Paytrail

JYPille tehopisteet verkkokauppa-alustan vaihdosta: projekti läpi 1,5 kuukaudessa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 29.3.2019

JYP myy lippuja ja kausikortteja lippu.fi:n kautta, mutta tämän lisäksi heillä on verkkokauppa fanituotteille. Kaupassa on noin 100 tuotetta ja kehitystä asiakkaan palvelemisen suhteen halutaan tehdä aktiivisesti. Joskus uudet tarpeet vaativat verkkokauppa-alustan vaihtoa ja näin kävi myös JYPille. Haastattelimme JYPin Mari Minkkistä heidän verkkoliiketoiminnastaan, sen kehityksestä ja vuosien aikana kerätyistä opeista.

Aluksi ulkoistettu verkkokauppa

Marin mukaan liigaseuroilla on kirjava tapa omien fanituotteidensa myynnissä verkossa. Osa on ulkoistanut koko paketin, osa hoitaa verkkokauppaansa itse. JYP aloitti ulkoistamalla koko paketin, mutta toiminta siirtyi seuralle kaudella 15-16.

"Ostopalveluna riski oli tietenkin meille pienempi, mutta kun pyöritämme toimintaa itse, meillä on enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi tuotesuunnittelussa."

Marin mukaan myynti on kasvanut joka kaudella, ja ensimmäiseltä itse hoidetulta kaudelta myynti on tuplaantunut. "Toki pitää muistaa, että meidän alalla myyntiin vaikuttaa myös urheilumenestys, ei pelkkä liiketoiminnan kehittäminen."

Alustan vaihto 1,5 kuukaudessa

JYPin ensimmäinen oma verkkokauppa oli tehty Whitestonen alustalle, mutta marraskuussa he siirtyivät MyCashflow:n alustaan. Alustan vaihdon taustalla oli tarve palvella asiakkaita paremmin ja samoin tarve muokata itse erilaisia asioita: " Halusimme tarjota asiakkaille paremmin tuotetietoa esimerkiksi useiden kuvien muodossa ja meillä oli myös tarve tehdä erilaisia kamppiksia, joihin uusi alusta taipuu hyvin."

Alustan vaihtoon kuuluu monenlaisia työvaiheita, mutta JYP halusi vaihtaa alustan isointa myyntisesonkia, eli joulumyyntiä varten. Aikaa oli 1,5 kuukautta. "Vaihto oli kova urakka. Aikataulu oli erittäin tiukka, mutta saatiin verkkokauppa aikataulussa ulos."

Projektin aikana kuvattiin kaikki tuotteet uudelleen. Osa tuotetiedoista saatiin ajettua suoraan uuteen alustaan. "Jos olisi ollut enemmän aikaa niin olisimme hioneet kauppaa enemmän ennen avausta, mutta toki kehitys jatkuu nyt avauksen jälkeenkin, eikä verkkokauppa kuitenkaan ole ikinä valmis. Sitä paitsi kai sitä paineen alla on tehokkaimmillaan." Positiivisista näkökulmista huolimatta Mari toteaa, että verkkokauppa-alustan vaihtoon kannattaisi käyttää enemmän aikaa, jos mahdollista.

JYPin tärkeimmät opit verkkoliiketoiminnasta vuosien varrelta

  1. Nopeus on valttia: kun verkossa asiointi on nopeaa niin asiakkaat odottavat, että kaikki toimitukseen saakka toimii nopeasti.
  2. Tuotetiedot on tärkeitä. Näihin kannattaa panostaa merkittävästi.
  3. Verkkokauppa ja kivijalka toimivat hyvin yhteen: Ihmiset käyttävät verkkoa myös niin, että katsovat ensin verkosta tuotteen ja tulevat sitten myymälään ostamaan sen.

JYPin vinkit muille verkkokauppiaille

  • Hyvät kuvat kannattaa hommata
  • On tärkeää pitää asiakas koko ostosprosessin ajan kartalla: tilaus vastaanotettu, lähetetty, jos tuote loppu niin tietää milloin sitä tulee lisää jne
  • Verkkokauppiaan kannalta on tärkeeä tietää missä se paketti kulkee. Jos paketti ei saavukaan vastaanottajalle, se yleensä löytyy logistiikkakumppanin välittämien tietojen avulla, eikä näin tule tappiotakaan, koska paketit eivät kokonaan katoa.
  • Hyvä ja selkeä raportointipalvelu verkkokaupassa on tärkeää, että pystyy helposti seuraamaan myyntejä. Tämä mahdollistaa erityisen skarppauksen jos myynti alkaa laahata.

 Lue myös muiden verkkokauppiaiden kokemuksia

Halla Halla -verkkokaupan myynti lahes tuplattiin vuodessa

Puhti.fi vei verikokeet verkkoon - mittaamisen ja hyvinvoinnin trendit vahvoja

The Ten Essentials - palvelevalla verkkokauppakonseptilla tuotetulvaa ja kertakäyttökulttuuria vastaan

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita