Paytrail

Verkkokaupan avajaiset menivät reisille - 12 kk verkkokauppaan, osa 4

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 11.8.2015

paytrail-Laatikkokauppa-verkkokaupan-julkaisu

Viisi viikkoa 24/7 työtä takana: kuvat ja tuotteet ladattu, sivuston rakenne valmis, sisältö tehty, maksupalikat paikallaan ja toimitusasiat lomakkeet ja asiakkaalle lähtevät tiedotteet kunnossa. On testiostosten aika!

Ryhdymme työhön, minä, siskoni ja sivuston rakentaja. Kaikki toimii, joten verkkokauppa avataan ja markkinointi polkaistaan käyntiin.

Ensimmäiset asiakkaat saapuvat rikkinäiseen kauppaan

Ensimmäinen asiakas! Hän laittaa heti sähköpostia: ohjelma väittää ettei toimitustapaa ole valittu. Toinen asiakas ilmestyy. Hän soittaa ja kertoo, ettei sivusto anna hänen valita kotiintoimitusta. Kolmas asiakas onnistuu saamaan tilauksen läpi, ryhtyy ensimmäiseksi laatikkoklubilaiseksi ja alekoodikin toimii. Neljäs asiakas harmittelee, kun kuitissa ei ole alv. erittelyä.

Paniikissa soittelemme puolin ja toisin ja selvittelemme ongelmia toimitustavan valinnassa. Totuuden nimissä se ei ole vieläkään selvinnyt, kyseinen lisäosa ei kuitenkaan toimi valitsemani alustan kanssa kuin osittain. Arvonlisäveroerittelyt.. se paljastuu omaksi mokaksi ja liittynee eri selaimiin liittyviin ongelmiin – tätä en ymmärrä vieläkään.

Mobiilinäkymä on "pöllö"

Miksi sitä ihminen tuleekin niin sokeaksi omille asioilleen. Vasta 4 viikon jälkeen avauksesta katselin kauppaa  puhelimessa ja huomasin, että se on ihan pöllö. Mistä tästä pääsee ostamaan? Tuoteryhmäkuvat näkyvät mustina plänttyinä, vaikka koneella ne ovat hienot,. Mistä löydän pyyhkeet? Moni asia oli vinksallaan tai hukassa. Suunnitteluvaiheessa en ollut tullut ajatelleeksi, että mobiilinäkymä on resposnsiivissa sivuissa erilainen kuin selainnäkymä. Kuinka olisinkaan voinut? 

Taas menin muokkaustilaan uutta oppimaan. Aika pian asiat saatiin korjattua.

Mitä tekisin nyt toisin?

Jos valmistelisin uuden verkkokaupan avaamista, laittaisin enemmän ajatusta mobiilinäkymän miettimiseen jo suunnitteluvaiheessa. Sen lisäksi hankkisin ennen julkaisua 10-20 testiostajaa, jotka käyttäisivät eri koneita, eri selaimia, erilaisia laitteita ja maksaisivat erilaisilla maksutavoilla. Joku kävisi kaupassani kirjaston koneella, toinen töissä, joku kotona, eri ikäisillä vehkeillä ja ohjelmilla, ja myös eri mobiililaitteilla. Suunnittelisin testiostot etukäteen ja huolehtisin, että kaikki toiminnallisuudet tulisivat varmasti testatuiksi.

Testiostajat olisivat minulle arvokkaita. Lupaisin heille vaikka lahjoja, sillä heidän avullaan löytäisin kaupasta virheet ennen julkaisua ja estäisin jo etukäteen menetetyt kaupat: ”yksikin virhe verkkokaupassa johtaa asiakkaan poistumiseen”. Vasta kun kaikki virheet olisi korjattu, olisi avajaisten aika.

Onneksi sain Laatikkokauppaan asiakkaita, jotka halusivat oikeasti auttaa, olivat kärsivällisiä ja antoivat hyviä vinkkejä. Onhan pienyrittäjän verkkokauppa kuitenkin vuorovaikutusta ihmiseltä ihmiselle.

Kirsi_Pitkanen_2Kirsi Pitkänen, yrittäjä
Carmi Oy
Laatikkokauppa

Kirsi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan verkkokauppiaan arjesta vuoden ajan. Seuraa Kirsin alkutaipaletta verkkokauppiaana ja lue hyviä vinkkejä kaikille verkkokauppa-yrittäjille.

Muita artikkeleita verkkokaupan perustamisesta

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

12 kk verkkokauppaan, osa 2: alustaa ja toimittajaa valitsemassa

Huge duuni=sisältö ja koodareille töitä! - 12 kk verkkokauppaan, osa 3

Viisi vaihetta verkkokaupan julkaisuun

ebook-osa1-cover

Kiinnostaako verkkokaupan perustaminen?

Lataa ja lue oppaamme niin vältät monet mutkat verkkokaupan perustamisessa!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen