Paytrail

Verkkokauppa-alustat testissä: WooCommerce

Johannes Kumpukoski Kirjoittanut Johannes Kumpukoski - 27.10.2016

WooCommerce on avoimen lähdekoodin verkkokauppa-alusta, joka on WordPress -julkaisujärjestelmän lisäosa. WooCommerce on maailman suosituin verkkokauppa-alusta ja Suomessakin sitä käytetään erittäin paljon.

Alustan suosio perustuu osittain siihen, että sen käyttöönotto on täysin ilmaista, mikäli kauppias toteuttaa sen itse. Tällöin siitä ei aiheudu myöskään kuukausimaksuja. Lisäksi alusta on laajennettavissa miltei mihin tahansa tarpeeseen joko ilmaisilla tai maksullisilla lisäosilla.

Teimme testikaupan WooCommercella ja jaan tässä nyt kokemuksiamme alustasta muun muassa sen asentamisen, ulkoasun, tuotteiden hallinnan sekä tilausten käsittelyn osalta.  

Lue suomalaisten verkkokauppiaiden kokemuksia WooCommercesta ja muista  verkkokauppa-alustoista!

WooCommercen asentaminen

Jos haluat käyttää WooCommercea, tulee sinulla ensin olla käytössäsi WordPress-sivusto, jonka päällä WooCommerce käytännössä toimii. WordPress on saatavilla monessa palvelinhotellissa ja silloin sen käyttöönotto tapahtuu vain muutamalla klikkauksella. Voit siis valita WordPressin verkkosivusi alustaksi suoraan käyttämäsi palvelinhotellin hallintapaneelista. Tämän jälkeen WordPress asentuu muutaman välivaiheen jälkeen: valitset vain käyttäjätunnuksen, salasanan sekä syötät haluamasi sähköpostiosoitteen.

Joissain tapauksissa asentaminen saattaa olla hieman hankalampaa. Saatat ensin joutua luomaan tietokannan verkkosivujasi varten, minkä jälkeen tietokannan käyttäjätunnukset syötetään WordPressin config tiedostoon ennen sen asennusta.

Kysy WordPressin asentamisesta palvelintarjoajaltasi, mikäli et ole varma, miten asentaminen tulee tehdä.

WooCommerce-verkkokauppa asennetaan WordPress-sivustoon tavallisena lisäosana. Lisäosan voi asentaa joko suoraan WordPressin hallintapaneelista tai lataamalla sen verkosta zip-tiedostona.

Kun WooCommerce on ladattu, aukeaa sen käyttöönottoavustin, joka ohjaa verkkokaupan yleisten tietojen, kuten valuutan, maan, toimituksen yms. valinnassa. Avustimen voi myös ohittaa, jos asetukset haluaa tehdä myöhemmin. Tämän jälkeen voi siirtyä suoraan tuotteiden lisäämisvaiheeseen, johon WooCommercen uusi versio tarjoaa myös käyttöönottoavustimen. Näiden vaiheiden jälkeen WooCommerce ja WooCommercelle tarpeelliset sivut, kuten kauppa, ostoskori, kassa ja oma-tili, ovat asennettu verkkosivuille. WooCommerce vaatii usein kuitenkin joidenkin asetusten säätämistä.

Käytännössä muutamaa tuotetta myyvän WooCommerce-verkkokaupan saa auki muutamassa tunnissa.

Testikauppamme rakentamiseen meni noin 3 tuntia. Verkkokaupan rakentamista enemmän aikaa veisi domainin rekisteröiminen, palvelinhotellin avaaminen ja logistiikkapalvelusopimusten teko, mikäli niitä ei ole entuudestaan.

Lisäksi WooCommercessa on se etu, että se on mahdollista rakentaa omalle tietokoneelle. Tällöin palvelinkustannuksia ei aiheudu verkkokaupan rakennusvaiheessa ja kaupan voi rakentaa ilman verkkoyhteyttä. Tätä varten tarvitaan kuitenkin hieman normaalia enemmän teknistä osaamista.

WooCommercen käyttöliittymä

WooCommercen käyttöliittymä ei ole verkkokaupankäyntiä ajatellen ihan niin selkeä kuin sellaiset alustat, joka ovat tarkoitettu pelkästään verkkokaupalle. Tämä mitä todennäköisimmin johtuu siitä, että WooCommerce ja sen hallinta, asetukset ja navigaatio on toteutettu WordPressin päälle. Alustan navigaation käyttöön tottuu nopeasti, mutta sen käyttöliittymä saattaa aluksi tuntua hieman hankalalta - etenkin asetusten muuttamisen osalta.

Asetukset saattavat monimutkaistua eri lisäosien käyttöönoton jälkeen, sillä lisäosissa on usein oma asetushallinta. Lisäosien asetukset eivät siis välttämättä näy WooCommercen tai WordPressin asetusnäkymässä.

Kiitosta kuitenkin annamme WooCommercen mobiilisovellukselle, jonka kautta kauppias voi seurata verkkokaupan tilastoja ja tilauksia sekä tehdä tilauksille toimenpiteitä. Tällöin kauppias voi esimerkiksi ottaa kännykän mukaan varastoon ja käsitellä tilaukset siellä ilman, että jokaista tilausta pitää naputella tietokoneella käsitellyksi.

WooCommercen ulkoasu

WooCommercen yksi suurimmista eduista on sen tarjoamat muokkausmahdollisuudet verkkokaupan ulkoasulle. WooCommercen saa asennettua miltei mille tahansa WordPress teemalle, jolloin kaupan ulkoasulle on tuhansia eri vaihtoehtoja. Lisäksi WooThemesistä on saatavilla nimenomaan WooCommercelle tarkoitettuja teemoja.

WooCommercella on useita eri ulkoasuvaihtoehtoja

Teemoja on helppo muokata html:llä ja css:llä, mikäli kauppiaalta löytää taitoa näihin ohjelmointikieliin. Lisäksi suurin osa teemoista on valmiiksi mobiilioptimoituja, joten verkkokauppa näyttää hyvältä myös mobiililaitteilla. Toteutimme tämänkertaisen testikauppamme ilmaisella, mobiilioptimoidulla yksinkertaisella teemalla.

Ulkoasun muokkaaminen on mahdollista myös teemamuokkaimella, jossa teemaa voi muokata reaaliajassa. Tämä on kuitenkin hieman kömpelö työkalu verrattuna muiden verkkokauppa-alustojen teemamuokkaimiin.

Sisällön ja tuotteiden hallinta WooCommercessa

WooCommerce -verkkokauppaan on helppo lisätä sivuja. Sivut lisätään WordPressin tavallisesta sivulisäyksestä ja niihin on mahdollista lisätä monipuolisesti ja näyttävästi erilaisia elementtejä kuten kuvia, videoita ja toimintoja. 

Verkkokauppaan lisätyt tuotteet näkyvät WooCommercen automaattisesti lisäämällä ”Kauppa”-sivulla joko ilman kategorisointia tai kategorioittain. Perusasetuksilla kaikki kauppaan lisättävät tuotteet näkyvät Kauppa-sivulla ilman kategorisointia.

Tuotteiden lisääminen WooCommerce verkkokauppaan on helppoa

Jos kauppias haluaa tuotteiden näkyvän tuoteryhmittäin, tulee asetuksista lisätä halutut kategoriat, luoda niille erilliset sivut ja tämän jälkeen vielä lisätä ne valikkoon. Tuoteryhmittely aiheuttaa siis hieman lisätyötä, mutta se on suositeltavaa etenkin silloin, kun tuotteita on paljon 

Tuotteiden lisääminen verkkokaupan hallinnasta on melko selkeää, mutta ei niin nopeaa, kuin pelkkään verkkokaupankäyntiin tarkoitetuissa alustoissa. Lisäksi jokaiseen tuotteeseen täytyy lisätä kaikki kentät uudelleen, ellei pohjaa kopioida edellisestä luodusta tuotteesta. Tuotemuunnelmien tekeminen on WooCommercella hieman hankalaa moniin muihin alustoihin verrattuna. 

Tilausten käsittely ja raportointityökalut

Tilausten käsittely on WooCommercessa selkeää ja helppoa. Tilaukset näkyvät listana ”Tilaukset”-nimisellä sivulla ja niitä on mahdollista käsitellä joko yksitellen tai tarvittaessa myös monta kerrallaan. Tilausten yksityiskohtaiset tiedot on selkeästi jäsennelty yksittäisten tilausten sisällä. 

Sähköpostiviestejä on mahdollista kustomoida ja ne voidaan asettaa lähteväksi sekä asiakkaan tilauksen että tilauksen käsittelyn jälkeen. Lisäksi asiakkaalle on mahdollista lisätä tuotteita tilaukseen ja luoda niistä ”lasku”, jonka jälkeen asiakas pääsee suoraan linkkiä klikkaamalla maksamaan tilaukseen lisätyt tuotteet. Tätä ominaisuutta voidaan käyttää esimerkiksi varaus-loppumaksu toimintoon. 

WooCommercen muut edistyneet ominaisuudet 

WooCommerceen on mahdollista lisätä kielikäännöstyökalu, jonka avulla verkkokaupasta on helppoa luoda monikieliversio. Kieliversiointi onkin tärkeää kansainväliselle verkkokaupalle. Sisällön kääntäminen on alustan kannalta hyvin selkeää ja helppoa, mutta kielitaitoa luonnollisesti tarvitaan. Ammattimaisen käännöksen tilaaminen onnistuu suoraan käännöstyökalusta.

WooCommerce sisältää kaikki tarvittavat perustoiminnot verkkokaupankäyntiin. Lisäksi suuresta osasta teemoja löytyy valmiita edistyneempiä verkkokaupan ominaisuuksia. Esimerkiksi hintahaarukkatyökalun avulla asiakas voi rajata tuotteiden hintahaarukan. Tuotteiden rajaustyökaluja on saatavilla hyvin monenlaisia ja niiden ansiosta oma verkkokauppa on mahdollista saada vastaamaan suuria verkkokauppoja - ainakin rajausominaisuuksiensa puitteissa.

WooCommercen lisäosien avulla omaan verkkokauppaan on mahdollista toteuttaa melkein mitä tahansa, mikä onkin yksi alustan suurimmista vahvuuksista.

Lisäosat eivät tosin kaikki ole yhteensopivia, jolloin teknisille muokkauksille on tarvetta. 

WordPress + WooCommerce yhdistelmä on helppo integroida Google Analyticsin kanssa, jolloin kauppias pystyy hyvin seuraamaan sisääntulevaa asiakasvirtaa ja verkkokaupan konversiota. Tästä taas voidaan helposti tehtä johtopäätöksiä siitä, mitkä markkinointitavat toimivat, eli mihin markkinointitoimenpiteisiin kannattaa panostaa.

Hinta muodostuu lisäosista ja teemoista

WordPressin ja WooCommercen perusominaisuuksien käyttäminen on täysin ilmaista. Hinta muodostuukin verkkokaupassa käytetyistä lisäosista ja teemoista.

Täysin ilmaista verkkokauppaa ei WooCommercellakaan voida saada aikaiseksi, sillä kauppiaan on kuitenkin aina huolehdittava palvelinkustannukset, logistiikkapalveluiden kustannukset sekä verkkokaupan maksupalvelun kustannukset. 

WooCommercelle on saatavilla monia teknisiä toteuttajia

Moni digitoimisto on nykyään toteuttaa perinteisten WordPress-verkkosivujen lisäksi WooCommerce verkkokauppoja. Mikäli siis kauppiaan omat taidot eivät riitä verkkokaupan toteuttamiseen, teknisiä toteuttajia kyllä löytyy.

Projektina toteutettu WooCommerce verkkokauppa asettuu hintaluokaltaan 3 000€ - 50 000€ välille riippuen kauppaan halutuista ominaisuuksista ja sen toteutukseen tarvittavan kustomointityön määrästä. Lisäksi ylläpitokustannuksia syntyy varmuuskopioinnista ja palvelinkustannuksista noin 50-300€ kuukaudessa toteuttajasta riippuen.

Maksutavat WooCommerce-verkkokauppaan

Saadaksesi Paytrailin maksupalvelun käyttöön WooCommerce -verkkokaupassasi, tarvitset siihen lisäosan, jonka saat ladattua verkkosivultamme

Paytrailin maksupalvelun saa käyttöön WooCommercessa lisäosan avulla

New Call-to-action


Lisää lukemista verkkokaupan perustamisesta

Opas verkkokauppa-alustan valintaan

Kokemuksia verkkokauppa-alusta WooCommercesta – Timo Nisula, Kouvolan lakritsi

Verkkokauppa-alustat testissä: Shopify

Verkkokauppa-alustat testissä: MyCashflow

Maksutavat verkkokauppaan - mitä huomioida maksupalvelun valinnassa?

Verkkokaupan toteuttaminen - itse vai kumppanin avulla?

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen