Paytrail

Miten kuluttaja tunnistaa luotettavan verkkokaupan ja miten omasi vastaa vaatimuksiin?

Kaisa Kiviluoto Kirjoittanut Kaisa Kiviluoto - 22.6.2017

Euroopan kuluttajakeskuksella on erittäin hyödyllinen tarkistuslista, jota kuluttajat voivat käyttää luotettavan verkkokaupan tunnistamiseen. Sama lista on vähintään yhtä hyödylinen verkkokauppiaalle. Listan avulla sinun on hyvä tarkistaa, että kauppasi vastaa tarkistuslistalla esitettyihin vaatimuksiin.

Alla koostamani vinkit siihen, miten voit varmistaa, että kuluttaja uskaltaa tehdä tilauksen verkkokaupastasi.

1. Yhteystiedot löydyttävä ja yhteys saatava

Varmista, että verkkokaupastasi löytyy yrityksesi nimi, katuosoite sekä sähköpostiosoite ja puhelinnumero.

Huolehdi myös siitä, että sivuilla ilmoitettusta puhelinnumerosta vastataan. Voit halutessasi ilmoittaa aukioloajat puhelinpalvelulle. Myös sähköpostiviesteihin tulee vastata kohtuullisessa ajassa, mielellään parissa arkipäivässä. Mikäli pidätte kesä- tai muita lomia, niin, että verkkokaupan toiminta on tauolla tai normaalia hitaampaa, ilmoitathan asiasta verkkosivuillanne. Näin asiakkaasi tietävät joutuvansa odottamaan vastausta hiukan normaalia pidempään. Myös puhelinvastaajaviesti, jossa kerrotaan lomasta, on hyvä idea.

2. Ohjeet virhetilanteisiin

Kerro sivuillasi, miten kuluttajan tulee toimia virhetilanteissa ja mitkä hänen oikeutensa ovat.

Reklamaatiotilanteista on hyvä antaa kuluttajalle selkeät toimintaohjeet: mihin otetaan yhteyttä, millaisia tietoja kuluttajalta kaivataan jne. Jos haluat esimerkiksi palautusten yhteydessä kuluttajan täyttävän lomakkeen pakettiin mukaan, huolehdi, että lomake on helposti löydettävissä. Reklamaatiotapauksissa yhteydenottoa varten ei saa käyttää vain erityismaksullista puhelinnumeroa, sillä sitä ei pidetä lainmukaisena.

Täältä löydät käyttöösi verkkokaupan toimitusehtojen mallipohjan ja  peruutuslomakepohjan.

3. Toiminta ja ehdot läpinäkyviksi

Varmista ennen tilausta, että asiakkaasi ymmärtää kauppahinnan kaikkine kuluineen, tietää tuotteen toimitusajankohdan, maksutavan sekä muut kaupan ehdot.

Voit esimerkiksi näyttää yhteenvedon koko asiakkaalta veloitettavasta summasta, toimitusajasta ja muista mahdollisista erityisehdoista asiakkaalle ennen maksusivulle siirtymistä, näin varmistat, että asiakas näkee ne ennen kaupan vahvistamista. Luonnollisesti kaupan ehdot kannattaa laittaa kauppaan helposti löydettävään paikkaan näkyville myös niin, että ne löytyvät ennen tuotteen laittamista ostokoriin. Viimeistään nämä tiedot olisi hyvä laittaa asiakkaalle lähetettävään tilausvahvistusviestiin.

4. Tarjoa luottokorttia maksuvaihtoehtona

Kuluttajalle turvallisin maksutapa on luottokortti.

Tämä johtuu siitä, että korttijärjestelmän säännöt antavat kuluttajalle mahdollisuuden vaatia rahojaan takaisin. Korttimaksuvaihtoehtoa kannattaa siis tarjota kuluttajille, siitäkin huolimatta, että verkkopankkimaksaminen on yhä ylivoimaisesti käytetyin maksutapa Suomessa. Luottokortit tarjoamalla varovaisimmat kuluttajat uskaltavat tehdä ostoksensa. Jotkut varovaiset kuluttajat hyödyntävät myös lasku- ja osamaksuvaihtoehtoja.

5. Tutustu kuluttajasuojalakiin

Kauppiaana sinun on tiedettävä, millaisia oikeuksia kuluttajalla on etäkauppaa säätelevässä lainsäädännössä annettu, ja toimittava niiden mukaisesti.

6. Tarjoa riittävästi tietoa tuotteista

Varmista, että kuuttaja saa riittävästi tietoa ostamastaan tuotteesta tai palvelusta.

Mitä selkeämmin tuotteestasi kerrot, sen parempi. Sisällön ei silti tarvitse olla tylsää. Sisällöllä voit vaikuttaa enemmänkin ja täältä löydät siihen hyviä vinkkejä.

7. Kirjoita ja noudata tietosuojaselostetta

Kerro kuluttajalle, missä hänen kaupassanne antamiaan tietoja käytetään ja miten niitä suojataan. Huolehdithan myös, että tietosuojaseloste on helposti löydettävissä kaupastasi.

Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen miten kauppaansa mainostaa, sillä kaikki mainostustavat eivät anna luotettavaa kuvaa kaupasta. Kuluttajia ohjataan esimerkiksi varomaan ponnahdusikkunamainoksista löytyviä verkkokauppoja.

Lisätietoja ja tarkistuslistan löydät Euroopan kuluttajakeskuksen sivuilta.

 

Ebook3-kansiLue myös ilmainen oppaamme verkkokaupan kehittämisestä

Seuraa, analysoi, kehitä - Menestyvän verkkokaupan kehitystyö kertoo mitä verkkokaupan kehitystyö käytännössä tarkoittaa ja millaisista lähtökohdista sitä tulisi tehdä. Opas tarjoaa myös konkreettisia vinkkejä muutamien verkkokaupan olennaisimpien osa-alueiden kehittämiseen.

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan turvallisuus