Paytrail

Intohimo ja tuotteen tuoma lisäarvo ratkaisevat verkkokaupan menestyksen

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 19.2.2018

miika-malinen-woolman-paytrail.jpg

Miika Malinen Woolmanilta kävi meillä puhumassa siitä, mitä on oppinut ansiokkaan verkkoliiketoimintauransa aikana. Miika on ollut merkittävänä tekijnä mm. Hong Kongin kiitellyn kalastuskaupan takana, välissä Mustin ja Mirrin toiminnassa ja nyt Woolmannilla. Katso webinaaritallenne.

Teknologiakeskeisyydestä asiakas- ja ratkaisukeskeisyyteen

Miika on nähnyt, kuinka suomalainen verkkokauppa voidaan perustaa ja kuinka liiketoiminta voi lähteä lentoon ilman teknologia- tai verkkokauppaosaamista, kunhan liiketoimintaa koskevaan asiaan on intohimoa, ja asiakkaita ja heidän tarpeitaan ymmärretään kunnolla.

Miikan mukaan 95 % suomalaisista verkkokaupoista on tuotelähtöisiä. Ongelma on se, että jos et tuota aitoa lisäarvoa asiakkaalle, olet heikoilla.

Oleellista verkkokaupassa ei ole teknologia, vaan se herätätkö kuluttajan kiinnostuksen ja intohimon, ja ratkaisetko hänen tarpeensa. Verkkokauppojen tulisikin siirtyä asiakas- ja ratkaisukeskeisyyteen.

Asiakas on oikea ihminen. Ihminen, jolla on jokin ongelma. Verkkokaupasta puuttuu myyjä, joka voi kädestä pitäen auttaa ja kertoa miten asiat menee. Miika kertoo, että on osattava rakentaa punaisia lankoja asiakkaan tarpeen ja tarjottavan ratkaisun välille. Näiden punaisten lankojen osien, sisältöjen, olisi hyvä löytyä jo asiakkaan etsiessä ratkaisua ongelmaansa Googlesta.

Jaettu intohimo vie verkkokaupan menestykseen

Intohimo on iso juttu kauppiaalle. Jos olet kentässä jossa on intohimoa ja tunteita, voit löytää Miikan mukaan montakin nichétä liiketoiminnallesi.

Paljon puhutaan siitä, kuinka Amazon ja muut jätit vievät elintilaa muilta verkossa toimivilta yrityksiltä. Miika tuo kuitenkin esille, että jättiläisille on nousemassa vastavoima. Viime vuonna jenkeissä perustettiin 200 000 verkkokauppaa.

Mikäli verkkokauppa ratkaisee jonkun niché-ryhmän tarpeen, jätit eivät pysty kohtaamaan tuota ryhmää ja siihen kuuluvia ihmisiä samalla tavalla kuin pienempi, aiheeseen keskittynyt verkkokauppa.

Niché-verkkokauppa on hyvä luoda jonkin intohimon ympärille, olipa tuo intohimo sitten kalastus tai sen alalaji, bostoninterrieri tai mikä hyvänsä. Kun kauppias jakaa saman intohimon asiakkaan kanssa, hän pystyy puhuttelemaan aidosti kohderyhmään kuuluvia ihmisiä ympäri maailman.

Miika nostaa esimerkiksi ruotsalaisen Grimfrostin, jonka on perustanut ryhmä viikinkiaiheesta kiinnostuneita metalliseppiä. Ruotsin korvesta he lähettävät viikinkituotteita ympäri maailman, pääosin jenkkeihin.

Katso tallenne Miikan webinaarista!

grimfrost.png

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita

Kuka tahansa voi olla globaali verkkokauppias

Ulkomaiset jätit nakertavat verkkokauppaa - näin pärjäät kilpailussa

Ässät hihasta -webinaaritallenteet nyt katsottavissa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi