Paytrail

Anton&Anton toivottaa kilpailun tervetulleeksi ruoan verkkokauppaan

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 4.10.2017

Ruoan verkkokauppaa Anton&Anton - PaytrailViisi vuotta sitten pääkaupunkiseudulla toimiva kortteliruokakauppaketju ja catering-palveluita tarjoava Anton&Anton sulki Kulosaaren kauppansa, koska toiminta sillä alueella ei kannattanut. Kaupan sulkemisesta syntyi kuitenkin jotain yllättävää.

Uskollisia asiakkaita harmitti kaupan sulkeminen ja heitä haluttiin edelleen palvella ja heiltä kyseltiin kiinnostusta malliin, jossa heille toimitettaisiin säännöllisesti ruokaostokset kotiin. Näin syntyi Anton&Antonin ruokakassipalvelu.

Ruokakassipalvelun ideana inspiroida ja auttaa arjessa

Varmasti suurin osa suomalaisista on joskus kyllästynyt niihin iänikuisiin samoihin ruokiin, joita tulee kokattua vuodesta toiseen. Ruokakassipalvelun idea onkin koostaa asiakkaille kolmen päivän ateriatarpeet resepteineen. Palvelun avulla asiakas säästää aikaa paitsi ostoksilta, myös reseptien etsimiseltä, ja samalla hänen ateriavalikoimansa laajenee monipuolisemmaksi. "Suurin osa ihmisistä pyörittää 10-15 eri reseptiä taloudessaan, eikä oikein keksi mitään uutta syötävää." Anton&Antonin verkkoliiketoiminnasta vastaava Hanna Jokinen kertoo.

Aluksi kauppaa tehtiin puhelimen ja sähköpostin välityksellä muutamalle asiakkaalle, mutta toiminta kasvoi orgaanisesti. Toiminnan kasvaessa tarvittiin verkkokauppa ja tällä hetkellä ruokakasseja toimitetaan muutama sata viikossa. "Toiminta on todella ammattimaista ja prosessit hiottuja. Muuten tämä ei toimisi. Olen vastuussa digitaalisen liiketoiminnan kehityksestä ja kaikista siihen liittyvistä operatiivisista asioista. Kokonaisuudessaan meitä on Anton&Antonissa noin 30 ja välillisesti enemmän, sillä käytämme kumppaneita mm. logistiikkaan."

Vegekassi kahdelle - Anton&Anton - Paytrail

Dialogi asiakkaiden kanssa verkkokaupan kehityksen pohjana

"Haluamme kasvaa, mutta maltillisesti, sillä tahdomme pitää kiinni paitsi tuotteiden, myös palvelun laadusta. Jos kasvaa liian nopeasti, jostain vuotaa helposti." Kasvua haetaan verkkokaupan puolella myös ruokakassien ulkopuolelta. "Tuomme yhä enemmän asiakkaiden kaipaamia tuotteita täydentämään verkkokauppaamme."

Vaikka Anton&Antonin toiminnassa prosesseista pidetään huolta, toiminta on yhä hyvin start-up-henkistä.

"Kehittäminen kuuluu tähän joka päivä ja kun keksimme kehitettävää, emme liikaa mieti, vaan teemme", tuumaa Hanna.

Verkkokauppa-alustana Anton&Antonilla on Shopify. Hanna on alustaan hyvin tyytyväinen. "Shopify on mielettömän hyvä pienille ja keskisuurille verkkokaupoille: todella helppo ottaa käyttöön ja todella helppo käyttää. Sen etu on mielestäni sovellukset, joita siihen voi liittää. Niiden avulla voi kehittää kauppaa ketterästi eteenpäin."

Kehitys pohjautuu vahvasti asiakkailta saatuun palautteeseen ja ehkä siksi moni jo alussa mukaan tulleesta asiakkaasta on edelleen, viiden vuoden jälkeen, ruokakassien tilaaja. "Pyrimme pitämään yllä aktiivista dialogia asiakkaiden kanssa niin asiakkaiden kanssa niin asiakaspalvelumme kautta kuin kaupoillamme, joista asiakkaat voivat noutaa ruokakassinsa. Keskustelutamme asiakkaitamme myös sosiaalisessa mediassa." Hanna toteaa.

Asiakaspalautteen pohjalta valikoimiin ovat tulleet esimerkiksi Vegekassi, Kala-kasviskassi ja Muksukassi. "Moni haluaisi lisätä kasvisruokien syömistä, muttei oikein tiedä mitä kasviksista voisi kokata. Vegekassi ja Kala-kasviskassi auttavat tässä, kun toimitamme mukana hyvät reseptit". Lisäksi Anton&Antonilla on erikoiskasseja, kuten Joulukassi, Juhannuskassi ja Pääsiäiskassi.

Lue opas siitä, kuinka luot ylivertaisen asiakaskokemuksen verkkokauppaasi!

Haasteena saada asiakas kokeilemaan palvelua

Ruokakassitilaus vaatii asiakkaalta monien asioiden sisäistämistä ennen ensimmäistä tilausta. Hanna kertookin, että haasteena on alussa vakuuttaa asiakas ja viestiä yksinkertaisella tavalla siitä, mitä kassi sisältää ja miten tuotteet toimitetaan. "Kun asiakas tilaa kerran, hän tilaa kyllä tostekin. Ja jo saaduista asiakkaista pidämme kiinni."

Toinen haaste on sama, mihin Keski-Suomessa toiminut Mukava ruokakauppa kaatui: kuluttajat eivät ole ruokaostostensa kanssa kovin suunnittelmallisia. Tästä syystä ajoissa tilaaminen on monelle kuluttajalle vaikeaa.

"Moni tuskailee sen kanssa, ettei halua mennä ruokakauppaan, mutta sen juurtuneen rutiinin muuttaminen ei ole ihan yksinkertaista. Otamme tämän kuitenkin positiivisena haasteena. Me tiedämme, että meillä on kätevä tuote joka helpottaa ihmisten arkea." Hanna kuvailee.

Tahti on kova ja fiilis hyvä

"Kaikista parasta ruoan verkkokaupassa on se, että markkina kasvaa, tulee lisää kilpailua ja kaikki menee sitä kautta hurjaa vauhtia eteenpäin. Mielelläni näkisin enemmänkin kilpailua ja uusia toimijoita. Tahti on kova ja fiilis hyvä"

Anton&Anton erottautuu kilpailijoista laadun kautta. "Tuotteet ovat aina tuoreita, liha on aina luomulihaa ja muutenkin tiedetään tarkkaan tuotteiden alkuperä. Tarjoamme sellaista hyvän omantunnon ruokaa." Laadulla erottautuminen ulottuu myös palveluun.

Mitä ottaa huomioon palvelua myyvässä verkkokaupassa?

AetAKorkkari-43 2.jpeg"Jos haluaa viedä palvelun verkkoon, niin erityisen tärkeää on viestiä selkeästi palvelun lupaus: mitä arvoa se tuottaa asiakkaalle", Hanna pohtii. "Sen lisäksi ostaminen on tehtävä helpoksi, olipa kyse sitten tavarasta tai palvelusta. Onko harmillisempaa kuin se, että ensin pystyt vakuuttamaan asiakkaan palvelustasi ja sitten hän tippuu jonkun syyn takia pois, kun ostaminen on syystä tai toisesta vaikeaa."

 

Muuta luettavaa asiakaslähtöisestä kasvusta ja ruoan verkkokaupasta

Asiakasarvon määrittelystä apua verkkoliiketoiminnan asemointiin

#Ruokaaverkosta osa 4: Miksi Mukava päätti lopettaa?

Ekamarket.com kehittää valtakunnallista ruoan verkkokauppaa asiakaslähtöisesti

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi