Paytrail

Verkkokauppa Ruotsiin?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 17.12.2012

Marraskuussa M&M uutisoi suomalaisten verkkokauppojen olevan vaarassa menettävää asiakkaita ulkomaisille kilpailijoille. Suomalaiset verkkokaupat eivät kuitenkaan ole alistumassa kohtaloonsa, vaan kansainvälisyys on työn alla. Usein yhdeksi ensimmäisistä kohteista kaavaillaan Ruotsia.

Olimme 29.11. Verkkoteollisuuden tapahtumassa kuuntelemassa näkemyksiä ja kokemuksia verkkokaupan kansainvälistymisestä ja Ruotsista markkina-alueena. Tässä teille tapahtuman satoa.

Hong Kongin Happy Angler on tuore suomalainen menestyjä naapurimaassa. Kalastajan parhaaksi kaveriksi pyrkivä kauppa avattiin syksyllä ja on jo nyt napannut mukavan siivun alan myynnistä. Naapurimaassa voi siis menestyä.

Kuten Viskanin edustaja Fredrik Ottosson kertoi, Ruotsiin mentäessä on kuitenkin huomioitava paikalliset tavat ja mieltymykset*:

  • Ruotsissa maksetaan mieluiten laskulla (40 %) tai kortilla (40 %). Pankkipainikkeet eivät ole siellä yhtä käytettyjä kuin Suomessa.
  • Jotta ruotsalainen uskaltaisi ostaa uudesta kaupasta, verkkokauppaan kannattaa lisätä tunnettuja logoja (esim. trygg e-handel).
  • Ruotsalaiset vaativat hyvin nopeita toimituksia (jopa 1 vrk). Yleisimpiä alan toimijoita ovat PostNord ja Schenker/Privpak.
  • Postimaksuja ei katsota hyvällä (yleisin syy ostoskorin hylkäämiseen kesken ostoprosessin).

Ottossonin mukaan Ruotsalaisissa verkkokaupoissa:

  • konversiotaso on keskimäärin 2,3 %.
  • tilauksen arvo 750 SEK.
  • palautusmäärä 11 %.

Ruotsin verkkoliiketoiminnassa hinnat ovat alhaalla ja kilpailu kovaa, mutta odotettu liikevaihto vuodelta 2012 on komeat 30 miljardia SEK. Naapurimaa on kiinnostava ja kuten Happy Angler on osoittanut: kun asiat tehdään oikein, mikään ei ole mahdotonta.

*Sisältö prosentteineen pohjautuu Fredrik Ottossonin esitykseen 29.11.2012 ja luvut poikkeavat hieman joistakin tutkimustuloksista (Dibs e-commerce survey ja PostNord, e-commerce in the Nordics 2012).

Lue myös:

Miika Malisen Happy Angler-verkkokauppa menestyy Ruotsissa

Voiko verkkokauppa käsitellä Pohjoismaita yhtenä markkina- alueena?

Herätys verkkokauppa: Suomi on täällä, missä asiakkaat?

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen