Paytrail

Mitä ottaa huomioon verkkokaupan tuotevalikoiman suunnittelussa?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 26.3.2015

Yksi verkkokaupan keskeisimmistä menestystekijöistä on tuotevalikoima.

Tuotevalikoima määrittelee pohjan yrityksesi imagolle ja tuotevalikoima on myös yksi keskeinen asia, josta verkkokauppasi mahdollisesti muistetaan.

Jos osaat ostaa oikein, tulee myyminen olemaan paljon helpompaa. Verkkokaupan tuotevalikoiman suunnittelussa epäonnistumalla puolestaan on todella vaikea menestyä.

Tässä joitakin ajatuksia siitä, minkälaisia asioita tuotevalikoiman suunnittelussa olisi hyvä ottaa huomioon ja minkälainen olisi teoriassa täydellinen verkkokaupassa myytävä tuote. Tämä antaa toivottavasti varsinkin verkkokaupan perustamista suunnittelevalle ajatuksia tuotestrategiatyön tueksi. Artikkelisarjan toisessa osassa käsittelen vielä erikseen tuotevalikoiman kehittämistä.

Brändituote, no label, white label

Verkkokaupan tuotevalikoiman suunnitteluYksi tuotestrategian kulmakiviä on se, keskittyykö tuotevalikoimasi brändituotteisiin, omalla tuotemerkillä myytäviin tuotteisiin vai muihin, ei millään ainakaan tunnetulla merkillä myytäviin tuotteisiin. Kaikissa näissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Brändituotteiden vahvuus on tunnettuus ja luotettavuus ja ehdottomasti se, että niitä etsitään usein hakukoneilla suoraan tuotenimillä.

Jos olet hoitanut hakukoneoptimoinnin kunnolla ja olet hyvin hakutuloksissa näkyvissä tuotekohtaisissa hauissa, pitäisi brändituotteiden tuotevalikoimassa mukana oleminen tuoda kauppaasi hyvin kävijöitä ja asiakkaita. Siksi monesti kannattaa ottaa ainakin osaksi tuotevalikoimaa mukaan myös brändituotteita.

Toisaalta brändituotteita myyvät usein hyvin moni muukin kauppa jo netissä, joten hinnat ja katteet on niissä monesti kilpailtu turhan alhaisiksi. Vähemmän tunnettujen tuotemerkkien myynnillä voikin usein saada huomattavasti paremmat katteet. Yksi yleinen tuotestrategia onkin pitää osittain brändituotteita valikoimassa sisäänheittotuotteina ja varsinainen tulos tehdään sitten muilla tuotteilla.

Omalla tuotemerkillä myytäviin tuotteisiin saa usein parhaimman katteen, mutta toisaalta uskottavan näköisen brändin luominen vaatii omat investointinsa: tarkoitti se sitten sopivien valmistajien löytämistä kaukoidästä ja tavaran tilaamista isoina kontillisina tai omien tuotantotilojen perustamista, joissa tukuttain ostetut tuotteet paketoidaan oman tuotemerkkisi mukaisesti, tai jotain muuta.

Toisaalta oma tuotemerkki tuo usein uskottavuutta niin paljon, että voit myydä tuotettasi jopa suunnilleen samaan hintaan kuin brändituotteet, katteiden ollessa moninkertaisia.

Näinhän se liiketoiminnassa usein menee, että isommat tuotot vaativat isompia riskejä.

Tukkuriksi?

verkkokaupan-tuotevalikoiman-suunnittelu-paytrail-prospercartOletko löytänyt tuotteen, jonka "kaikki" oletettavasti haluavat ostaa, mutta jota kukaan muu ei vielä myy Suomessa? Jos olet niin onnekas, niin pyri neuvottelemaan valmistajalta yksinoikeus tuotteiden myyntiin Suomen markkinoille. Muuten käy helposti niin, että hetken tuotetta myytyäsi pahimmat kilpailijasi alkavat myymään samoja tuotteita.

Kilpailu syö helposti katteet, eikä kauppasi ole enää erikoinen tuotevalikoimansa ansiosta. Asiaa helpottaa tietysti se, jos toimit kilpailijoidesi tukkurina.

Maahantuojana toimiminen tuo yleensä huomattavasti paremmat hankintahinnat tuotteille, mutta tietysti siitä seuraa myös omat velvoitteensa.

Jos etsit valikoimaasi sellaisia tuotteita, joita ei ennestään Suomen markkinoilla ole, on messut hyvä tapa löytää sopivia tuotteita ja valmistajia. Eri toimialoilla on yleensä vuosittain pidettäviä suuria messuja eri puolilla Eurooppaa ja maailmaa. Tutustu toimialasi messutarjontaan. Jo yksi vierailu oikeille messuille voi avata ovet moneen hyvään tavarantoimittajaan.

Tietysti myös internet on hyvä lähde etsiä tuotteita. Jos et olisi valmis ostamaan jotain tuotetta pelkän tuotekuvan ja tuotekuvauksen perusteella, niin tuskin sinunkaan asiakkaasi olisivat siihen valmiita. Jos olet löytänyt mielenkiintoisen tuotesarjan internetin välityksellä, kannattaa pyytää näytekappaleita tuotteista, ennen kuin päätät isomman erän tilaamisesta. Näin voit varmistua tuotteiden laadusta.

Täydellinen tuote verkkokaupassa

Millainen olisi teoriassa täydellinen tuote silloin, kun myydään nimenomaan verkkokaupassa? Täydellistä tuotetta tuskin on olemassakaan, mutta asiaa on silti hyödyllistä pohtia. Jos valitsemasi tuote ei täytä mitään täydellisen tuotteen kriteerejä, sillä tuskin pystyy rakentamaan kannattavaa liiketoimintaa. Sen sijaan mitä useamman kriteerin tuotteesi täyttävät, sitä helpompaa liiketoimintasi todennäköisesti tulee olemaan.

Tässä minun listani täydellisen verkkokaupassa myytävän tuotteen ominaisuuksista:

  • Tuotteella on suuri määrä potentiaalisia asiakkaita, jotka haluavat sen ostaa.
  • Tuotteella on vähän kilpailua.
  • Tuote on helposti varastoitava. Mitä enemmän tuote vie varastosta tilaa, sitä enemmän varastointikustannuksia se aiheuttaa.
  • Tuote ei pilaannu tai muusta syystä menetä arvoansa nopeasti.
  • Tuote on helposti ja edullisesti postitettavissa.
  • Tuotteella on mahdollisimman hyvä kate.
  • Tuote on arvokas, jotta myös euromääräinen kate per tilaus on mahdollisimman korkea.

Älä masennu. Täydellistä tuotetta ei todennäköisesti ole olemassa. Se ei haittaa.

On kuitenkin tärkeää, että tiedostat oman tuotevalikoimasi vahvuudet ja heikkoudet, uhkat ja mahdollisuudet. Uhkia tulee pyrkiä torjumaan ja mahdollisuuksia hyödyntää.
Kun olet saanut verkkokauppasi tuotevalikoiman suunniteltua ja valittua, niin älä vielä huokaise helpotuksesta. Tuotestrategiatyö on jatkuva prosessi ja varsinaiseen työhön sen kanssa pääset vasta, kun olet saanut verkkokauppasi kunnolla käyntiin. Seuraavassa artikkelissani käsittelen tuotevalikoiman kehittämistä.

 
vesa-nippala-prospercart-1Vesa Nippala, toimitusjohtaja, ProsperCart Oy
ProsperCart® on monipuolinen suomalainen verkko­kauppa­ohjelmisto sähköisen liike­toiminnan kasvaviin tarpeisiin.
@VesaNippala
@prospercart

Muita inspiroivia artikkeleita verkkokaupan perustamisesta ja pyörittämisestä

Benchmarking verkkokauppaa perustettaessa - mihin kiinnittää huomiota?

Joukkuepeli toimii verkossa: entiset OLSin pelaajat pyörittävät 3 verkkokauppaa

Harrastuksesta työksi – verkkokauppayrittäjyys otti ja vei

Harkinnassa verkkokaupan perustaminen?

ebook-osa1-cover

Oppaamme avulla sukkuloit kohti menestystä ohi yleisten sudenkuoppien! Lataa ihmeessä ja ota asiantuntijoiden vinkit käyttöösi.

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen