Paytrail

Verkkokaupan tuotevalikoiman kehittämisellä iso rooli menestyksessä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 26.3.2015

Edellisessä artikkelissani käsittelin tuotevalikoiman suunnittelua. Kun tuotevalikoima on valittu ja verkkokauppa avattu, niin sitten se varsinainen työ tuotevalikoiman kanssa vasta alkaakin.

Tuotevalikoimaa jatkuvasti ja määrätietoisesti kehittämällä verkkokaupasta tehdään yhä enemmän tuottoa raksuttava myyntikone.

Seuraa katetta

verkkokaupan-tuotevalikoiman-kehittaminen-paytrail-prospercart2Koska tuotevalikoima on verkkokauppasi keskeisimpiä menestystekijöitä, kannattaa sitä seurata ja kehittää jatkuvasti. Verkkokauppaohjelmistoissa on usein työkalut sen tukemiseen. Esimerkiksi kateraportin avulla saat seurattua tuotteittain tai tuoteryhmittäin mistä verkkokauppasi myynti ja kate muodostuvat.

Usein verkkokauppiaalla on hyvä käsitys siitä, että mitkä tuotteet liikkuvat lukumääräisesti parhaiten. Se ei ole kuitenkaan oikea mittari tuotevalikoiman kehittämiseen.

Verkkokauppiaan kannattaa seurata sitä, mistä verkkokaupan kate muodostuu. Mitkä tuotteet ja tuoteryhmät ovat niitä, joista verkkokauppasi tulos tulee.

Tuotteet ovat yleensä hyvin erihintaisia ja myös tuotteiden kateprosentit heittelevät tuntuvasti. Siksi voi olla  yllätys nähdä mitkä tuotteet oikeasti ovat niitä, joilla saat palkkasi tienattua. Seuraa siis säännöllisesti verkkokauppasi tuotteiden ja tuoteryhmien katteiden kehittymistä ja kehitä sen perusteella tuotevalikoimaa kannattavampaan suuntaan.

Seuraa konversiota - myös tuotteittain

Tuotteen konversiotason seuraamisella, tarkoitetaan montako prosenttia tuotesivulla kävijöistä on päätynyt tilaamaan kyseistä tuotetta. Konversion seuraaminen tuotteittain mahdollistaa sen, että tiedät aina parhaiten ja huonoiten myyvät tuotteesi. Konversiotaso kannattaa suhteuttaa sivulatausten määrään, jotta tulosten analysointi antaisi konkreettisia suuntaviivoja tarvittaville toimenpiteille.

Analysoi tuotekohtaista konversiota näin:

 1. Tuotteet, joilla on huono konversiotaso mutta paljon sivulatauksia
  Näihin tuotteisiin on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota. Jos tuotteet saavat paljon sivulatauksia, on iso osa asiakkaista niistä kiinnostunut. Jostain syystä tuote kuitenkin konvertoi huonosti, joten tarkista ensimmmäiseksi ainakin seuraavat asiat: Onko tuotetta varastossa? Onko tuotekuvaus riittävän tarkka? Onko hinta kilpailukykyinen? Onko tuotekuvat riittävän hyvät? Sisältyykö tuotekuvaukseen ostokehoitus? Pieniä säätöjä tekemällä voit saada konversiotasoa parannettua, eli näiden tuotteiden myyntiä kasvatettua.
 2. Tuotteet, joilla on hyvä konversiotaso, mutta vähän sivulatauksia
  Nämä ovat tuotteita, jotka myyvät hyvin. Ne jäävät kuitenkin jostain syystä vähäiselle huomiolle sivuillasi, koska niillä on vähän sivulatauksia. Kokeile nostaa näitä tuotteita etusivulle tai tuotelistauksissa ylemmäs korkeammalle huomiotasolle. Koska näissä tuotteissa on korkea konversiotaso, tuottaa lisänäkyvyys todennäköisesti näiden tuotteiden myyntiä.
 3. Tuotteet, joilla on huono konversiotaso ja vähän sivulatauksia
  Näiden tuotteiden joukossa saattaa olla sellaisia, jotka kannattaa poistaa tuotevalikoimasta. Älä ainakaan lähtökohtaisesti kehitä tuotevalikoimaasi näiden tuotteiden suuntaan. Ennen kuin laitat tuotteita poistomyyntiin, kannattaa tuotteista kuitenkin tarkistaa samat asiat kuin huonon konversiotason tuotteiden kohdalla, eli ainakin tuotekuvaus, tuotekuvat ja hinta.
 4. Tuotteet, joilla on hyvä konversiotaso ja paljon sivulatauksia
  Nämä tuotteet ovat myynnin kannalta parhaita tuotteita. Näitä tuotteita kannattaa todennäköisesti tuoda esiin mainonnassa. Tuotevalikoimaa kannattaa mahdollisesti laajentaa juuri tähän suuntaan.

Tuotevalikoiman suunnittelu ja sen kehittäminen on melkeinpä oma tieteenlajinsa ja niin tärkeä ja liiketoiminnan keskiössä oleva asia, että muutaman miehen yrityksissä se on yleensä viimeisiä asioita, joita yrittäjä uskaltaa ulkoistaa palkatulle työntekijälle. Rohkaisen kehittämään tuotevalikoimaa jatkuvana prosessina.

Älä unohda tuotekuvausten merkitystä

Toinen verkkokaupan tuotevalikoimaan läheisesti liittyvä asia on copywriting, tuotekuvausten kirjoittaminen myyntiteksteiksi. Kun tuotekuvat ja tuotekuvaukset on tehty kunnolla myyntikuntoon, paranee tuotteiden konversiotaso merkittävästi.

Väitän, että moni verkkokauppa voisi tuntuvasti kasvattaa konversiotasoansa ja myyntiänsä ihan vain kirjoittamalla koko tuotevalikoimansa tuotekuvaukset copywritingin perusperiaatteita noudattaen.

Toimiessani aiemmin verkkokauppiaana tutkin joskus myydyimpien tuotteiden listaa ja muistan yllättyneeni löytäessäni niistä yhden selkeän yhteisen nimittäjän: parhaiten olivat myyneet sellaiset tuotteet, joiden tuotekuvauksen kirjoittamiseen oli panostettu eniten. Vähiten myyvien listalla oli tyypillisesti sellaisia tuotteita, joissa tuotekuvauksena oli yksittäinen lause.
 
vesa-nippala-prospercart-1Vesa Nippala, toimitusjohtaja, ProsperCart Oy
ProsperCart® on monipuolinen suomalainen verkko­kauppa­ohjelmisto sähköisen liike­toiminnan kasvaviin tarpeisiin.
@VesaNippala
@prospercart

Muuta luettavaa verkkokaupan kehittämiseen liittyen

Kuinka paljon myyvempiä voisivat verkkokauppasi tuotekuvaukset olla?

Tuotekuvien laiminlyönti - tehokas tapa tuhota verkkokauppa

Maksuprosessin optimointi säästää asiakkaan mielenterveyttä

Kiinnostaako sinua verkkokaupan kehittäminen?

Ebook3-kansiLataa ja lue ilmainen oppaamme, joka on pullollaan asiantuntijoiden vinkkejä menestyvän verkkokaupan kehittämiselle!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi