Hanna Liimatainen: Videoilla halutaan samaistua yrityksen arvomaailmaan

avatar

Kirjoittanut Mari Oksanen - 05 maaliskuuta, 2019

Hanna Liimatainen- Videoilla halutaan samaistua yrityksen arvomaailmaan

Kuluttajien käyttäytymisessä videoiden kulutus on Hanna Liimataisen (Siliä) kasvanut merkittävästi. Silti harva verkkokauppias vielä hyödyntää niiden tehoa. Tulevana vuonna verkkokauppiaan on mahdollista ottaa ajatusjohtajuus haltuun videoiden avulla.

Hanna-Liimatainen_verkkokaupan-trendit-2019”Yleisesti kuluttajien käyttäytymisessä on nähtävissä sellaisia muutoksia, että kuluttajat haluavat jakaa sisältöä. Enää yritykset eivät tee ainoastaan markkinointia, jota kohderyhmä voi vain katsoa. Hyvä sisältö halutaan jakaa ja kuluttajat haluavat osallistua. Tämä ns. jaetun median tarve asettaa aivan uudenlaisia haasteita. Verkkokauppiaan pitää tietää missä olla läsnä ja minkälaista sisältöä kuluttajat haluaisivat itse jakaa eteenpäin.”

Video on arkipäivää

”Yksi relevantti kanava on esimerkiksi Youtube, jossa kuluttajat viettävät koko ajan enemmän aikaa ja seuraavat esimerkiksi tubettajia. Vaikka ostajan asemaan on nousemassa uusi ”video-only”-sukupolvi, joiden pääformaatti on nimenomaan video, myös vanhemmat kuluttavat videosisältöjä Youtubessa.

On syytä muistaa, että Youtube on heti Googlen jälkeen toiseksi suosituin hakukone: Eniten tubettajia seuraavat nuoret, tutkimusten mukaan 35 ikävuoteen saakka. Keski-ikä kohoaa euroopassa ja jenkeissä ja kasvaa koko maailmassa jatkuvasti. Aiemmin videoformaattia seurattiin suljetussa ympäristössä esimerkiksi TV:n välityksellä, mutta nyt se on siirtynyt älylaitteisiin, puhelimeen. Sisältöä seurataan kaiken aikaa. Tämä antaa paljon mahdollisuuksia, sillä videot ovat klikattavia ja johdattavat hyvin verkkokauppaan.”

Markkinoinnin säännöt uusiksi

”Varsinkin nuori kohderyhmä ei enää allekirjoita vanhoja markkinoinnin ja brändäyksen sääntöjä. Jos ajateltiin, että esimerkiksi alennukset myyvät aina, ei näin enää olekaan. Sisällön on oltava aitoa, tosi kiinnostavaa ja loppuun asti ajateltua. On päästävä pois mainosmaisuudesta. Sisällön pitää olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa.”

Fiksut kuluttajat elävät arvojensa mukaan – eläthän sinäkin?

”On julkaistu tutkimuksia siitä, että isoon rooliin on nousemassa ekologisuus ja vastuullisuus, ympäristö. Nuoret kuluttajat ovat todella fiksuja. He hyväksyvät kaupalliset yhteistyöt hyvin ja odottavat, että yritykset puhuisivat aidosti heitä kiinnostavista arvoista. Verkkokaupat saattavat piiloutua tuotteidensa taakse, mutta kuluttajat haluavat tietää verkkokaupan arvoista, taustasta ja tarinasta.

Vastuullisista tempauksistakin on jo nähty ensimmäisiä ulostuloja. Useat verkkokaupat sulkivat kauppansa vastustaakseen ylikulutusta Black Fridayna. Toisaalta taas moni suomalainen toimija on valjastanut vastuullisuuden kärkiarvokseen, kuten esimerkiksi Kotipizza tai vaikka Finlayson. Näistä molemmat toimivat myös verkossa. Yhtenä trendinä on nähtävillä siis yritysaktivismi, jota nuoret erityisesti seuraavat ja arvostavat.

Lue myös muista verkkokauppaan liittyvistä trendeistä

Lue raportti, johon on Hannan lisäksi haastateltu monia muitakin verkkokaupan ja verkkoliiketoiminnan asiantuntijoita.

Lataa nyt

Muita videoiden hyödyntämiseen verkkokaupassa liittyviä artikkeleja

Viesti perille - Kuinka ihminen prosessoi tuotetietoa?

Huomioitko verkkokaupassasi jo "video only" -sukupolven?

Sometrendit ja verkkokaupan mahdollisuudet somen hyödyntämisessä 2019

 


Viimeisimmät blogipostaukset

Verkkokauppaprojektin johtamisen työkirja julkaistu!

read more

Myyntitiimi vastaa: Usein kysytyt kysymykset verkkomaksupalvelusta

read more

Verkkokaupan tuotetiedot ovat palvelua ja markkinointiviestintää

read more