Paytrail

Uitko vai uppoatko? 3 neuvoa tuoreelle verkkokauppayrittäjälle kokeneelta kirjanpitäjältä

Riku Hokkanen Kirjoittanut Riku Hokkanen - 19.12.2017

Verkkokauppias-3-neuvoa-tuoreelle-verkkokauppayrittajalle.jpg

Moni tuore yrittäjä yllättyy verkkokaupan pyörittämisen haasteista. Kirjanpitäjä Heidi Kekkonen BigBag Oy:sta on päässyt seuraamaan alkavien yrittäjien ponnisteluja aitiopaikalta. Paytrail-käyttäjien kanssa tiiviisti työskentelevä Kekkonen jakaa nyt kolme tärkeintä ohjenuoraansa verkkokauppayrittäjän alkumetreille.

1. Mieti tarkkaan, mistä ja miten löydät asiakkaasi.

Ennen kuin perustat yrityksen ja verkkokaupan, mieti yrityksesi kulurakenne ja arvioi, onko yritysideassasi oikeasti ainesta kunnon bisnekseksi. Ketä asiakkaasi ovat, ja kuinka heidät tavoitat?

Vaikka yritysideasi perustuisi itseäsi kutkuttavan mielenkiinnonkohteen ympärille, kaikki eivät silti ole samasta asiasta kiinnostuneita. Kannattaa aina selvittää markkinat tarkasti. Selvitystyön kautta voit törmätä vieläkin parempaan bisnesideaan, jolla on todelliset markkinat ja edellytykset ampaista onnistuneesti toivottuun nousukiitoon.

"Verkkokauppaasi ei löydä kukaan, jos et markkinoi sitä."

Moni verkkokaupan perustamista suunnitteleva yrittäjä ei ota huomioon, että kunnon myyntiä tehdäkseen kauppiaan pitää satsata myös markkinointiin. Omalle verkostoillesi markkinointi tai muutamalla kympillä mainostaminen Facebookissa ei riitä.

"Pari asiakkaistani on saanut verkkokauppansa toden teolla lentoon, mutta se on vaatinut todella suuren panostuksen markkinointiin", Heidi Kekkonen kertoo.

2. Uskalla laskea hinta myös omalle ajallesi.

Suurin yllätys monelle yrittäjälle on, että menestyksen tekemisestä syntyy väistämättä kuluja, vaikka yrittäisi itse tehdä kaiken. Vaikka verkkokauppa-alusta olisi ilmainen, kuluja syntyy muustakin kuin tavaran hankinnasta.

Verkkokaupoissa vaikuttaa olevan paljon harrastajien perustamia verkkokauppoja, jotka perustuvat omaan kiinnostuksen kohteeseen. Silloin ei välttämättä lasketa kustannuksia, ja tuote myydään liian halvalla. Toisaalta tuotteen hinta esimerkiksi käsitöissä saattaa muodostua niin kalliiksi, että kukaan ei sitä osta, Kekkonen pohtii.

Jos olet aikeissa lähteä tekemään oikeasti bisnestä ja haluat elättää itsesi verkkokaupalla, tee itse vain ne asiat, jotka todella osaat - ulkoista kaikki muu.

"Usein yrittäjät unohtavat, että myös omalle ajalle pitää laskea hinta."

"Olen tehnyt 20 vuotta kirjanpitoa. Nyt tuntuu, että nuoret miesyrittäjät ymmärtävät arvottaa omaa työtään. Oman työn hinta tulee lisätä tuotteen hintaan ja varsinkin naiset arvottavat oman aikansa aivan liian halvaksi. Naiset myös paljon herkemmin tekevät kaiken itse. Miesyrittäjät ovat paljon herkempiä ostamaan palveluita", Kekkonen arvioi.

3. Ota kirjanpitäjä kumppaniksesi.

Älä palkkaa kirjanpitäjää tekemään vain lakisääteistä kirjanpitoa. Hän pystyy auttamaan sinua monessa muussakin asiassa.

Pidä huoli, että kirjanpitäjä ei ole vain se, jonka laskun maksat kerran kuussa. Kun haet asiantuntija-apua ja ostat taloushallinnon palveluita, hanki kirjanpitäjä, joka on sinulle yhteistyökumppani.

Aina, kun suunnittelet verkkokaupassa jotakin uutta, kerro se kirjanpitäjälle. Voitte yhdessä selvittää, millaisia vaikutuksia muutoksilla on kirjanpidolle.

"Muutokset verkkokaupassa saattavat vaikuttaa kirjanpito-ohjelman integraatioihin. Ongelmia saattavat aiheuttaa esimerkiksi uudet asiakasryhmät tai toimitusalueet. Suomalaiset verkkokaupat eivät välttämättä aina taivu sulavasti ulkomaankaupan tarpeisiin", Kekkonen painottaa.

"Jos kauppias tekee verkkokauppaan muutoksia eikä ilmoita siitä minulle, saattaa käydä niin, että kun otan Paytrailista raportin, en näekään mitä tai mihin on myyty", kertoo Heidi Kekkonen esimerkkinä tiedonkulun tärkeydestä.

"Puntaroi verkkokauppasi alustavalintaa tarkkaan."

Puntaroi verkkokauppasi alustavalintaa tarkkaan, myös asiakaskuntasi ja markkina-alueen kannalta. Jos asiakkaita on EU:n ulkopuolelta, verkkokaupan automaattilaskutukseen saattaa epähuomiossa jäädä mukaan ALV. Voit myös joutua asioimaan Tullin kanssa.

"Kun on myyty puoli vuotta väärällä ALV:lla, ongelman korjaamiseen palaa aikaa ja rahaa", Kekkonen varoittaa.

Mieti erilaisia kohderyhmään ja tuotehallintaan liittyviä skenaarioita jo ennakkoon mahdollisimman pitkälle, ja ota oma taloushallinnon asiantuntijasi alusta saakka mukaan pohdintoihin. Miettikää yhdessä, mitä eri vaihtoehdot tarkoittavat liiketoiminnallesi taloushallinnon näkökulmasta.

Kun laitat taloushallinnon asiantuntijan kiinnostumaan yritystoiminnastasi, vältät monet verkkokauppayrittämisen sudenkuopat. Kerro hänelle täsmällisesti, mitä teet ja mitä myyt. Silloin saat kirjanpitäjältä parhaan avun.

Lue opas verkkokaupan kirjanpidosta

Lue opas Verkkokaupan kirjanpito - pakollisesta pahasta verkkokaupan pulssimittariksi.

New Call-to-action

 Hyödynnä talouslukuja tehokkaasti liiketoimintasi kehittämisessä

Taloushallinto - verkkokaupan tukitoiminto vai menestystekijä?

Vinkkejä siihen, miten perustat menestyvän verkkokaupan

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen