Paytrail

Verkkokaupan vuosi 2023 tuo varovaista kasvua, ennustaa Markus Laurio

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 18.1.2023

Epävarmuus ja nopeat muutokset ovat hallinneet verkkokauppiaiden toimintaympäristöä viime vuosina. Epävarmoinakin aikoina on kuitenkin nähty kasvua ja uusia menestyjiä. Mitä Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio ajattelee alkaneesta vuodesta ja sen näkymistä verkkokauppiaille? 

 

”Verkkokaupan luvut kehittyvät positiivisesti” 

Moni yrittäjä lähtee vuoteen 2023 epävarmoissa tunnelmissa. Vuoden alkua ovat hallinneet uutiset nopeasta inflaatiosta sekä kuluttajien heikosta luottamuksesta talouteen. Tilanne on puhuttanut monia verkkokauppiaita, mutta Laurio valaa uskoa toimialaan ja yrittäjiin:

”Mediassa on keskitytty negatiiviseen, ja positiivisia uutisia on ollut varsin vähän. Markkinatilanne kokonaisuutena ei kuitenkaan ole niin synkkä, miltä se uutisten perusteella näyttää.” 

Aiempiin taantumiin verrattuna lähtökohdat ovat nyt erilaiset. Koronarajoitukset hillitsivät kulutusta ja siksi osalle on kertynyt säästöjä. Myös työvoiman kysyntä on edelleen hyvällä tasolla. Massatyöttömyyttä ei toistaiseksi ole näkyvissä, mikä pitää kulutuksen voimissaan. 

”Niin kauan kuin työllisyysaste on hyvä, kuluttajilla on käytössään rahaa”, Laurio muistuttaa.  

Alkaneelle vuodelle voi ennustaa jopa varovaista kasvua, ja esimerkiksi OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen ennakoi vuodelle 2023 viime vuotta parempia näkymiä. Kasvua vauhdittaa esimerkiksi se, että energiakriisi on ollut pelättyä miedompi.  

”Verkkokaupan luvut kehittyvät positiivisesti. Viime vuoden karuin aika oli kolmannella vuosineljänneksellä, jonka jälkeen on jo nähty kasvua. Uskon, että alkavan vuoden ensimmäinen neljännes jatkaa maltillista kasvua, ja jälkimmäisellä vuosipuoliskolla voimme nähdä kovaakin kasvua”, Laurio sanoo. 

  

Palvelut ja matkailuala vetävät edelleen 

Viime vuosien poikkeusajat ovat kohdelleet toimialoja eri tavoin. Valtavaa kasvua on nähty esimerkiksi ruoan verkkokaupassa, joka lähti koronarajoitusten aikana huimalle kasvu-uralle. Myös matkailuala on lähtenyt elpymään korona-ajan aallonpohjan jälkeen.  

”On paljon toimialoja, jotka pärjäävät edelleen hyvin. Esimerkiksi palveluiden kysyntä ja kulutus ovat olleet hyvällä tasolla.” Laurio kuvailee. 

Uusia digitaalisia liiketoimintakonsepteja syntyy jatkuvasti, ja kuluttajat ovat viime vuosina ottaneet omakseen esimerkiksi ruokatilauspalvelut, viihdepalvelut, taksisovellukset ja tankkaussovellukset. Uudenlaisia digitaalisia konsepteja nähdään varmasti myös vuonna 2023. 

Vaikka verkkokauppamarkkinassa on positiivisia signaaleja, ei Laurio halua vähätellä haasteellista tilannetta. Toimialojen ja tuoteryhmien välillä voi olla suuriakin eroja, ja moni yritys joutuu analysoimaan toimintaansa, strategiaansa ja kuluttajakäytöstä entistä tarkemmin.

”Toki epävarmoina aikoina on myös häviäjiä, ja esimerkiksi perinteisessä tavarakaupassa on näkynyt haasteita.” 

 

Suomalaiset ovat ottaneet mobiilimaksamisen omakseen 

Verkko-ostaminen ja verkkomaksaminen ovat kasvaneet viimeistään viime vuosikymmenellä luontevaksi osaksi monen arkea. Suomalaiset ovat pitkään suosineet verkko-ostoksilla verkkopankkimaksamista ja luottokortteja, eikä maksamisen kentälle ole odotettavissa tulevana vuonna radikaaleja muutoksia. Ala menee kuitenkin jatkuvasti eteenpäin. 

”Tekniset välineet maksamisessa ovat kehittyneet huimasti, ja tämä kehitys jatkuu varmasti.” 

Viime vuosina on nähty mobiilimaksamisen läpimurto. Mobiilimaksamisen asema tulee vahvistumaan, etenkin, kun nuoret, mobiililaitteisiin tottuneet kuluttajat saavuttavat määräävämmän markkina-aseman. 

”Paytrailin transaktioista lähes 30 % tapahtuu MobilePayllä. Transaktiomäärä osoittaa mobiilimaksamisen olevan hyvin suosittua, vaikka sen kasvu ei enää suhteessa ole yhtä nopeaa kuin aiemmin.” 

Digitaalisten palveluiden ja mobiilimaksamisen kentällä kuplii jatkuvasti muutoksia. Uusia tuulia tuovat Apple Payn ja Google Payn kaltaiset maksutavat sekä yleistyvä sovellusten sisällä tapahtuva maksaminen. 

”Suomalaiset ovat oppineet käyttämään mobiilimaksamista ja ottaneet sen omakseen. On myös mielenkiintoista nähdä, mitä MobilePayn ja Vippsin fuusio tarkoittaa käyttäjien näkökulmasta”, Laurio kiteyttää mobiilikentän näkymiä. 

Miten verkkokauppias voi varautua epävarmoihin aikoihin ja mitä vuoden 2023 trendeistä tulisi tietää? Entä millaista liiketoimintaa sovellukset ja sovellusten sisällä maksaminen mahdollistavat? Tutustu maksuttomaan Verkkokaupan trendit 2023 -raporttiin ja katso, mitä vuosi tuo tullessaan.

Verkkokaupan trendit 2023

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi