Paytrail

Verkkopalvelut tavoittavat yhä enemmän suomalaisia kuluttajia

Kari Melender Kirjoittanut Kari Melender - 30.10.2018

Palvelujen-osto-verkosta-Suomessa-2018-paytrail2

Suomalaiset kuluttajat käyttävät yhä enemmän rahaa verkkopalveluihin. Tänä vuonna palveluiden osuus sähköisestä kaupasta on 17 prosenttia, joka on arvoltaan noin 2 miljardia euroa. Palvelut ovat esimerkiksi verkossa ostettuja jäsenyyksiä, tietoliikennepalveluja, avustuksia hyväntekeväisyyteen ja vakuutuksia.

Palveluluokassa on käynnissä suuria muutoksia. Uusia konsepteja kehitetään nopeassa tahdissa, ja markkinoilla on vielä paljon tilaa uusille hyville palveluille. Esimerkiksi pysäköintisovellukset ovat kehittyneet huimasti viimeisen vuoden aikana, ja ne ovatkin yksi suomalaisten innolla käyttöön ottamista verkkopalveluista. 12 prosenttia suomalaisista kuluttajista maksaa pysäköinnin sovelluksella.

Verkkopalveluiden suosio ei ole yllätys, sillä ne säästävät kuluttajilta paljon aikaa. Saatavuus on toinen tärkeä syy siihen, miksi tämä luokka kasvaa. Suomalaisten käytettävissä on alati kasvava määrä verkkopalveluja, mikä puolestaan kasvattaa niiden kulutusta.

Palvelujen-osto-verkosta-Suomessa-2018-paytrail

Suomalaiset ostavat verkosta erityisesti lippuja

Digitaalinen media (kuten musiikki, elokuvat ja sanomalehdet) ja online-pelit (kuten verkkopelit, vedonlyönti ja pokeri) ovat suosittuja verkkopalveluita. 31 prosenttia suomalaisista kuluttajista ostaa digitaalista mediaa verkossa, kun taas 28 prosenttia ostaa nettipelejä. Molemmat näistä verkkopalveluista ovat lisänneet myyntiä vuodesta 2017.

Myös lippukauppa kukoistaa verkossa: 37 prosenttia suomalaisista ostaa liput verkossa, joka on 12 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2017. Lippujen ostaminen on sujuvaa, ja lisäksi niiden käyttö tapahtumapaikalla on tehty helpoksi muun muassa QR-koodien avulla.

Yleinen suuntaus on, että verkkopalvelut valtaavat nopeasti alaa suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Yritysten onkin lähes pakollista tarjota palvelunsa myös verkossa. Muuten ne ovat vaarassa menettää asiakkaitaan kilpailijoille, jotka ovat digitaalisaatiossa pidemmällä. Näin palvellaan itsepalvelukulttuuriin tottuneita asiakkaita, jotka haluavat itse tilata palvelunsa, päivittää tietonsa ja välttää asiakaspalvelussa jonottamisen.

Yritysten onkin lähes pakollista tarjota palvelunsa myös verkossa. Muuten ne ovat vaarassa menettää asiakkaitaan kilpailijoille, jotka ovat digitaalisaatiossa pidemmällä. Näin palvellaan itsepalvelukulttuuriin tottuneita asiakkaita, jotka haluavat itse tilata palvelunsa, päivittää tietonsa ja välttää asiakaspalvelussa jonottamisen.

Yrityksissä on pohdittava, miten asiakkaille tarjotaan verkkopalveluja tavalla, joka on sekä helppo, joustava, että edullinen. Monet suomalaiset yritykset ovat jo ottaneet tästä opikseen - toivottavasti myös muut seuraavat perässä tulevina vuosina.

Kiinnostavatko verkkokauppa-alan tuoreet luvut?

Lue Verkkokauppa Suomessa -raportti! Se on täynnä mielenkiintoista statistiikka Suomen ja myös muiden Pohjoismaiden verkkoliiketoiminnasta.

Lataa raportti

Muita kiinnostavia artikkeleita verkkokauppa-alan luvuista

Näin saat suomalaisen asioimaan kotimaisessa verkkokaupassa - 4 vinkkiä

Voiko maksutapojen lisääminen verkkokauppaan lisätä myyntiä?

Palveluiden verkkomyynnissä valtava kasvupotentiaali

paytrail-icon Verkkokaupan tilastot