Paytrail

Testissä verkkokauppa-alusta WooCommerce

Anni Junkkarinen Kirjoittanut Anni Junkkarinen - 31.3.2021

Lähdin testaamaan, miltä tuntuisi perustaa oma verkkokauppa. Aiempaa kokemusta minulla ei verkkokauppojen luomisesta ole, joten olikin mielenkiintoista lähteä testaamaan verkkokaupan perustamista aloittelevan kauppiaan silmin.

Ensimmäisenä testattavana alustana on vuorossa hyvin yleisesti käytetty ja tunnettu alusta WooCommerce. WooCommerce on avoimen lähdekoodin alusta, joka soveltuu hyvin niin tuotteiden kuin palveluidenkin myyntiin. Kauppiaan itse toteuttamana wooCommerce on ilmainen, mikä voi olla myös yksi syy sen suureen suosioon.

Verkkokaupan perustaminen WooCommercella

Testikauppaani, jossa myydään fyysisiä tuotteita eli vaatteita ja esineitä, WooCommerce sopi mainiosti. Alustaan voidaan integroida myös helposti erilaisia maksu- ja toimitustapoja. Alustana WooCommerce mahdollistaa lukemattomien teemojensa kautta omannäiköisen verkkokaupan luomisen, tosin siihen tarvitaan oman kokemukseni perusteella enemmän koodaustaitoja, jotka ainakin tällä tekijällä ovat hyvinkin suppeat. Vertaistukea on saatavilla Facebookissa toimivasta WooCommerce-ryhmästä ja apua saa myös YouTuben lukemattomista tutorial-videoista.

1. Paikallinen palvelinympäristö käyttöön tai rakentaminen webhotellin avulla

Teknisen osaamisen tarve tulikin eteen jo heti alkuvaiheessa. Ensimmäiseksi tuli ladata MAMP, eli paikallinen palvelinympäristö, jotta saatiin kaupan perustaminen alkuun. Tähän pyysinkin heti apua, koska yksin olisin joutunut käyttämään tähän mahdollisesti hyvinkin paljon aikaa. Kun MAMP oli ladattu, seuraavaksi ladattiin Wordpress. Woocommerce taas asennettiin Wordpressiin lisäosat osion kautta. Kun asennushommat oli selätetty, alkoi homma jo vaikuttaa paljon selkeämmältä ja sellaiselta, johon aloittelijankin taidot riittävät.

woocommerce-wordpressiin-miten

Wordpressin/WooCommercen ohjausnäkymä näytti mukavan selkeältä, ja lisäksi siihen pystyi valitsemaan kieleksi suomen, mikä lisäsi käyttömukavuutta ja helpotti eri toimintojen löytämistä.

woocommerce-verkkokauppa-alusta-ohjausnäkymä

Verkkokaupan voi myös rakentaa WooCommercella suoraan webhotellin kautta ja se lieneekin suositumpaa. WooCommerce on Wordpressin kautta useissa webhotelleissa valmiina sovelluksena ja asentaminen on usein helpompaa kuin verkkokaupan rakentaminen ensin "omalle koneelle".

Jos kuitenkin rakennat verkkokaupan ensin omalle koneelle, siirto onnistuu webhotellin palvelimelle helposti. Wordpressiin on saatavilla monta erilaista varmuuskopiolisäosaa, jonka kautta omalle koneelle tehdyn verkkokaupan voi siirtää palvelimelle.

Lisäosan kautta ladataan varmuuskopio, ja tämän jälkeen varmuuskopio viedään webhotelliin avatulle Wordpress-sivustolle saman lisäosan kautta. Siirron jälkeen kannattaa kuitenkin tarkistaa, että kaikki ominaisuudet toimivat ja sivusto latautuu nopeasti.

2. Maksupalvelun lisääminen WooCommerceen

Aloitin projektin lisäämällä kauppaan maksutavat. Maksutapojen, kuten esimerkiksi Paytrailin, lisäämiseen WooCommerceen tarvitaan lisäosa, jolla maksupalvelu toimii.

Lisäosia saa helposti ladattua eri lisäosan toteuttajien sivuilta. Voimme suositella esimerkiksi lisäosia, jotka ovat tehneet markup.fi tai webbisivut.org. Ostin lisäosan toteuttajalta, jonka jälkeen lisäsin sen ohjausnäkymässä paikalleen ja valitsin sopivat maksutavat. Kätevää tässä oli se, että maksutavat pystyi hakemaan helposti suoraan klikkaamalla.

3. Tuotteiden lisääminen WooCommerce -verkkokauppaan

woocommerce-verkkokauppa-alusta-testissä-tuotteen-lisääminen

Tuotteiden lisääminen kauppaan oli helppoa ja nopeaa. Kaikki tuotteen lisäämiseen tarvittavat tiedot ovat saatavilla yhdellä sivulla, ja ennen tuotteen julkaisua sitä pääsee esikatselemaan. Näin voidaan helposti varmistaa, että tuotteen tiedot ovat oikein. Tuotteen julkaisulle voidaan myös asettaa erikseen julkaisuaika.

woocommerce-verkkokauppa-alusta-testissä-tuote-kaupassa

4. Ulkoasun muokkaaminen WooCommercessa

woocommerce-verkkokauppa-alusta-ulkoasun-muokkaus-sivupalkki

Ulkoasun muokkaaminen oli lähtökohtaisesti helppoa esimerkiksi sivun värien, fonttien ja asettelun kannalta. Vasemmalla olevasta sivupalkista pystyi kätevästi säätämään näitä ominaisuuksia ja katsomaan lopputuloksen saman tien. Ja kun muutokseen oli tyytyväinen, täytyi vain klikata ”julkaise nappia”.

woocommerce-ulkoasu-css-koodi

Minua jäi kuitenkin harmittamaan se, kuinka suppeat nämä muokkausmahdollisuudet loppujen lopuksi olivat näillä helppokäyttöisillä toiminnoilla. Tässä tullaankin jälleen tilanteeseen, jossa teknisten asioiden (HTML ja CSS) osaaminen olisi enemmäin kuin tervetullutta. Vaikka kaupan ulkoasusta tulikin siistin näköinen, olisin toivonut saavani siihen hieman enemmän persoonallisuutta. Tässä kohtaa olisikin siis tarve tekniselle ja graafiselle osaamiselle, mitä esimerkiksi osaavat WooCommerce digitoimistot tarjoavat.

WooCommercen käytettävyys kauppiaan ja kuluttajan näkökulmasta

Yleisesti WooCommercen käytettävyys on kauppiaan näkökulmasta suhteellisen hyvä, etenkin ohjausnäkymän ja ulkoasun mukauttamisen osalta. Suurin osa ohjausnäkymän toiminnoista on aseteltu niin, että käyttäjä löytää haluamansa kohteet helposti. Jotkut taas ovat enemmän piilossa ja vaativat etsimistä, sillä toimintoja on paljon ja ne saattavat löytyä omien alaotsikkojensa alta.

Koska WooCommerce on testattavistani alustoista ensimmäinen, voi se tällä hetkellä tuntua suhteellisen helpolta juuri siksi, ettei kokemusta muista, mahdollisesti helpommista aloistoista vielä ole.

Kuluttajan kannalta käytettävyyden arvointi on toki kauppakohtaista, koska WooCommerce-kauppa on mahdollista toteuttaa niin monilla eri tavoilla. Tämä testikauppa on kuluttajan kannalta kuitenkin hyvin yksinkertainen ja selkeä. Eri sivut ovat helposti näkyvillä ja saatavilla otsikon alapuolella.

woocommerce-paytrail-testikauppa

Tuotteen siirtäminen ostoskoriin ja sen maksaminen sujuu myös mutkitta. Yksi aika suuri parannusta vaativa asia on kuitenkin se, että tuotteet eivät ole saatavilla kaupan etusivulla, vaan käyttäjän täytyy erikseen valita kauppa, jotta hän pääsee selaamaan tuotteita. Tämä johtuu siitä, etten etsinnöistä huolimatta löytänyt muokkaustoimintoa, jolla kaupan saa vaihdettua etusivulle. Tämä vaatinee myös koodaustaitoa?

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan WooCommercesta voidaan todeta, että se on (jo suosionsakin perusteella) hyvin toimiva verkkokauppa-alusta, joka mahdollistaa paljon, mutta vaatii myös ehdottomasti jonkin verran teknistä osaamista. Siksi aloittelijalle en välttämättä tätä alustaa voisi suoraan suositella, jos kauppa on tarkoitus toteuttaa alusta asti itse.

Jos WooCommerce-kauppaa lähtee itsenäisesti toteuttamaan, on hyvä ottaa huomioon, ettei WooCommercella ole tukipalvelua. Ohjauspaneeli tarjoaa kuitenkin vihjeitä sekä virtuaalisen opastajabotin. Onneksi Suomesta löytyy kuitenkin paljon mainiota WooCommerce-kauppoja toteuttavia digitoimistoja, jotka pystyvät toteuttamaan kaupasta juuri kauppiaan näköisen kokonaisuuden. Voit kysyä  heistä suositteluja esimerkiksi meiltä myynti@paytrail.com.

Aikaisempi WooCommerce-alustan testaus

Kokemuksia verkkokauppa-alusta WooCommercesta – Timo Nisula, Kouvolan lakritsi

Maksutavat verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa?

Opas verkkokauppa-alustan valintaan