Paytrail

Verkkokaupan hakukonäkyvyyden puute - hidas kuolema? (12kk verkkokauppaan, osa 6)

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 13.10.2015

”Tällä hetkellä verkko on asiakkaille ensisijaisesti erittäin merkittävä tiedon kanava – ja vasta toissijaisesti kauppakanava. Mobiililaitteiden nopea yleistyminen ja kulutustottumusten muuttuminen kuitenkin ennakoivat edelleen jatkuvaa murrosta. Hälytyskellot soivat jo, on tärkeää kehittyä ja muuttua asiakkaiden tahdissa”, summaa Arhi Kivilahti Solitan jutussa.

Lähdinkin alun perin liikkeelle ajatuksesta, että Laatikkokaupan sivusto ei ole pelkkä verkkokauppa vaan myös tiedon lähde: Mikä on Laatikkokauppa, mitkä ovat sen toimintaperiaatteet ja arvot, kuinka sivusto kasvaa liiketoiminnan kanssa, elää ja muuttuu, ehkä jopa kansainvälistyy.

Tämä nyt kuitenkin kääntyi itseään vastaan, kiitos Googlen jatkuvien muuttujien joiden perässä on ihan mahdotonta pysyä. On jo selvä juttu, että sivujen tulee toimia myös mobiilissa, mutta runsas määrä tarjoamiini tietoihin liittyviä kuvia hidastaa sivustoani paljon ja se taas heikentää näkyvyyttä Googlessa. Vaikka näkyvyyden parantamiseksi on kehitetty lisäosia ja apuvälineitä, ne ovat mielestäni vaikeakäyttöisiä ja monimutkaisia.

Uusien tekijöiden kanssa keskitytään hakukonenäkyvyyteen

 Flyeriteline_esiteteline_Laatikkokauppa-1-1

Koska sivusto ei näy kyllin hyvin Googlen hakutuloksissa, homma lähtee osittain alusta. Tekijät ovat taas vaihtuneet ja nyt tehdään töitä näkyvyyden parantamiseksi. Kaikki kuvat kolutaan läpi, samoin hakusanat ja varmistellaan muitakin juttuja. Työ on tarpeen sillä näkyyyden puute johtaa verkkokaupan kuolemaan.

Pari uutta sivua on tulossa, mm vuokrausosio uutuutena, ja myös palvelua lajennetaan tuomalla posti toimitustavaksi, lasku yritysasiakkaille ja jotain muutakin. Tämä tarkoittaa taas lisää kuvia, lisää tietoa, lisää kaikkea kamalasti enkä ymmärrä miten tuo saadaan ikinä luonnollisissa hakutuloksissa nousemaan tasolle jolle sen tahdon. Palvelu on pakko ostaa, kun itse ei osaa eikä ymmärrä.

Hirvittävän moni hyvä ja liikeidealtaan hauska yritys häviää ja lakkaa olemasta, mikäli se ei onnistu näkymään hakukoneissa. Hakutuloksissa sivuilla 20-30 kauppa ei käy.

Voisikohan tälle tehdä jotakin? Itse kaipaisin selkeitä ja helppoja työkaluja hakukoneoptimointiin.

Näkyvyyden parantamisen tarve luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Sanotaan, että ajattele kuin asiakas ja optimoi sivusi ja tuotteesi näitä tarpeita vastaavaksi. Selkeä tavoite, vaan entäpä jos olet niin lähellä omaa juttuasi, ettet näe metsää puilta? Tämä kaikki luo liiketoimintamahdollisuuksia niille, jotka voivat tarjota palveluja pienyritysten näkyvyyden parantamiseen.

Takeita näiden palvelujen tuloksille ei kuitenkaan ole. Miksi? Jos myyn mittatilauslaatikon asiakkaalle, hän saa mittojen mukaan tehdyn laatikon. Toivoisin tuloksiin perustuvaa hakukoneoptimoinnin palvelua. Jos sellaista on tarjolla, saa ottaa yhteyttä.

Mainoskampanjat kansainvälisten jättien rinnalle nousemiseksi saavat ihoni kananlihalle. Se on vaikeaa isoille ja rahakkaillekin yrityksille, mutta meille pienille se tuntuu mahdottomalta tehtävältä. Esimerkkinä voin kertoa, että yritin tilata Googlen mainospakettia. Tarjouksessa se räätälöitiin valtavaksi, useita tuhansia maksavaksi kokonaisuudeksi. Kauppoja ei tullut, sillä puulaatikoilla ei voinut maksaa. Keskitymme siis luonnollisiin hakutuloksiin ja somemarkkinointiin Instagramissa ja Facebookissa.

Näkyvyys vaatii osaamista ja jatkuvaa osaamisen kehittämistä

Kaikki_mita_omistat_on_puulaatikon_ansainnut_LaatikkokauppaVerkkokaupan markkinointi pienellä budjetilla onnistuu myös eri somekanavissa ja tämä onkin tehokasta jos sen osaa tehdä oikein ja oikea-aikaisesti. Siis paino sanalla JOS. Kaikki elävät hetkessä ja tähän on sopeutuminen, vaikkei sitä tahtoisikaan.

Digimarkkinointikurssit täyttyvät ja pienyrittäjät yrittävät parhaansa oppia uutta ja pysyä kilpailussa mukana. Meitä on monia, lisää tulee ja osa joutuu luovuttamaan. Omasta mielestäni Laatikkokaupan kampanjat ovat onnistuneet jotenkuten Facebookissa, eivät kuitenkaan niin hyvin kuin olisin toivonut. Osaamisen puutetta varmasti tämäkin.

On helpottavaa tarttua vasaraan ja siveltimeen, sahaan ja höylään. Niiden toimintaperiaatteet eivät muutu yhdessä yössä. Ne tarjoavat minulle jotain pysyvää tässä alati muuttuvassa internetin valtaamassa maailmassa.

Seuraavaksi kerron siitä, mitä hakukoneoptimoinnin tuloksena tapahtui vai tapahtuiko mitään. Sainko rahoille vastinetta, tuliko näkyvyyttä, lisääntyikö kauppa.

 

Kirsi_Pitkanen_2Kirsi Pitkänen, yrittäjä
Carmi Oy
Laatikkokauppa

Kirsi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan verkkokauppiaan arjesta vuoden ajan. Seuraa Kirsin alkutaipaletta verkkokauppiaana ja lue hyviä vinkkejä kaikille verkkokauppa-yrittäjille.

Lue myös:

Osa 1: 12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia

Osa 2: Alustaa ja toimittajaa valitsemassa

Osa 3: Huge duuni=sisältö ja koodareille töitä!

Osa 4: Verkkokaupan avajaiset menivät reisille

Osa 5: Mikä on tarpeeksi hyvä pienen yrittäjän verkkokauppa? 12kk verkkokauppaan

Hyvät eväät verkkokaupan perustamisvaiheeseen

Verkkokauppias on harvoin heti alussa verkkokauppa-alan ammattilainen, vaan kokemus saattaa olla kivijalkamyymälän pyörittämisestä, käsityöläisyydestä tai jostain muusta alasta. Siksi laadimme oppaan, joka antaa hyvät eväät verkkokaupan perustamiseen. Lataa ja lue. Se on täysin maksutonta!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi