Paytrail

Magento saattaa säikäyttää aloittelevan verkkokauppiaan – kokeneet arvostavat laajoja räätälöinti- ja kehitysmahdollisuuksia

Johannes Kumpukoski Kirjoittanut Johannes Kumpukoski - 23.10.2018

Magento-saattaa-saikayttaa-aloittelevan-verkkokauppiiaan-kokeneet-arvostavat-raatalointi-ja-kehitysmahdollisuuksia-1

Magento ei ole verkkokauppa-alustojen joukossa helpoimpia, mutta kasvuhakuisille yrityksille se on usein suosikkivaihtoehto. Avoimeen lähdekoodiin perustuva alusta tarjoaa laajoille verkkokaupoille, kuten Sisustajalle.fi ja Uittokalusto.fi, tervetullutta muokattavuutta.

Laaja asiakaskenttä pysyy hallussa

Monipuolinen metsäalan verkkokauppa Uittokalusto myy tuotteita metsänhoitoon, metsästykseen, puutarhanhoitoon ja metsäteollisuuteen. Ensimmäisen verkkokaupan Uittokalusto perusti jo 2000-luvun alkupuolella, Magenton 1-versio otettiin käyttöön 2013 ja 2-versio tämän vuoden alusta.

”Magento sopii meille, koska se on monipuolinen ja skaalautuva”, kertoo Uittokaluston markkinointipäällikkö Vesa Pölönen. ”Verkkokauppamme pitää pystyä taklaamaan monenlaisia tilanteita, koska palvelemme yrityksiä, jälleenmyyjiä ja kuluttajia. Tuotteitakin on useita tuhansia, ja niitä toimitetaan asiakkaille monimuotoisilla toimitustavoilla.”

Vuosien mittaan Uittokalustolla on läpikäyty melkoinen Magento-korkeakoulu. ”Silti Magento 2:seen siirtyminen on vaatinut paljon uuteen tekniikkaan tutustumista. Koodaaminen ei itseltä luonnistu eikä tarvitsekaan: kumppanit hoitavat sen puolen. Tykkäämme siitä, että alustaan tulee koko ajan parannuksia päivitysten myötä. Esimerkiksi sivujen latausnopeus ja mobiilikäytettävyys ovat parantuneet selvästi, ja verkkokauppamme konversio on kehittynyt 15 prosenttia. Ostaminen on asiakkaille koko ajan sujuvampaa ja helpompaa”, Vesa toteaa tyytyväisenä.

Räätälöitävyys haastaa ja mahdollistaa

Kotimaisessa sisustustekstiilejä, koriste-esineitä ja lasten tuotteita myyvässä Sisustajalle.fi-verkkokaupassa on ehditty kokeilla 10 vuoden aikana useita eri alustoja. Keväällä verkkokauppa siirrettiin Magento 1:stä 2:lle.

”Aloitimme aikoinaan Wosbee-verkkokaupalla ja kokeilimme MyCashflowta, mutta kädet tuntuivat olevan aina sidotut eikä omien ajatusten toteuttaminen onnistunut. Viimeiset neljä vuotta olemme toimineet Magentolla, jossa tärkeintä on avoin lähdekoodi. Sen ansiosta verkkokauppaan voi tehdä melkein mitä tahansa muutoksia, ja responsiivisuus ja hakukoneystävällisyys ovat kohdallaan”, kertoo verkkokaupan teknisestä toteutuksesta vastaava Tommi Nyrkkö.

Magento 2:sen omaksuminen on ottanut aikaa, vaikka alusta on tuttu. ”Magento 2 vaatii asiantuntemusta ja haastaa käyttäjänsä teknisessä osaamisessa. Kaikki staattinen sisältö, kuten kuvat ja tyylitiedostot, on rakennettava muutostyökalulla suorittamalla erilaisia komentoja. Myös uusien ominaisuuksien testaaminen on tärkeää ennen käyttöönottoa”, Tommi korostaa.

Suurimmat haasteet Magenton käytössä tulivat vastaan ensimmäisinä kuukausina. ”Aluksi tieto ei kulkenut maksu- ja toimitustapojen välillä, mutta kun siirryimme Paytrailille, ongelmat saatiin ratkaisua. Maksupalvelussa ei ole ollut ongelmia, ja samalla on parantunut käytettävyys. Maksuvalintasivu ohitetaan nyt kokonaan, koska maksunapit on integroitu Magenton kassaan. Se on asiakkaidemme kannalta iso parannus.”

”Magentossa on hyväksyttävä, että alusta on jatkuvan kehitystyön alla. Versiopäivitykset voivat sisältää useita satoja parannuksia. Meistä se on kuitenkin vain hyvä”, Tommi kiittelee. ”Päivitysten taustalla on tuhansien sovelluskehittäjien osaaminen, mikä tekee kehitystyöstä käyttäjälähtöistä. Myös tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota, ja tietosuojaa parannetaan koko ajan tunnistamalla mahdollisia tietoturvariskejä ja korjaamalla niitä etukäteen versiopäivityksissä.”

Magenton suosion takana avoin lähdekoodi

Toukokuussa julkaistun Suuren verkkokauppa-alustaraportin mukaan Magento on Suomen toiseksi suosituin verkkokauppa-alusta. Vuonna 2018 suomalaisista verkkokaupoista 9 % toimi Magentolla, mikä on vain hieman vähemmän kuin viime vuonna. Magento valitaan useimmiten sen monipuolisuuden, muokattavuuden ja avoimen lähdekoodin tarjoamien integraatioiden takia.

Lue kokemuksia myös muista verkkokauppa-alustoista

WooCommercella verkkokauppa pyörii WordPress-taidoilla - kauppiaiden kokemuksia

Mihin taipuu verkkokauppa-alusta Shopify? – kauppiaiden kokemuksia

Verkkokauppa-alustat testissä: MyCashflow

Toteutimme huhtikuussa 2018 kyselyn suomalaisten verkkokauppiaiden ja niiksi aikovien kokemuksista verkkokauppa-alustoihin liittyen. Kyselyssä selvitettiin muun muassa mitä alustoja suomalaiset verkkokaupat käyttävät, mitkä ovat kunkin alustan parhaat puolet ja millä perusteella alusta valitaan. Kyselyn pohjalta julkaistiin Suuri verkkokauppa-alustaraportti!

 

Lataa nyt

paytrail-icon Kokemuksia verkkokauppa-alustoista