Paytrail

Kuinka käynnistää verkkokauppa kannattavasti?

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 8.11.2016

Kuinka käynnistät verkkokaupan kannattavasti - katso webinaaritallenne

Intotalon Ollis Leppänen (@ollisleppanen) kävi pitämässä meille innostavan webinaarin, jossa hän sparrasi erityisesti verkkokauppiasuransa alkutaipaleella olevia henkilöitä.  

Olliksen webinaarissa ei keskitytty laisinkaan verkkokaupan tekniisiin ominaisuuksiin vaan asiaa lähestyttiin puhtaasti liiketoiminnan - ja kannattavan sellaisen - näkökulmasta. Kokosin tähän artikkeliin neljä asiaa, jotka erityisesti jäivät webinaarista mieleeni. 

Liika hifistely ei kannata - tartu rohkeasti toimintaan

Ollis painottaa heti webinaarinsa alussa, että yrittäjyys on aina tekemiseen tarttumista. Kannattavaa liiketoimintaa ei saada syntymään istumalla ja odottamalla kaiken kattavaa "kuningasideaa". 

Monet kansainväliset menestystarinat ovat lähteneet lopulta varsin keskinkertaisesta tai tavanomaisesta ideasta liikkeelle.

Keskeistä näissä menestystarinoissa on se, että ideoita ei ole jääty hauduttelemaan liian pitkäksi aikaa vaan ne on rohkeasti viety käytäntöön testattavaksi ja kehitettäväksi. 

Yksikään yritys tai verkkokauppa ei koskaan ole lopullisesti valmis. Kehitystyö on jatkuva prosessi ja mitä nopeammin ryhtyy toimintaan, sitä nopeammin myös ne parhaat ja kannattavimmat ideat oman busineksen pyörittämiseen syntyvät. 

Määritä ensimmäinen tavoitteesi "kaatumaetäisyydelle"

Verkkokauppayrittäjyyden alussa on tärkeää olla suuria unelmia ja pitkän tähtäimen tavoitteita omalle yritystoiminnalle. Nämä ovat niitä syitä, miksi kauppa ylipäätään on perustettu ja ne antavat suunnan, jota kohti kauppiaan tulee kulkea. 

Suurien tulevaisuudenhaaveiden lisäksi kauppiaalla tulee aluksi olla myös riittävän pieniä ja konkreettisia tavoitteita, joiden avulla hän saa otettua ensimmäiset askeleensa yrittäjänä. Liian suuret tavoitteet alkavat helposti rajoittamaan omaa toimintaa.

Ollis kehottaakin jokaista vasta-aloittanutta verkkokauppiasta määrittämään ensimmäisen kuukauden myyntitavoitteen niin sanotusti kaatumaetäisyydelle - tavoitteen tulisi olla saavutettavissa vaikka sitten vähän kompuroimalla. 

Pienistä puroista kertyy hiljalleen isompi joki. Tärkeintä on se, että omaa taistelutahtoa ei lannisteta heti yrittäjyyden alkutaipaleella. 

Hanki tuntuma omiin asiakkaisiisi - mielellään jo ennen kaupan perustamista

Kaupan menestystä ei lopulta koskaan ratkaise liikeidean paremmuus vaan se, onko siellä riittävästi ostavia asiakkaita. Mitä parempi asiakastuntuma kauppiaalla on jo heti kaupan perustamisvaiheessa, sitä paremmin hän saa houkuteltua potentiaalisia asiakkaita omaan kauppaansa sekä palvelemaan heitä tarkoituksenmukaisella tavalla. 

Mikään liiketoiminta ei pyöri eikä varsinkaan menesty ilman asiakkaita.

Yrittäjyyden alkutaipaleella pitäisikin käyttää riittävästi aikaa omasta tuotteesta tai palvelusta kiinnostuneiden henkilöiden löytämiseen. Näistä ihmisistä kannattaa kerätä listaa niin kyselyiden, somekanavien, blogin, verkkosivujen ym. kautta. Tämän jälkeen kauppiaan tulisi panostaa asiakkaiden kanssa keskusteluun ja siihen tarvittavien parhaiden työkalujen löytämiseen. Selvitä keitä nämä ihmiset ovat ovat, minkä ongelman he haluavat ratkaista ja miksi he haluaisivat ostaa juuri sinun kaupastasi. 

Kerro tarina ja rakenna luottamus

Suomen suosituimpien verkkokauppojen some-kanavilla on yleensä vilkasta keskustelua kauppiaiden ja asiakkaiden kesken. Kauppojen ympärille on syntynyt yhteisöjä, joissa ihmiset kohtaavat ihmisiä - eikä kasvottomia yrityksiä. 

Tätä myös Ollis painottaa omassa webinaarissaan:

Ihmiset ostavat ihmisiltä, joista he pitävät, joihin he luottavat ja jotka he tuntevat.

Kun yrittäjä oikeasti laittaa itsensä likoon, kertoo oman tarinansa, antaa omalle kaupalleen kasvot ja äänen, on tämä luottamus ja keskusteluyhteys omiin asiakkaisiin helpommin saavutettavissa. Tämä on avain myös pitkäikäisten asiakkuuksien syntymiseen. 

Mitkä ovat Olliksen viisi oppia yrittäjyydestä?

Katso alla oleva tallenne Olliksen webinaarista ja saat kuulla hänen viisi oppiaan yrittäjyydestä. Lisäksi saat erittäin hyviä kysymyksiä pohdittavaksi. Varoitan sinua; tässä webinaarissa piilee todellinen innostumisvaara. :)

Onko tavoitteenasi ura verkkokauppiaana?

ebook_9_cover_iso.pngLue maksuton oppaamme, josta saat vinkkejä ja työkaluja oman verkkokauppasi liiketoiminnan suunnitteluun. Opas lähestyy aihetta hyvin asiakaslähtöisesti. 

Oppaaseen on haastateltu webinaarista tuttua Ollis Leppästä, Ullan Unelma -verkkokauppaa pyörittävää Ulla Svenskiä sekä Varustelekassakin vaikuttanutta Henri Nyströmiä. 

Lataa nyt

Lue myös

Valtteri Lindholm: Älä hukkaa aikaasi Facebook-kirppiksillä, perusta verkkokauppa

Jalmari verkkokauppiaana #13 - Oppeja kantapään kautta

Verkkokauppa-alustat testissä - WooCommerce

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen