Paytrail

Huge duuni=sisältö ja koodareille töitä! - 12 kk verkkokauppaan, osa 3

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 29.5.2015

Kuten aikaisemmissa kirjoituksissani (osa 1 ja osa 2) kerroin, olen nyt tuhlannut valtavasti rahaa mainostoimistoihin, aikaani kokonaisen vuoden, osallistunut turhiin koulutuksiin sekä maksanut eräistäkin verkkokaupparatkaisuista myymättä euroakaan, joten tulevia pienyrittäjiä varten haluan kertoa tarinani.

Nyt minulla on sopimus. Päädyin Wordpressillä toteuttetuihin sivuihin ja kun vielä löysin sen oman verkkokauppatoteuttajaihmisen, Eeva Lammisen, niin homma alkoi sujua. Tässä alustassa ainakin asioiden muuttaminen on aika yksinkertaista, mutta silti johdonmukaisuus on valttia jos ei halua haaskata soutamiseen ja huopaamiseen aikaa.

On aika tuottaa sisältöä.

Laatikkokauppa1. Ihan ensin päätä minkälainen on verkkokauppasi kategoria- ja alasivurakenne. Mitkä ovat tuoteryhmät ja miten ne esitellään. Tämähän vaihtelee paljon sen mukaan mitä myydään. Alustantarjoaja sitten määrittää ne verkkokauppaasi ja pääset lisäämään myytäviä tuotteita.

Tässä yhteydessä mieti tarkkaan, mitä haluat näkyvän mobiilissa. Tekninen toteuttaja osaa sitten tehdä semmoiset sivut, että mobiilikäyttäjän on niitä helppo selata. Tästä lisää myöhemmin.

2. Sitten onkin jo pakettitoimittajan valinta edessä. Matkahuolto, Posti, Kiitolinja, UPS, ja mitä näitä nyt on. Tarjoukset ja pakkauskoot, hinnat ja sopimukset, tunnukset ja tulostimet ja integroinnit. Tämä  pieni ihminen on ollut sekaisin monesti. Hintojen vertailu on hankalaa kun tarjoukset ja hinnoittelu ovat erilaisia.

Varaa hinta- ja ominaisuusvertailuun riittävästi aikaa ja tiedä mitä haluat, niin päätöksenteko on helpompaa.

Huomioi tämä. Rajapinnat ja pakettitoimittajien integraatiot eivät välttämättä toimi valitsemasi alustan kanssa. Tai ne saattavat toimia vain osittain. Toivoisin jonkun koodarin ottavan nämä integraatiot työn alle. Asiakkaita olisi.

Esimerkiksi yhden pakettitoimittajan Woocommerce - rajapinta on ainoastaan yhden toimitustavan ja toimituspisteen valinnalle. Jos siihen halutaan yhdistettäväksi esimerkiksi kotiintoimitus tai painon kerääntyminen ostoskoriin, niin hupsista. Ei pelaa tuo palikka.

Itse myyn isohkoja tuotteita, joten esimerkiksi Smartpost tippui valitettavasti pois sen pienien pakettikokojen vuoksi. Tuotteemme eivät yksinkertaisesti mahdu sinne Smartpost-lokeroon.

3. Maksutapatoimittajan valinta ei myöskään ole helppoa, koska keskustelupalstoilta löytyy mielipiteitä yhtä monia kuin mielipiteiden esittäjiä ja yhtiöitä. Myös hinnoittelu ja ominaisuudet vaihtelevat, mikä vaikeuttaa vertailua. Itse valitsin lopulta Paytrailin, koska se on suomalainen ja luotan suomalaisiin. Lupaukset siitä, että homma hoituu, kuin vettä vaan, ovat hyviä ja homma onkin toiminut. Yllätys oli, ettei ohitus, lisäpalvelu, jossa maksu tapahtuu verkkokaupassa eikä mennä enää Paytrailin sivulle maksamaan, ole yhteensopiva Woocommercen kanssa, koska kukaan ei ole lisäosaa tehnyt. Taas töitä koodareille.

4. Se virallinen teksti, toimitus- ja sopimusehdot. 21 kohtaako siinä nyt piti olla palautusohjeineen ja muine käytännön yksityiskohtineen.

Itse kävin läpi muiden verkkokauppojen sivuja ja luin ja luin. Finlex.fi  -sivuilta löytyy koko lista vaateita. Urakka on osaltani tehty. Meidän verkkokaupan toimitusehdot saa kopioida jos siltä tuntuu.

laatikkokauppa2Paytrail5. Sitten vaan tuotteita syöttämään ja kuvia ottamaan. Tämä on työlästä hommaa, joten varaa siihenkin riittävästi aikaa. Jo pelkkä kuvien käsittely, niiden nimeäminen ja syöttö verkkokauppaohjelmaan vie ½h-1h per tuote, puhumattakaan kuvauspäivistä. Mutta se on ollut hauskaa, kuvaaminen.

Aluksi minulla oli eräs kuvaamiseen perehtynyt liiketalouden opiskelija Timo Riihimäki ottamassa tuotekuvia. Hyviä kuvia Timo ottikin ja perusti työryhmän kanssa oman mainostoimiston, JEI!.

Siitä innostuneena ostin kameran tuotekuvausta varten. Tein kuvauskopperon ja haalin kuvausrekvisiittaa kotoa ja kaupoista. Osaan käyttää  kamerassa tasan yhtä nappulaa. Menen kurssille, kun ehdin. Haluan mennä, haluan oppia. Kuvien käsittelykin on tällä hetkellä rajoittunut "leikkaa ylimääräinen pois ja nimeä uudelleen" tasoon. Muuta en osaa, vielä. Mutta näillä pääsee alkuun. Eräs toimittaja pyysi minulta syvättyjä kuvia. Miitä ne ovat? Lähetin mitä oli ja ne kelpasivat.

Lataa tuotekuvat selkokielellä nimettyinä loogisiin kansioihin niin, että löydät ne helposti. Olen nimennyt kuvani jo kolmeen kertaan. Neljäs kierros on nyt menossa, jotta kuvat löytyisivät myös googlen kuvahaun kautta.

Opettele ensin yhden tai kahden tuotteen kanssa koko homma kunnolla alusta loppuun. Katso miltä tuote näyttää kaupassa. Onko kaikki kohdat täytetty, "verot", "toimitukset", "mitat", "värit", "tuotetiedot", "kuvatekstit", "optimoinnit", "jakopainikkeet", "kuvakoot", "lisätiedot", "tuotenumerot", "tuotteeseen linkitetyt muut tuotteet", "saatat olla kiinnostunut".  Siten pääset jatkossa nopeammin eteenpäin.

No minä tietenkin syöksyin tekemään kaiken just toisinpäin ja nyt alkaa kaikkien uudelleenarviointi ja käsittely. Opin matkalla paljon uusia asioita tuotesivuista ja vieläkin on monia ominaisuuksia käyttämättä.

6. Lisäpalikat, uutiskirjeet, omatili, blogi, somekanavat ja niiden liitännäiset. Maksu- ja toimitustapaintegraatiot.  Ladattavat esitteet, kartat ja yhteydenottolomakkeet. Nämä on niitä teknisen toteuttajaihmisen juttuja, jotka hän osaa tehdä. Sinun tarvitsee vain kirjoittaa se sisältö, mikäli näin olet sopinut. Tässäkin on riittävästi työtä, joten suosittelen tätä mallia.

Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta, olen ehdottomasti tyytyväinen Wordpressillä toteutettuihin sivuihin. Se on helppokäyttöinen näin tavikselle kunhan sisään pääsee ja oma tekninen toteuttajani Eeva neuvoo joka vaiheessa.

Ensi kerralla kaupan avaus ja siihen liittyvät asiat, jännittää!

Kirsi PitkänenKirsi Pitkänen, yrittäjä
Carmi Oy
Laatikkokauppa

Kirsi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan verkkokauppiaan arjesta vuoden ajan. Seuraa Kirsin alkutaipaletta verkkokauppiaana ja hyviä vinkkejä kaikille verkkokauppa-yrittäjille.

Lisää Laatikkokaupan tarinaa

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

12 kk verkkokauppaan, osa 2: alustaa ja toimittajaa valitsemassa

Viisi vaihetta verkkokaupan julkaisuun

Kiinnostaako verkkokaupan perustaminen

ebook-osa1-cover

Lataa ja lue oppaamme niin vältät monet mutkat verkkokaupan perustamisessa!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen