Paytrail

Perjantaisin tehdään eniten verkko-ostoksia

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 25.10.2023

Verkko-ostamisen valttikortteja ovat helppous sekä mahdollisuus tehdä ostoksia ajasta ja paikasta riippumatta. Vaikka ostoksia tehdäänkin käytännössä vuoden jokaisena päivänä sekä ihan jokaisena vuorokaudenaikana, eivät päivät ja kuukaudet ole keskenään samanlaisia. Katsotaan seuraavaksi tarkemmin, milloin verkkokaupoissa on vilkkainta.

 

Perjantai on viikon suosituin ostopäivä

Paytrailin tuoreessa Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportissa tutkittiin kuluttajien ostokäyttäytymistä, ja esimerkiksi sitä, milloin ostoksia tehdään. Paljastui, että viikonpäivistä perjantai on ehdottomasti vilkkain päivä verkkokaupoissa – myös siinä tapauksessa, että vuoden suurin ostopäivä Black Friday jätetään huomiotta.

Perjantain jälkeen suosiossa seuraavat järjestyksessä muut arkipäivät: maanantai, tiistai, keskiviikko ja torstai. Hiljaisinta verkkokaupoissa on viikonloppuna, etenkin lauantaisin, jolloin moni keskittynee muuhun kuin nettishoppailuun.

viikonpaivat-graaffi

Yksittäisiä ostopäiviä tarkasteltaessa selvin kulutuspiikki löytyy marraskuisten Black Fridayn ja Cyber Mondayn ympäriltä. Suosituimpia ostopäiviä vuositasolla tarkasteltuna jopa kolme viidestä vilkkaimmasta ostopäivästä osuu juuri marraskuulle. 2020-luvulla onkin nähty, että Black Friday on laajentunut yksittäisestä päivästä koko viikon kestäväksi ostotapahtumaksi.

Muita yksittäisiä ostopiikkejä on näkyvissä joulukuun ja syyskuun alussa; toista selittänee joululahjojen ostaminen, toista puolestaan uuden kouluvuoden sekä monien harrastusten alku.

Suomalaiset kuluttajat rauhoittuvat erityisesti joulun ja juhannuksen viettoon, ja ottavat silloin etäisyyttä jopa verkkokaupoista: kaikkein vaisuimpia päiviä verkkokaupoissa ovat jouluaatto ja -päivä, juhannusaatto ja -päivä sekä pääsiäisen aika.

top3-graaffi

 

Marraskuussa verkkokaupoissa on vilkasta, alkutalvella hiljaista

Kuukausitasolla tarkasteltuna hiljaisimpia kuukausia ovat loppuvuoden osto- ja juhlasesongin jälkeiset helmi- ja tammikuu sekä juhannuskuukausi kesäkuu. Sen sijaan vilkkaimpia ostokuukausia ovat marraskuun lisäksi luku- ja harrastuskauden alkuun sijoittuva elokuu sekä lokakuu.

Vilkkaat ostohetket näkyvät myös maksutapojen käytössä. Erityisesti lasku- ja osamaksupalveluilla maksamisen suosio kasvaa loppuvuoden ostosesongeissa, ja esimerkiksi vuoden 2022 marraskuussa lasku- ja osamaksupalveluilla tehtiin 93 % enemmän maksuja kuin lokakuussa.

Vuorokausitasolla tarkasteltuna ostoksia tehdään erityisesti päiväsaikaan. Selkeimmät piikit hahmottuvat lounasajalta ja alkuillasta, mutta vuorokaudessa ei ole hetkeäkään, jona verkkokauppa täysin nukkuisi.

Syventävää tietoa suomalaisten kuluttajien ostokäytöksestä löydät Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportistamme. Tutustu ilmaiseen raporttiin ja lue, mitä, millä ja milloin suomalaiset ostavat verkosta!

verkkokauppa-suomessa-2023-kansi

paytrail-icon Verkkokaupan tilastot