Paytrail

Onko ajankohdalla vaikutusta verkkokaupan keskiostokseen kokoon ja maksutavan valintaan?

Laura Saari Kirjoittanut Laura Saari - 30.9.2016

paytrail-ajankohta-keskiostos-maksutavat.jpg

Kauri Tervashonka lähestyi meitä Twitterissä kysyessään tarkempaa tietoa siitä, vaikuttavatko eri ajankohdat verkkokaupan keskiostoksen kokoon ja/tai maksutavan valintaan. Tausta-ajatuksena tässä oli se, kannattaisiko esimerkiksi verkkokaupassa näkyviä maksutapoja optimoida vaikkapa kellon- tai kuukaudenajan mukaan.

Olemme aiemmin selvittäneet, että maanantait ovat viikon vilkkaimpia myyntipäiviä suomalaisessa verkkokaupassa ja että myynti kiihtyy aina iltaa kohden. Lauantait puolestaan ovat viikon hiljaisimpia päiviä maksuliikenteen osalta. 

Tällä kertaa tarkastelimme maksupalvelumme tilastoja koko tämän vuoden ja etenkin toukokuun ja elokuun osalta, jolloin maksumäärät ovat olleet erityisen suuria. Tässä havaintojamme keskiostosten ja maksutapojen valinnan suhteen.

Kuukaudenajalla ei selkeää vaikutusta keskiostoksen kokoon

Alustavasti ajattelimme, että keskiostoksen suuruus saattaisi olla isompi joko alkukuusta tai loppukuusta, jolloin suomalaisilla tyypillisesti on palkkapäivä. Tarkastelimme maksutilastojamme viime vuoden ajalta ja erikokoisten kauppojen osalta. Tämän otannan mukaan ei kuitenkaan ole nähtävissä mitään selkeää kaavaa keskiostoksen suuruuden vaihteluun - keskiostoksen suuruus kyllä vaihtelee päiväkohtaisesti, mutta siinä ei ole nähtävissä mitään toistuvaa kaavaa.

Ainoa poikkeuksellinen huomio tämän otannan perusteella voisi olla se, että keskiostos oli yllättävän usean lauantain kohdalla isompi kuin viikon muina päivinä. Tämä ei ehkä muutoin olisi kiinnittänyt huomiotamme, mutta havainto on sinänsä mielenkiintoinen, sillä maksumäärien suhteen lauantait ovat yleensä viikon hiljaisin päivä verkkokaupassa. Emme kuitenkaan menisi sanomaan, että määrällisesti hiljaisimpana viikonpäivänä tehdään keskimäärin isompia ostoksia. Tämän hypoteesin todentamiseksi meidän pitäisi tehdä tarkempaa tilastoanalyysiä.

Vuoden ajalta tarkasteltuna on tietysti mahdollista huomata vilkkaampia ja hiljaisempia kauppakuukausia. Suomalaisen verkkokauppavuoden alussa on hiljaisempaa, toukokuussa myyntimäärät hieman piristyvät, kun taas loppuvuodesta tehdään määrällisesti eniten myyntiä. Tähän vaihteluun vaikuttaa merkittävästi se, että marras- ja joulukuu ovat kaiken kaikkiaan parhaita sesonkikuukausia vähittäiskaupassa.

Myös tuntikohtainen vaihtelu varsin pientä keskiostoksen kokoon ja maksutapojen valintaan liittyen 

Myöskään maksutapojen valinnan suhteen emme löytäneet mitään maata mullistavia havaintoja. Pankit pitävät pintansa käytetyimpinä maksutapoina ja kaikkien maksutapojen käyttö noudattaa varsin pitkälti samaa linjaa sen kanssa, miten kellonaika vaikuttaa maksumääriin.

Maksutapojen-vaihtelu-kaikki-maksutavat_2-1.png

Tuntikohtaista vaihtelua tarkastelimme erityisesti toukokuun ja elokuun osalta, jolloin maksumäärät ovat olleet poikkeuksellisen suuria. Alla oleviin graafeihin on valittu toukokuun ja elokuun kovimmat myyntipäivät. Tässäkin mennään varsin samassa linjassa sen kanssa, mitä olemme jo aiemmin saaneet selville verkkokaupan vuorokausikellosta maksumäärien suhteen. 

Graafeissa olevat luvut ovat muutettu vertailuluvuksi siten, että maksujen keskiarvo kyseisinä päivinä muodostaa perusindeksin 100. Pystyakseli kuvastaa maksuvolyymia indeksiluvulla ja vaaka-akseli kuvaa kellonaikaa tunneittain. 

Pankit-ajallinen-vaihtelu_2-1.png

Kortit-ajallinen-vaihtelu_2-1.png

Lasku-ajallinen-vaihtelu_2-1.png

Panosta oman verkkokauppasi datan tarkasteluun – tunne oman asiakaskuntasi ostokäyttäytyminen 

Vaikka ison otannan perusteella ei olisikaan havaittavissa mitään selkeää kaavaa kuluttajien ostokäyttäytymiselle – ainakaan maksutapojen ja keskiostoksen suhteen, ei se kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö oman verkkokaupan asiakaskunnalla voisi olla jotain selkeää sykliä omassa ostokäyttäytymisessään.

Tässä tapauksessa onkin todettava, että ns. kaikille kuluttajille yhtenäisten käyttäytymiskaavojen löytyminen on ehkä samankaltainen utopia kuin se, että omassa verkkokaupassa kannattaisi myydä kaikkea kaikille.

Kannustammekin jokaista verkkokauppiasta tutkiskelemaan oman verkkokauppansa dataa ja tekemään johtopäätöksiä ja mahdollisia optimointeja sen perusteella. Mikäli olet Paytrailin asiakas, sinun kannattaa perehtyä tarkemmin Kauppiaspaneelin tilastot-välilehteen. Sieltä saat tietoa verkkokaupassasi tehtyjen maksujen summista, määristä sekä maksutapajakaumasta valitsemasi aikavälin aikana. 

Lisää tilastoja ja dataa verkkokaupasta:

Verkkokaupan kova myyntiviikko 

Toukokuussa ennätysmyynnit - hyvä ennuste myös tulevalle joulusesongille

Näin kellonaika vaikuttaa verkkokaupan myyntiin

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi