Paytrail

Paranna verkkokauppasi käytettävyyttä asiakaslähtöisellä tuoteryhmittelyllä

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 30.8.2016

Tee verkkokaupan tuoteryhmittely asiakaslähtöisesti

Etsin taannoin työmatkapyöräilyyn tarvitsemaani kuoripukua netistä ja sain jälleen kerran huomata, miten helppoa tai vaikeaa oikean tuotteen löytyminen voi olla. Tässä tapauksessa kiinnitin erityistä huomiota verkkokauppojen tekemään tuoteryhmittelyyn.

Hyvin tehdyn ryhmittelyn avulla löysin etsimäni tuotteet parilla klikkauksella kun taas löyhästi tehdyn ryhmittelyn takia jouduin vielä tuotesivullakin miettimään, onkohan tämä nyt tarkoitustani palveleva tuote.

Erilaisten tuotekategorioiden tehtävä on auttaa asiakasta löytämään tie etsimänsä tuotteen luo mielellään jo heti verkkokaupan etusivulta. Onnistuneesti tehdyn tuoteryhmittelyn ansiosta

  • asiakas löytää etsimänsä tuotteen helposti
  • kauppias saa tehtyä tehokkaampaa tuotteiden ristiinmyyntiä
  • verkkokaupan hakukonenäkyvyys paranee

Keskustelin tuoteryhmistä Vilkas Groupin Timo Korvenojan kanssa. Tässä ajatuksiamme siitä, mitä verkkokauppiaan kannattaisi huomioida tuoteryhmittelynsä suunnittelussa ja tekemisessä. Lue myös Vilkkaan blogista löytyvä artikkeli aiheeseen liittyen.

Suunnittele tuoteryhmät asiakaslähtöisesti

Tuoteryhmien suunnittelussa on olennaista miettiä omaa asiakasta: mihin kokonaisuuteen hän mieltää kyseisen tuotteen kuuluvan? Valitettavan usein verkkokaupan tuoteryhmittely kuvastaa kauppiaan näkökulmaa tai pahimmillaan se on monistettu suoraan yrityksen toiminnanohjausjärjestelmästä.

Kauppiaslähtöisessä ryhmittelyssä on se ongelma, että asiakas ei useinkaan hahmota tuotekokonaisuuksia samalla tavalla kuin kauppias. Kauppias voi luokitella tuotteet niiden ominaisuuksien pohjalta kun taas asiakas etsii tuotetta sen käyttötarkoituksen kautta.

Tuoteryhmittelyssä onkin syytä huomioida, että asiakas ei useinkaan edes tiedä, mikä tuote on paras ratkaisu hänellä olevaan ongelmaan. Tällöin kauppiaan tulisi ohjata häntä oikein tuotteiden pariin esimerkiksi juuri ongelma- tai tarvelähtöisen tuoteryhmittelyn avulla.

Yllä mainitsemaani esimerkkiin viitaten minua ainakin olisi helpottanut ulkoiluvaatteet -otsikon alla lukeva pyöräilyyn tai jopa työmatkapyöräilyyn liittyvä alaotsikko. Tällöin minut olisi heti suoraan ohjattu sellaisten tuotteiden pariin, jotka ominaisuuksiensa puitteissa olisivat sopivia käyttötarkoitukseeni. 

Hyvä esimerkki asiakaslähtöisesti suunnitelluista tuoteryhmistä löytyy Verkkosivuapteekista. Siellä tuotteet ovat ryhmitelty ensin vaivan, sitten eri elämäntilanteiden ja lopuksi vielä erilaisten kausituotteiden mukaan. Myös täsmä- ja tarjoustuotteet löytyvät omista kategorioistaan. 

verkkosivuapteekki2.png

Rakenna monta polkua saman tuotteen luo

Verkkokaupassa on mahdollista rakentaa monia eri polkuja myytävänä olevien tuotteiden luo. Saman tuotteen voi ryhmitellä tuotenimikkeen, tuoteperheen, brändin, tyylin, värin, koon, käyttötarkoituksen tai vaikkapa ajankohdan mukaan. Tuoteryhmittelyssä voi käyttää myös mielikuvitusta - oivaltavasti tehty ryhmittely jää varmasti paremmin asiakkaan mieleen. 

Dermoshop on hyvä esimerkki verkkokaupasta, joka on lajitellut tuotteensa moniin eri pää- ja alatason tuoteryhmiin. Ryhmittelyn ansiosta jo olemassa olevat asiakkaat löytävät nopeasti heidän suosimansa tuoteperheen pariin ja vastaavasti uuden asiakkaan on helppoa aloittaa asiointi selailemalla omalle ihotyypilleen suositeltuja tuotteita. 

Dermosil-tuoteryhmat.jpg

Etsimisen ja löytämisen helppous

Tuoteryhmittelyn tärkeys korostuu ennen kaikkea niissä verkkokaupoissa, joissa on satoja erilaisia tuotteita myynnissä. Tuoteryhmät toimivat tällöin myös arvokkaana suodattimena.  

Tyypillisesti verkkokauppa-alustoihin on mahdollista lisätä ns. pää- ja alatason tuoteryhmiä melkeinpä rajattomasti. Määrä ei kuitenkaan korvaa laatua. Erilaisten tuoteryhmien suunnittelussa kannattaa säilyttää jokin punainen lanka (ts. järki). Jos johonkin tuoteryhmään olisi tulossa vain pari tuotetta, kannattaa sen luomista vielä harkita. 

Musti ja Mirri -verkkokaupasta löytyy hyvä esimerkki siitä, miten lukemattomien eri tuotteiden jaottelu on tehty asiakkaalle hyvin selkeäksi ja loogiseksi.

musti-ja-mirri.jpg

Tuloksena tuotteiden tehokkaampi ristiinmyynti

Hyvin suunniteltujen tuoteryhmien ansiosta kauppiaan on mahdollista tehdä tuotteiden tehokasta ristiinmyyntiä. Tyypillisestihän asiakkaalle suositellaan "muita samankaltaisia tuotteita" varsinaisella tuotesivulla, mutta miksi samaa ei tehtäisi jo heti tuoteryhmäsivulla. 

Ajatellaanpa esimerkiksi tuoteryhmää "Allergiatuotteet". Kun pyykinpesuainetta ostamaan tullut henkilö näkee samassa näkymässä muitakin allergiaystävällisiä tuotteita, saattaa hän yhtäkkiä muistaakin, että hänen herkälle iholle tarkoitettu deodoranttinsa on pian loppumassa. Laitetaanpa sekin tästä ostoskoriin... Toisaalta taas "Syksyn 2016 vaatetrendit" -kategoriaa selaileva asiakas voi etsimänsä mekon lisäksi innostua etsimään samaan tyyliin sopivat kengät ja takin. 

Oivaltavasti tehdyt tuoteryhmät voivat kasvattaa keskiostoksen kokoa. Tämä on varmasti hyvä korvaus tuoteryhmien tekemiseen ja ylläpitämiseen käytetystä ajasta. 

Hakukonenäkyvyyden parantaminen

Tuoteryhmät ovat tärkeä asia paitsi verkkokaupan käytettävyyden näkökulmasta, mutta myös verkkokaupan hakukonenäkyvyyden kannalta. Mitä enemmän tuotesivuille johtaa linkkejä, sen paremman näkyvyyden ne saavat hakutuloksissa. 

Lisäksi on tärkeää, että myös tuoteryhmäsivuille kirjoitetaan uniikkia sisältöä, joka parantaa sivujen hakutuloksia. Käyttäjiä ja hakukoneita palvelevan tekstisisällön luominen tuoteryhmäsivulle voikin nostaa oman verkkokaupan kilpailijoiden edelle hakutuloksissa. Uskaltaisin nimittäin väittää, että suurimmassa osasta suomalaisia verkkokauppoja tuoteryhmäsivuilta puuttuu tekstisisältö kokonaan.

Kokeile ja testaa - kuuntele asiakastasi

Yleensä tuoteryhmät mietitään verkkokaupan perustamisvaiheessa. Tällöin kannattaakin pitää aivoriihi jos toinenkin niiden suunnitteluun liittyen. Ideaalitilanteessa tuoteryhmiä mietitään yhdessä potentiaalisten asiakkaiden kanssa tai vähintäänkin kysytään heiltä palautetta ja kommentteja kauppiaan tekemälle ehdotelmalle. 

Perustamisvaiheen jälkeen kauppiaan kannattaa tarkastella tuoteryhmien toimivuutta verkkokaupan analytiikan avulla. Jos jokin tuoteryhmä ei näytä toimivan tai keräävän kävijöitä, sen tilalle voi tehdä toisen. Olemassa olevia tuoteryhmiä ei kuitenkaan kannata mennä poistamaan kokonaan, ettei kyseisille sivuille saatua hakukonenäkyvyyttä menetetä. 

Paranna verkkokauppasi konversiota

Tuoteryhmittely on yksi tekijä verkkokaupan käytettävyyden kannalta. Lue oppaastamme, mitä muita tapoja sinulla on kehittää verkkokauppaasi ja saada yhä useammat kävijät muunnettua asiakkaiksesi. Oppaaseen on haastateltu useita eri verkkokauppa-alan asiantuntijoita. Lue maksuton opas!

New Call-to-action

Lisää verkkokaupan myyntiä lisääviä vinkkejä

Muunna verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

Kuinka keskusteleva kaupankäynti (conversational commerce) muuttaa asiakassuhteitasi?

Millainen on tulevaisuuden palveleva verkkokauppa? 

paytrail-icon Verkkokaupan hallinta