Paytrail

Viisi vaihetta verkkokaupan julkaisuun

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 15.5.2015

Jokainen yrittäjä kohtaa uuden verkkokaupan perustamisessa haasteita. Tietoa verkkokaupan perustamisesta on saatavilla valtavasti, mutta on hankala sisäistää, mikä tiedosta on merkityksellistä ja mitä konkreettisia toimia oman verkkokaupan käynnistämiseksi tulisi tehdä. Verkkokaupan perustamisesta annetaan usein varsin ruusuinen kuva (”kauppa pystyyn 10 minuutissa”) – todellisuudessa varteenotettavan liiketoiminnan rakentaminen vaatii paljon työtä.

Suurimmat kompastuskivet verkkokauppaprojekteissa liittyvät kaupallistamiseen ja uuden liiketoiminnan käynnistämiseen. Verkkokaupan pystyttämiseen, tuotteiden hankkimiseen sekä muuhun mukavaan näpertelyyn saa helposti käytettyä aikaa satoja tunteja. Pian verkkokaupan julkaisun jälkeen kuitenkin huomataan, ettei tilauksia tulekaan sisään.

Olipa verkkokauppa miten näyttävä tahansa, se ei kerää tarvittavaa asiakasvirtaa itsekseen. Myöskään tilaukset eivät tällöin kerry. Kukaan ei tiedä verkkokaupan olemassaolosta, ellei siitä osata itse kertoa.

Verkkokaupan julkaisu ”ison maailman malliin”

Uuden verkkokaupan ennakkomarkkinointi kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen kaupan julkaisua. Ennakkomarkkinoinnilla on mahdollista kerryttää huomattavakin markkinointirekisteri ja luoda ennakko"hypeä", joka tuo heti julkaisun jälkeen merkittävää kävijävirtaa kauppaan.

5. Luo teaser-sivu


Verkkokaupan nimi on varmasti selvillä jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Uuden verkkokaupan verkkotunnukset kannattaa varata ajoissa ja luoda uuteen domainiin tyylikäs teaser-sivu, jossa kerrotaan tulevan verkkokaupan julkaisusta ja tuotevalikoimasta.

jounin-kauppa-verkkokauppa-paytrail

Jouninkauppa-sivuston tulevaa verkkokauppaa promotaan jo nyt etusivulla, jolla kerätään näkyvästi ennakkomarkkinointirekisteriä tulevaa julkaisua varten.

  • Promoa verkkokaupan some-kanavia ja kerää seuraajia.
  • Sijoita laskeutumissivulle uutiskirjeen tilauslomake. Voit luvata uutiskirjeen tilaajille pienen ennakkoalennuksen verkkokauppaan, jotta saat houkuteltua uutiskirjeen tilaajia: ”Tilaa uutiskirje ja saat ensimmäisenä tiedon verkkokaupan julkaisusta. Ennakkorekisteröityjille annamme 15 % alennuksen ensimmäisestä tilauksesta.”
  • Voit halutessasi kerätä myös puhelinnumerot mahdollista tekstiviestimarkkinointia varten.

Teaser-sivulla kannattaa tuoda selkeästi ilmi, millaista lisäarvoa tuotevalikoima tai palvelu tuo loppuasiakkaalle. Näin luodaan kiinnostusta verkkokaupan julkaisua kohtaan ja saadaan kerrytettyä markkinointirekisteriä.

4. Ole aktiivinen sosiaalisessa mediassa


Myös sosiaalisen median kanavat voi ottaa käyttöön jo ennen julkaisua. Jaa tietoa tulevista tuotteista, ennakkokuulumisia ja fiiliksiä – voit saada kaupan julkaisun ympärille yllättävääkin pöhinää jos onnistut tavoittamaan oikean kohderyhmän.

3. Hakukoneoptimoi


Monille voi olla yllätys, että hakukonenäkyvyyden rakentamisen voi aloitella jo ennen kaupan julkaisua. Alkuun pääsee rekisteröimällä sivuston Googlen Webmaster Toolsiin ja hankkimalla muutaman ulkoisen linkin teaser-sivulle. Linkeistä on hyötyä myös myöhemmin, sillä kauppa julkaistaan samaan osoitteeseen, jossa laskeutumissivukin sijaitsee. Vaikka kaupan verkkotunnusta päätettäisiin myöhemmin vaihtaa, linkit voi käyttää hyödyksi oikein tehdyillä uudelleenohjauksilla.

Verkkokaupan blogiosioon voidaan tuottaa sisältöä jo tässä vaiheessa sekä ohjata liikennettä sivustolle sosiaalisesta mediasta.

2. Beta-testaus

Verkkokaupan julkaisu kannattaa tehdä monivaiheisesti. Ennen varsinaista julkaisua tehtävällä beta-testauksella varmistetaan, että kauppa toimii oikein ja varsinainen julkaisu sujuu kivuttomasti. Pahin skenaario on tilanne, jossa verkkokaupan julkaisun jälkeen huomataan ostamisen estäviä ongelmia ja kauppa saa kosolti huonoa julkisuutta. Hyvällä testauksella pyritään saamaan ongelmakohdat kiinni hyvissä ajoin.

Jos verkkokaupan ennakkomarkkinointi on onnistunut, markkinointirekisteri voi olla testausvaiheessa jo huomattavan iso. Tämä joukko on hyvin kiinnostunut tuotteista, sillä mukaan liittyminen jo ennakkomarkkinoinnissa on vaatinut asiakkaalta aktiivista osallistumista. Tätä sitoutunutta asiakaskuntaa voidaan käyttää hyödyksi testauksessa tarjoamalla pääsy kauppaan jo ennakkoon – asiakkaat kokevat näin saavansa jotain ekstraa sitoutumisestaan ja samalla kauppias saa pian julkaistavasta kaupastaan ensikäden tietoa, johon voidaan vielä reagoida.

Usein verkkokauppa-alustan toimittajalla on verkkokaupan toimintojen ja käytettävyyden testaamiseen myös omat testimenetelmänsä, jotka kannattaa käyttää hyödyksi. Eikä omaakaan testausta kannata unohtaa.

1. Varsinainen julkaisu


Kun varsinainen julkaisuhetki koittaa, parhaimmassa tapauksessa kaikki seuraavat ovat jo tehtynä:

  • Verkkokaupalla on seuraajia sosiaalisessa mediassa.
  • Verkkokaupalla on valmista rekisteriä sähköpostimarkkinointiin.
  • Verkkokaupalla on hieman hakukonenäkyvyyttä.
  • Verkkokauppa on testattu toimivaksi oikeiden asiakkaiden toimesta ja asiakkaiden käyttökokemus on otettu huomioon kehityksessä.

Julkaistava verkkokauppa kannattaa aina testata huolella ennen kuin siihen panostetaan suuremmilla markkinointitoimenpiteillä. Näin koko julkaisurumbasta saadaan suurin mahdollinen hyöty myös taloudellisessa mielessä.

Yksi parhaimpia keinoja saada näkyvyyttä uudelle verkkokaupalle on lehdistötiedote. Useille kokeneillekin yrittäjälle voi tulla yllätyksenä, kuinka pienimmätkin yritykset voivat hyötyä lehdistötiedottamisesta. Tiedotteiden teho on erittäin hyvä mikäli tiedote on sisällöltään laadukas, tarkoin kohdennettu ja toimittajalle mielenkiintoinen.

Lehdistötiedotteet ovat tehokas keino saada näkyvyyttä myös julkaisun jälkeen. Suorat mainokset harvemmin menevät mediassa läpi uutisiksi asti, mutta esimerkiksi verkkokaupan kansainvälistyessä tiedotteilla voidaan saada merkittävääkin näkyvyyttä.

Julkaisuprosessi käytännössä

Hyvänä esimerkkinä yllä olevasta julkaisuprosessista on Jounin Kauppa. Tulevaa verkkokauppaa promotaan heti etusivulla ja kiinnostuneet kävijät voivat jo liittyä Jounin Kaupan VIP-seuraajiin. Sivustolle tuotetaan jatkuvasti sisältöä ja hakukonenäkyvyys alkaa olla hyvällä tolalla. Yksinomaan Facebookissa Jounin Kaupalla on yli 260 000 seuraajaa ja tuhansia muissakin kanavissa. Tulos: pelkkä sivustojulkaisu toi jo ensimmäisenä päivänä kymmeniä tuhansia kävijöitä sivustolle eikä verkkokauppaa ole vielä edes julkaistu!

Ihan jokaisella aloittelevalla verkkokauppiaalla ei ole mahdollista saada Jounin Kaupan kaltaista näkyvyyttä, mutta kokemuksemme mukaan hyvin suunnitellulla ennakkomarkkinoinnilla päästään pitkälle. Suhteellisen pienelläkin panostuksella on mahdollista kerätä satojen henkilöiden ennakkomarkkinointirekisteri, josta on valtava hyöty uuden verkkokaupan kipeästi tarvitseman kävijävirran tuomisessa.

kauri-tervashonka-koodiviidakko-paytrailKauri Tervashonka
Customer Success Specialist
Koodiviidakko Oy
@tervashonka

Artikkelin kirjoittaja työskentelee Koodiviidakolla markkinoinnin parissa. Kauri on ollut jo vuosien ajan mukana ViidakkoStore-alustalla toteutetuissa verkkokauppaprojekteissa toimien tiiviissä yhteistyössä niin kauppiaiden kuin kumppaneiden kanssa.

Lue myös

Kuukauden verkkokauppias – Markkinoinnissa erinomaisesti onnistunut Billebeino

Maksujen vastaanottaminen verkossa - perusasiaa verkkokauppiaaksi aikovalle

Mitä ottaa huomioon verkkokaupan tuotevalikoiman suunnittelussa?

Aiotko perustaa verkkokaupan? Lue opas verkkokaupan perustamisesta!

Verkkokaupan perustaminen on helppoa, mutta sen menestyksen varmistaminen ei. Suuri osa verkkokaupoista nousee ja sammuu pian perustamisen jälkeen. Tämä on kuitenkin estettävissä panostamalla alussa oikeisiin asioihin. Kaurin hyvien vinkkien lisäksi kannattaa ladata ja lukea oppaamme "Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa". Oppaasta saat eväät yleisten sudenkuoppien kiertämiseen ja menestyksen luomiseen verkkokaupallesi.

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi