Paytrail

Kenelle Ecwid-verkkokauppa-alusta sopii - ja kenelle ei

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 30.1.2020

Oletko perustamassa verkkokauppaa ja haluat päästä mahdollisimman nopealla kaupan perustamisella ja helpolla ylläpidolla tulevaisuudessa? Ecwid saattaa olla sinulle vielä tuntematon mutta sopiva verkkokauppa-alusta.

Verkkokauppa-alustojen viidakkoa ei ole helppo navigoida. Vaihtoehtoja on paljon ja usein tekee mieli turvautua siihen, jonka nimi kuulostaa tutuimmalta. Ecwidin lisäksi yleisesti käytettyjä ja hyviä alustoja etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille ovat mm. WooCommerce ja Shopify. Sopivan alustan valintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten kaupan omistajan tai ylläpitäjän tekninen valmius, muun osallistuvan henkilöstön osaaminen sekä perustamiseen ja hallinointiin käytössä oleva aika. Tietenkin iso vaikutus on myös verkkokaupan perustamisen budjetilla ja sillä myydäänkö fyysisiä tuotteita, digitaalisia tuotteita, latauksia, tapahtumalippuja… ja paljonko erilaista ostettavaa kauppaan aiotaan viedä.

Oikea alusta kannattaa valita ensisijaisesti nykytilanteen ja lähitulevaisuuden sanelemana, eikä miettiä liian pitkälle tulevaisuuteen. On luonnollista että yritysten tarpeet, myös verkkokauppojen suhteen, muuttuvat ajan kuluessa ja verkkokaupan joustavuuden ja tarvittaessa vaihtamisen täytyy olla vaivatonta. Liian järeästä verkkokaupparatkaisusta voi olla aloittavalla yritykselle enemmän haittaa kuin hyötyä. Samalla tavalla taas normaaleista poikkeaviin, isoihin tai erikoisominaisuuksia vaativiin verkkokaupparatkaisuihin ei kannata valita liian kevyttä ja suljettua alustaa.

Lataa opas verkkokauppa-alustan valintaan!

Ecwidin tärkeimmät ominaisuudet

Suomessa Ecwid on nimenä vielä melko tuntematon ja WooCommerce hallitsee PK -yritysten kauppapaikkoja. Paikallisesti Ecwid-kauppoja markkinoidaan myös ProCart -nimellä. Alusta on sama mutta yritykset voivat tarjota Ecwidiä eri nimellä sekä kevyellä kustomoinnilla ja mahdollisella lisätuella höystettynä.

Kyseessä on pilvipohjainen verkkokauppa-alusta, jota käytetään maailmanlaajuisesti yli miljoonassa verkkokauppatoteutuksessa. Trendikkäästi voidaan puhua verkkokaupasta palveluna, jossa isoin osa teknisestä ylläpidosta hoidetaan kauppiaan puolesta. Yrittäjä voi siis keskittyä tekniikan sijasta tuotteisiin, myyntiin, tilausten käsittelyyn ja kaupan kehittämiseen.

Ecwidin kokeileminen on helppoa. Perustilin luominen on ilmaista ja mainostoimisto tai kotisivujen tekijä voi tehdä sen  puolestasi. Tilin avaamisen jälkeen hallintapaneelin käyttöä ja tuotteiden lisäämistä pääsee testaamaan veloituksetta. Kokeilun jälkeen on usein paljon helpompi päättää, haluaako oman kauppansa rakentaa saatavilla olevien työkalujen ja käyttöliittymän kanssa. Ecwidin toimintaympäristö on käännetty monilta osin myös suomeksi. Englannin kielen taito on kuitenkin tarpeellinen, etenkin itse kauppansa perustavalle. Ilmaisella tilillä on rajoituksia, mutta idea käyttöliittymän nopeudesta ja helppoudesta tulee kyllä selväksi.

Muista yleisesti käytetyistä verkkokauppa-alustoista Ecwid muistuttaa eniten Shopifya, koska hallitset verkkokauppasi kaikkia tuotteita, tilauksia ja jopa ulkoasua verkkoselaimen kautta selkeästä käyttöliittymästä. Ecwidin kanssa ei tarvitse kuitenkaan ”olla naimisissa” yhtä tiiviisti kuin esimerkiksi Shopifyn, jossa sekä verkkokauppa että kotisivut tulee rakentaa samaan suljettuun ympäristöön.

ecwid-hallintapaneeli-esittelyssa-paytrailVarsinaiset kotisivut voi siis tehdä esimerkiksi Wordpressillä, Squarespacella tai Wixillä ja kotisivualustasta riippumatta Ecwid-verkkokauppa voidaan upottaa osaksi niitä. Toteutuksen jälkeen kaikkia kaupan puolen asioita, kuten tuotehallintaan, tilausten käsittelyä ja toimituksia, voi hallita kirjautumatta varsinaisten kotisivujen (esimerkiksi Wordpressin) hallintapaneeliin. Alustassa on myös mukana tuotteiden myyntimahdollisuus mm. sosiaalisen median kanavissa (Facebook ja Instagram) ja Googlen kauppapaikalla. Ecwidin avulla tuotteita voi lisätä kotisivuilleen myös yksittäisinä ostettavina tuotteina esimerkiksi artikkeleiden tai muun sisällön sekaan.

ecwid facebook ja instagram integraatio ja tuotesyötteet kuuluvat mukaanVerkkokaupan voi, perusasiat hallitessaan, avata ilman ulkopuolista apua ja kaupan ulkoasua voi muokata ilman koodaamista tai lisäsovellusten käyttöä. Kuten kaiken teknisen kanssa tietty taustatuntemus ja ymmärrys verkkokaupan pyörittämisestä ja dynamiikasta on suureksi eduksi houkuttelevan ja teknisesti toimivan kokonaisuuden luomisessa. Ecwid tukee myös kehittyneempää muokkausta sekä eri sovellusten että kustomoidun koodin avulla.

Ecwid toimii myös itsenäisenä perusverkkokauppana ilman erillisiä kotisivuja ja luo käyttäjälleen automaattisesti aloitussivuston. Aloitussivusto on asetusten määrittämisen jälkeen oma itsenäinen toimiva verkkokauppansa. Sen kanssa on kuitenkin oikeassa elämässä vaikea kilpailla ja erottua muista kauppapaikoista. Kehittyneempien kotisivujen julkaisua odottaessa tai uuden konseptin testaamisessa aloituskauppa saattaa kuitenkin olla riittävä ratkaisu.

Ominaisuuksia alustassa on paljon ja tästä kirjoituksesta tulee kaikkia kertoessa helposti niin pitkä, ettei sitä jaksa kukaan lukea. Ecwidin omilla kotisivuilla löytyy paljon lisätietoa sen ominaisuuksista, opastusvideoita ja tietenkin myös esimerkiksi tekniset ohjeet rajapinnasta.

Suomalaiset toimitus- ja maksutavat

Ecwid-verkkokauppa toimii Suomessa hyvin. Paytrailin maksutavat saa kätevästi käyttöön myös Ecwidillä tehdyissä verkkokaupoissa. Toimitustapoina tällä hetkellä kätevimmät asennettavat ovat postin ja matkahuollon palvelut. Muitakin vaihtoehtoja löytyy. ShipIt-integraatio julkaistaan lähiaikoina, mikä on varmasti monille suomalaisille verkkokauppiaille erityisen mieluinen asia.

Kenelle Ecwid voi olla se oikea alusta?

Ecwid on varteenotettava vaihtoehto verkkokauppa-alustaksi silloin, kun:

  • verkkokaupan perustamisen toivotaan olevan nopeaa ja usein edullisempaa kuin muilla yleisillä vaihtoehdoilla
  • toivotaan verkkokaupan hallinnan olevat valmistumisen jälkeen käyttäjäystävällistä ja turvallista
  • toivotaan että asioiden muokkaaminen kaupassa on nopeaa ja yhden klikkauksen päässä
  • myyntiä on odotettavissa sen verran, että palvelusta kannattaa maksaa kiinteät kuukausi- tai vuosimaksut (yleensä aloittavalle verkkokaupalle edullisemman pään paketit riittävät)
  • arvostaa sitä, että Ecwid-verkkokaupan voi upottaa jo olemassa oleville kotisivuille sivujen tekoalustasta riippumatta
  • halutaan testata esimerkiksi uuden konseptin tai tuotteiden myyntiä edullisilla aloituskustannuksilla ja nopealla kaupan avaamisella

Ecwidin tapauksessa täytyy varautua maksamaan alustan helppoudesta ja huoltovapaudesta heidän hinnastonsa mukaisesti. Kiinteät kulut joko kuukausi- tai vuositasolla vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, miten monta tuotetta kaupassa on auki ja mitä lisäominaisuuksia kaupalleen haluaa. Kaikki yleisimmin tarvittavat ominaisuudet sisältyvät kuukausi- tai vuosimaksuun.

Kenelle Ecwid ei todennäköisesti ole paras vaihtoehto?

Ecwid on omien kokemuksieni perusteella parhaimmillaan pienten ja keskisuurten yritysten verkkokauppana, jossa ei ole valtavaa määrää (useita tuhansia) myytäviä tuotteita tai omaa verkkokauppavelhoa palkkalistoilla. Se ei kuitenkaan ole oikea valinta kaikissa tapauksissa.

En itse suosittele Ecwidiä seuraavissa tilanteissa:

  • et halua maksaa käytännössä vähintään Venture tai Business tilauksesta eli 15 tai 35 euroa kuukaudessa alustan käytöstä. Edullisemmilla tilauksilla ei saa tarpeeksi perusominaisuuksia kauppaansa
  • tiedät haluavasi erityisen kustomoidun ulkoasun tai paljon erityistoimintoja verkkokauppaasi, joita ei ole saatavilla helposti Ecwidin lisäsovellusten kautta
  • yrityksessänne on osaava henkilö töissä reippaalla kokemuksella muista verkkokauppa-alustoista tai ette hallitse itse verkkokauppaanne
  • et ole valmis tekemään joitain kompromisseja esimerkiksi tuotesivun asettelun suhteen

ville vatola ratas designKirjoittaja:

Ville Vatola, Master Chief
Ratas Design Works Oy
ville.vatola@ratasdesign.com

Muita artikkeleita verkkokauppa-alustoista

Magento saattaa säikäyttää aloittelevan verkkokauppiaan – kokeneet arvostavat laajoja räätälöinti- ja kehitysmahdollisuuksia

WooCommercella verkkokauppa pyörii WordPress-taidoilla - kauppiaiden kokemuksia

Mihin taipuu verkkokauppa-alusta Shopify? – kauppiaiden kokemuksia

Verkkokauppa-alustat testissä: Paylink

Verkkokauppa-alustat testissä: MyCashflow

paytrail-icon Kokemuksia verkkokauppa-alustoista