskykyäsi avantouinnilla. Itse aion nyt karaistua: siitä vaan avantoon, molskis! Ei kaada flunssa petiin ja varpaat pysyvät lämpiminä. Eikä avannossa pysty kauaa kekkaloimaan, joten aikaa säästyy mukavasti.
  5. Spotify: onko parempaa tapaa tehdä töitä kuin kuunnella hyvää musiikkia samaan aikaan? Joka tunnelmaan ja tuuleen, sieltä löytyy!

Lue myös:

Kuluttaja 3.0 on täällä - miten verkkokauppiaan tulee reagoida?

Personal Trainer Tomi Kokon LIFW-nettivalmennuksen tarina ja kuntovinkit verkkokauppiaalle

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kiinnittää huomiota?

Haluatko menestyä verkossa?

Asiakashankinnan ja markkinoinnin lisäksi painoarvoia kannattaa laittaa jatkuvaan asiakaskokemuksen kehittämiseen. Lataa opas ja lue asiantuntijoiden vinkit ilmaisesta oppaastamme. Asiakaskokemukseen satsaavat pärjäävät alati kovenevassa kilpailussa!

Lataa nyt

 

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen