5,7 miljardin euron osuudella matkailu pitää pintansa kategoriana, jossa suomalaiset kuluttajat käyttävät eniten rahaa verkossa. Huikea summa käsittää lähes puolet suomalaisten kokonaiskulutuksesta verkossa. 30 % tästä kuluu lentolippuihin, ja hotellipalveluiden käyttö on kasvussa. Vuonna 2017 matkoihin käytettiin 4 miljardia euroa.
Syy siihen, miksi matkat muodostavat niin suuren osan kokonaiskulutuksesta on, että kategorian tuotteet ovat kalliimpia suhteessa tavaroihin ja palveluihin. Matkailusegmentissä ei ole eniten tapahtumia, mutta aina kun suomalainen kuluttaja ostaa loman tai lentolipun verkossa, kyseessä on yleensä kallis ostos.
Pakettimatkojen suosio laskee
Matkailualalle on ominaista voimakas kilpailu, ja monet yritykset ovat riippuvaisia samasta asiakaskunnasta. Samaan aikaan sähköinen kaupankäynti antaa kuluttajalle selkeän ja helpon tavan vertailla hintoja.
Hotellimajoituksen ostaminen verkosta on erityisen suosittua. Hotellimajoitus kattaa 27 % matkojen kokonaismenoista, ja ennätykselliset 30 % kuluttajista ostaa hotellimajoituksen verkossa.
Pakettimatkojen osuus matkailun kokonaiskulutuksesta on laskussa. Ne muodostivat 27 % kategorian kokonaiskulutuksesta vuonna 2017, mutta tänä vuonna osuus on laskenut 20 prosenttiin. Kehitys osoittaa, että suomalaiset kuluttajat valitsevat oman lomansa elementit mieluummin itse. Yhä useampi suomalaiskuluttaja varaa myös vuokra-auton verkossa.
Junien ja taksien osuus nousussa, risteilymatkojen osuus laskee
Suomalaiset ostavat yhä enemmän taksimatkoja verkossa. 12 % suomalaisista kuluttajista tilaa taksin verkossa, mikä on 5 % lisäystä vuoteen 2017. Osasyynä on, että taksiyritykset ovat tehneet taksin tilaamisesta verkossa paljon helpompaa sovellusten ja toimivampien verkkoalustojen kautta. Online-varaus säästää näin ollen merkittävästi aikaa.
Yhä useampi suomalainen ostaa juna- ja linja-autolippuja verkosta. Juna- ja linja-autolippuja ostavien kuluttajien osuus kasvoi 3 %. Risteilymatkustamisessa on meneillään laskusuhdanne.
Jos haluat lukea lisää Suomen verkkokaupasta, suosittelen lämpimästi Verkkokauppa Suomessa 2018 -raporttia.
Muita verkkokaupan tilastoihin liittyviä artikkeleita
Verkkopalvelut tavoittavat yhä enemmän suomalaisia kuluttajia
Sähköinen kaupankäynti kasvaa Suomessa huomattavasti nopeammin kuin muu talous
Näin saat suomalaisen asioimaan kotimaisessa verkkokaupassa - 4 vinkkiä