Paytrail

Vertailusivustoilla suuri vaikutus ostopäätökseen – haasteena luotettavuus

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 18.5.2017

vertailusivustoilla-suuri-vaikutus-ostopaatokseen-joonas-virolainen.jpg

Tarjonta internetviidakossa on kasvanut niin suureksi, että kuluttajan on hankala löytää tietoa kaikista vaihtoehdoista. Erilaiset vertailusivut kokoavat tietoa yhteen paikkaan, jolloin ne helpottavat ja nopeuttavat kuluttajien ostopäätöksen tekemistä. Kuluttajan sekä verkkokaupan on syytä säilyttää terve kriittisyys vertailusivustoja kohtaan, sillä vertailusivujen luotettavuudessa on suuria eroja.

Haasteena maksullisuus ja virheelliset tiedot

Lähtökohtaisesti vertailusivustot edistävät kilpailua ja ovat kuluttajia hyvin palvelevia. Vertailemalla tuotteita ennen ostopäätöstä voi helposti säästää merkittävän summan rahaa. Epäluotettavuutta vertailusivustoille luo vertailun maksullisuus ja osittain harhaanjohtavat tiedot.

Monet sivustot ovat kaupallisia ja täten yritykset voivat joutua maksamaan päästäkseen mukaan vertailuun. Maksullisuus ei ole kiellettyä, mutta sen seurauksena kaikki yritykset eivät välttämättä ole sivuston vertailussa mukana. Halvin vaihtoehto saattaa jäädä siis vertailun ulkopuolelle.

Vertailusivujen puutteet liittyvät usein myös hinnan esittämistapaan. Euroopan komissio ja EU:n kuluttajaviranomaiset aloittivat syksyllä 2016 koko EU:n laajuisen tutkinnan matkojen hintavertailu- ja varaussivustoista. Näistä yhteensä 352 verkkosivustosta 235 sivustoa esitti hintatietonsa harhaanjohtavasti. Joka kolmannessa tapauksessa vertailussa esitetty hinta ei ollut sama kuin varaussivulla oleva hinta. Lisäksi 10,5 prosenttia sivustoista ei esittänyt olennaisia tietoja, jotka ovat vertailun kannalta tärkeitä.

Osassa vertailusivuista kuluttajat voivat kirjoittaa tuotteesta tai palvelusta arvion sivuille. Ongelmana ovat väärennetyt positiiviset arviot ja negatiivisten arvioiden suodattaminen pois. Vertailusivun ylläpitäjällä on velvollisuus huolehtia, että sivusto täyttää lain asettamat vaatimukset. Kilpailu- ja kuluttajaviraston ohjeistuksessa kielletään tekaistujen positiivisten arvioiden esittäminen ja aitojen negatiivisten arvioiden poistaminen. Arvioiden hylkäämisen, muokkaamisen tai poistamisen tulee olla perusteltua. Syynä voi olla epäasiallinen kielenkäyttö tai perusteltu epäily arvion aitoudesta.

Kaikki vaihtoehdot näkyviin

Markkinat ovat tavalliselle kuluttajalle tarpeeksi monimutkaisia jo muutenkin ja valitettavasti tällä hetkellä monet epäselvät “vertailupalvelut” eivät sitä selkeytä.

Digitaalisessa maailmassa voittavia konsepteja yhdistää avoimuus ja käyttäjien edun ajatteleminen: tarjoamalla kuluttajille arvokkaan palvelun kaikki voittavat.

Parhaiten kuluttajaa palvelevat vertailusivut, jotka näyttävät kaikki vaihtoehdot riippumatta siitä, maksaako yritys sivustolle tai ei. Näin kuluttaja saa puolueetonta ja oikeasti vertailukelpoista tietoa.

Vertailusivujen käyttäjältä vaaditaan kriittisyyttä – 4 vinkkiä

● Vertailusivun luotettavuutta arvioidessa on tärkeintä kiinnittää huomiota vertailun kattavuuteen ja millä perusteella yritys on päässyt mukaan vertailuun.

● On hyvä muistaa vertailla eri vertailusivustojen tuloksia keskenään.

● Jos tavara tai palvelu on saanut yhtäkkiä erityisen paljon joko positiivista tai negatiivista arvostelua voi olla syytä kyseenalaistaa arvioiden aitous. Erityisesti jos arviot vaikuttavat saman henkilön kirjoittamilta tai käännöskoneella tehdyiltä, eivät kommentit yleensä ole aitoja.

● Aidotkin arviot perustuvat kuluttajan omiin kokemuksiin. Mielipideasiat ovat henkilökohtaisia, mikä miellyttää toista, ei välttämättä sovi toiselle.

 

joonas-virolainen-vertailusivustoilla-suuri-vaikutus-ostopaatokseen-haasteena-luotettavuus.jpgKirjoittaja:

Joonas Virolainen - Marketing Executive / VertaaEnsin.fi
Joonas työskentelee rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n sisällöntuottajana ja viestintävastaavana. Hän on rahoitusalan tuotteiden ja vertailusivujen asiantuntija ja haluaa auttaa suomalaisia kuluttajia tekemään parempia taloudellisia päätöksiä kirjoittamalla kuluttajien omaan talouteen liittyvistä aiheista mediaan, someen ja blogeihin.

 

Lisää luettavaa luotettavuudesta ja sen vaikutuksesta verkkokaupan myyntiin

33 % verkko-ostoksista keskeytyy sopivan maksutavan puuttuessa

Miten kuluttaja tunnistaa luotettavan verkkokaupan ja miten omasi vastaa vaatimuksiin?

Kuluttaja hakee maksutavan valinnassa tuttua ja turvallista

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi