Paytrail

Mobiililla ostaminen huimassa nousussa kaikissa ikäluokissa - tabletti jäämässä muinaisjäänteeksi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 30.3.2021

Vuosien saatossa olemme seuranneet tiiviisti eri laitteiden roolia verkko-ostoksilla. 2017 mobiilin (puhelin ja tabletti) kautta tehtiin datamme perusteella noin kolmasosa tilauksista ja 2020 mobiililaitteet ohittivat pöytäkoneen. Nyt pöytäkoneilla tehdään noin 47 % ostoksista ja mobiililaitteilla 53 % ja kuten Verkkokauppa Suomessa -raportissa totesimme, mobiilin osuus kasvaa yhä.

32 % yli 65-vuotiaista on ostanut mobiililaitteella

Mobiililaitteilla hoidetaan tänä päivänä jo monenmoisia arkipäivän asioita: varataan lääkärinaikoja, hoidetaan perheen kalenteribuukkaukset, viestitään koulun kanssa ja ostetaan ne puuttuvat lenkkarit ja juoksutrikoot omaan some-feediin osuneesta mainoksesta.

mobiilimaksaminen-ikäluokittain-Äkkinäinen voisi luulla, että tämä koskee vain nuoria aikuisia, mutta data kertoo ihan muuta. Toki mobiilimaksaminen on suosituinta alle 30-vuotiaiden keskuudessa, mutta se on varsin yleistä myös keski-ikäisille ja, mikä hiukan yllättää, vanhuksillekin. Jo 32 % 65-79 -vuotiaista on tehnyt ostoksia mobiililaitteen avulla! Doro ei ehkä enää vastaakaan vanhempien ihmisten kehittyneitä tarpeita.

Onko tässäkin pakko ollut paras opettaja? Myös vanhat ihmiset ovat koronan vuoksi eristyksissä ja erilaista viihdykettä ja hyötytavaraa on ehkä myös siksi opittu tilaamaan verkosta. Ja monella vanhuksella verkko on kotona käytössä vain puhelimen kautta.

Tabletti jäämässä muinaisjäänteeksi verkko-ostosten osalta

Olipa Doron kohtalo mikä hyvänsä, on selvää että valtataistelu tabletin ja puhelimen kesken on viimeistään nyt ratkennut, ehkä jopa lopullisesti. Alla olevan kuvan data on kerätty Paytrailin maksusivulta maaliskuun 2021 ensimmäiseltä kolmelta viikolta.

Mobiilimaksut-2021

Tablettien syöksykiito alkoi 2018 ja se alkaa olla nyt loppusuoralla. Tällä hetkellä noin 4 % verkko-ostoksista tehdään tabletilla. Tähän lienee syynä sekä puhelinten kasvaneet näytöt, verkkokauppojen yhä parempi mobiilioptimointi, että eri maksutapojen kehittyminen tasolle joka ei enää vaadi valtavaa näyttöä miellyttävän ostokokemuksen taakse.

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan tilastot