Paytrail

Miksi ostokset jäävät kesken verkossa 2020?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 20.1.2021

Vuonna 2020 verkko-ostoksille on päätynyt yhä useampi kuluttaja ja sieltä kautta on ostettu myös paljon uudenlaisia, tyypillisesti kasvokkain hankittavia palveluita. Mutta verkko-ostosten yleistyminen on tehnyt kuluttajista myös entistä vaativampia. Jos kaikki ei toimi toivotusti, ostokset jäävät kesken. Mutta mitkä asiat ärsyttävät kuluttajaa niin paljon, että ostokset jätetään sikseen ja siirrytään toiseen verkkokauppaan? Alla TOP 6 syytä.

Mika-on-saanut-jattamaan-verkko-ostokset-kesken

1. Suuret toimituskustannukset

Suurin syy ostosten keskeyttämiselle on liian suuret toimituskustannukset. Omat ostokseni jäivät viimeksi eilen kesken tuosta syystä, kun kahden pienen pehmeäkantisen kirjan toimitus olisi maksanut yli 11 euroa, mikä tuntui kohtuuttomalta, kun kyseessä oli noin 30 euron ostokset. Ostin muualta.

Kuluttajat eivät kerta kaikkiaan ole valmiita maksamaan suuria summia toimituksesta, mikä on haaste etenkin pienille verkkokaupoille, jotka eivät pysty isoihin volyymeihin vedoten neuvottelemaan toimituskustannuksiaan pienemmiksi. Tässä voi silloin toimia ratkaisuna Pakettikaupan tyyppiset palvelut.

Osa toimituskustannuksista voidaan joissain tapauksissa leipoa myös tuotteen hintaan. Kyselyn tulokset kuitenkin osoittavat, että toimituskustannusten pitäminen suurina estää kauppaa, ja sitähän ei kellään ole varaa tehdä.

2. Tuotteet loppu verkkokaupasta

Mikäli tuotteita ei ole varastossa riittävästi ja ne on jatkuvasti loppu, menetät luultavasti kauppaa. Toiseksi suurin syy ostosten keskeytymisellä olikin juuri se, että tuotteet olivat päässeet loppumaan. Black Friday:n aikaa olisi kovasti halunnut tilata uudet Stronger-trikoot, mutta alennukset olivatkin olleet käynnissä koko viikon ja koot olivat jo perjantaina loppuneet. En usko olleeni ainoa, joka niitä tuolloin kävi ostohousut jalassa katsomassa ja toteamassa, ettei kauppoja tulekaan.

Olisikin tärkeää, että mikäli mahdollista, verkkokaupassa pystyttäisiin ennakoimaan jollain lailla menekkiä, ettei päädyttäisi myymään ei-oota. Siitä tienaa niin harmillisen huonosti. Ja ongelma on kyselyn mukaan melkoisen yleinen.

3. Toimitusaika liian pitkä

Monesti ostoksille mennään viime tingassa. Tuote tarvitaan tai halutaan mieluiten heti. Kuluttajat ovat myös päässeet tottumaan hyvään ja saamaan tuotteet päivän-parin sisään. Kivijalasta tuotteen saa heti, eikä verkkokaupan pitäisi hävitä kivijalalle tässäkään kovin paljoa.

Toimitusaikaan liittyvät prosessit kannattaakin hioa kuntoon ja huolehtia siitä, että tarvittavia erityistoimenpiteitä tehdään, jotta toimitukset eivät viivästy edes sesonkiaikaan.

4. Verkkokaupan luotettavuus epäilyttää

Vaikka tuotteet olisivat kuinka houkuttelevia, ne eivät käy kaupaksi sivustolla, jonka luotettavuus herättää epäilyksiä. Siksipä yhteystiedot, Y-tunnukset ja muut on oltava näkyvillä, asiakkaiden kommentteja saatavilla ja sekä kuvallinen, että kielellinen ilmaisu laadukasta.

5. Tekninen ongelma

Kaikki me tiedämme, että verkkokaupan pitää toimia ja sen pitää toimia hyvin. Näin ei kuitenkaan aina ole. Sen osoittaa se, että vastauksissa verkko-ostokset olivat jääneet viidenneksi usein kesken juurikin verkkokaupan teknisten ongelmien vuoksi. Ongelmat saattavat nousta esiin erityisesti silloin, kun verkkokaupassa on tavallista enemmän kuormaa. Lue kuinka varmistat verkkokauppasi toimimisen tällaisissa tilanteissa.

6. Haluttua maksuvaihtoehtoa ei ole saatavilla

On surullista, jos olet jo saanut asiakkaan ohjattua kauppaasi, valitsemaan tuotteen ja siirtymään maksuvaiheeseen, mutta siellä tie nouseekin pystyyn. Valittavana ei ole kuluttajan haluamaa maksutapaa. Iso työ meneekin hukkaan ja asiakas siirtyy toiseen verkkokauppaan suorittamaan ostoksensa.

Tämä ongelma oli yleisin 50 000-100 000 asukkaan kaupungissa asuvien keskuudessa. Verkkokaupassa tulisikin olla kaikki pankit, luottokorttimaksutavat, lasku ja nykyisin, aivan ehdottomasti, MobilePay.

Lue lisää verkkokaupasta sekä kuluttajan, että kauppiaan näkökulmasta raportista "Kokemuksia verkkokaupan muutoksesta poikkeusaikana"!

Kokemuksia verkkokaupan muutoksesta poikkeusaikana

 

paytrail-icon Asiakaskokemus