Muodin verkkokaupan alepelissä tasapainoillaan katerakenteen ja varastonkierron välillä

avatar

Kirjoittanut Vierailija - 20 joulukuuta, 2016

 

Muodin verkkokauppa on haastava laji. Varaston kierron ja katerakenteen pitäminen hyvällä tasolla on  yksi suurimmista haasteista. Tämän olen todistanut työurallani SOK:n verkkokauppojen myyntijohtajana sekä nykyisin perustamassani startupissa, jossa kumppaneina on yhteensä lähes 200 suomalaista ja kansainvälistä verkkokauppiasta ja jotka kaikki kamppailevat näiden samojen haasteiden kanssa.

Jouluale alkaa yleensä perinteisesti heti joulun pyhien jälkeen. Useat kaupat ovat kuitenkin viime vuosina aikaistaneet joulun alennusmyyntien aloitusta aloittaen ne jopa ennen joulua. Muodin verkkokaupoissa alennuksia joudutaan usein käyttämään massiivisesti läpi vuoden johtuen muodin nopeasti syklisyydestä ja kausivaihteluista.

Alennuksessa 19-100% tuotteista

Olen koostanut alle dataa siitä kuinka paljon eri esimerkkiverkkokaupoilla on alennustuotteita koko valikoimastaan. Sekä kansainväliset, että suomalaiset verkkokaupat ovat alentaneet tuotteitaan reilusti suhteessa heidän kokonaisvalikoimaansa.

Alennuksessa on kaupasta riippuen 19-100% tuotteista. Maksimialennusprosentti vaihtelee 50-95% välillä. Nämä tiedot on kerätty 14.12.2016 ja vaihtelua on toki myös vuodenajasta riippumatta. Paine alennuksille yhdessä suuren palautusprosentin kanssa asettaa suuren haasteen muodin verkkokauppojen katerakenteelle.

 

Verkkokauppa

Normaalihintaiset tuotteet kpl

Alennetut tuotteet kpl

Suurin ale-%

% tuotteista alennuksessa koko valikoimasta

Zalando

97 747

116 953

71%

54%

Boozt

37 665

26 567

70%

41%

Ellos

7874

4912

95%

38%

Sportamore

9804

10 456

82%

52%

Stadium Outlet

0

1625

88%

100%

Nelly

10 020

2414

72%

19%

House of Brandon

2230

1658

92%

43%

Stiletto

58

3557

80%

98%

Spartoo

8727

29 308

50%

77%

yht

174 125

197 450

95%

53%

Tiedot perustuvat 14.12.2016 kerättyihin tuotelukumääriin ko. verkkkokauppojen sivuilta ja SPOT-A-SHOP.fi palvelusta.

Alennukset syövät katetta, mutta toisaalta nopeuttavat merkittävästi varastonkiertoa. Kuluttajat ovat myös oppineet siihen, että verkkokaupoista on aina löydettävissä paljon tuotteita alennettuun hintaan ja menevätkin ensiksi katsomaan kauppojen ale-osiot. Varsinkin, kun fast-fashionin takia ale-tuotteet ovat usein vielä täysin kuranttia ja ajankohtaista tavaraa. Kauppiaat tämä taas pakottaa miettimään tarkasti alentamisstrategiaansa ja –käytäntöjään.

Vinkkejä alennusstrategiaan ja -käytäntöihin

Asioita joita verkkokauppiaan kannattaa ottaa erityisesti huomioon miettiessään alentamisstrategiaansa, ovat mm. kuinka paljon uutta tavaraa tulee varastoon, nykyinen varastonkierto ja katekierto -tunnusluvut. Hyvä nyrkkisääntö on alentaa jatkuvasti tuotehäntiä ja hitaammin kiertäviä tuotteita pienillä ale-%:lla kuin kerralla iskeä tuotteet alennukseen isolla alennuksella. Näin kauppias pystyy vaikuttamaan kuluttajan ostopäätökseen nopeammin ja keskikate paranee.

Varastonkierto tunnusluku saadaan suhteuttamalla varaston arvo tavarakulutuksen vuoden arvoon. Huomioi että laskentaperusteiden tulisi olla  samanlaisia vertailtaessa kiertoja. Eli voit joko laskea kappalemääräistä kiertoa (kpl-määräinen kulutus/varasto kpl) tai kiertoa kulutuksen ja varaston arvosta.


varaston kierto = vuoden kulutuksen arvo / varastojen (keski)arvo


Verkkokaupalla eri tuoteryhmien myyntikatteen suuruus vaihtelee suurestikin. Erittäin hyvä tunnusluku ottaa tämä huomioon on kate-kierto.

kate–kierto = myyntikate-% x varastokierto


Katekierrolla voidaan hyvin vertailla eri katteisten tuoteryhmien suoriutumista toisiinsa nähden. Pienen katteen tuotteen tulisi kiertää huomattavasti nopeammin kuin korkean katteen tuotteen.  

jesse-jylas-verkkokaupan-alennusstrategia-paytrail.jpgKirjoittaja:

Jesse Jyläs

CEO & Co-Founder, SPOT-A-SHOP

SPOT-A-SHOP kerää kolmella markkina-alueella yli 140 verkkokaupan pelkästään alennetut tuotteet yhteen osoitteeseen ja näin ollen helpottaa kuluttajaa löytämään edullista muotia, kenkiä sekä urheiluvaatteita netistä. Palvelussa on kolmessa maassa yhteensä yli 800 000 ale-tuotetta ja olemme auttaneet jo yli 1,5 miljoonaa kuluttajaa löytämään edullisia tuotteita helposti. Toimimme tällä hetkellä Suomessa, Saksassa ja Ranskassa

Lue myös:

Verkkokaupan trendit 2017

Kuinka ohjaat verkkokauppaasi kohti kannattavaa kansainvälistä kasvua?

Oivaltava sisältömarkkinointi kasvattaa verkkokaupan kassavirtaa

 

Topics: Verkkokaupan myynti ja markkinointi


Viimeisimmät blogipostaukset

Webinaareissa nyt tuotetiedon hallintaa, verkkokauppa-alustoja ja tekoälyn hyödyntämistä verkkokaupassa

read more

Videoita verkkokauppaan - Tyypilliset esteet ja vinkit niiden kiertämiseen

read more

Social selling on myynnin edistämistä verkossa - Joko sinä olet aloittanut?

read more