Paytrail

Rikkooko Black week 2021 edelleen ennätyksiä? Katso päiväkohtaiset tilastot

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 24.11.2021

Parhaillaan käynnissä oleva Black Week nostaa taas suomalaisen verkkokaupan myyntivolyymit vuoden kovimpiin lukemiin. Vieläkö Black Friday pystyy rikkomaan aiempia ennätyksiään? Löytyykö ilmiölle kasvuvaraa vielä Black Weekin ulkopuolella? 

Näihin kysymyksiin haemme vastauksia seuraamalla maksupalvelumme tilastotietoa erityisen tarkalla silmällä tämän viikon osalta. Varmaa on kuitenkin se, että Black Week tulee taas antamaan hurjan lähtölaukauksen joulusesongille, joka perinteisesti on vuoden parasta aikaa verkkokaupalle.

Päivitämme Black Weekin päiväkohtaisia tilastoja tähän artikkeliin, joten laitahan  artikkeli seurantaan!

Black Fridaysta tuli koko viikon kestävä Black Week

Mutta otetaanpa ensin vielä lyhyt katsaus edelliseen vuoteen. 

Tilastot vuoden 2020 Black Fridaylta ja sen ympäryspäiviltä osoittivat sen, että ilmiö on muuntautunut yksittäisestä ostopäivästä koko viikon kestäväksi kulutustapahtumaksi useilla eri toimialoilla. Viikko nosti myyntivolyymia paitsi vähittäis- ja erikoiskaupassa, mutta myös matkailun ja palveluiden verkkokaupassa. Kyse ei siis ole ainoastaan elektroniikan tai vaatteiden myynnin huippuviikosta.

Viime vuonna Black Weekin hype jaksoi kantaa loppuviikkoon ja varsinaiseen Black Fridayihin asti, vaikka verkkokaupat julkaisivat tarjouksia jo edellisestä viikonlopusta lähtien. Musta perjantai 2020 onnistui silti takomaan jälleen uuden ennätyksen Suomen verkkokauppahistoriaan. Parhaimmillaan suomalaisten verkkokauppojen keskimääräinen myyntivolyymi oli yli viisinkertainen lokakuun keskivertopäivään verrattuna. Toki yksittäiset kaupat saattoivat kasvattaa omia myyntilukujaan parhaimmillaan jopa monikymmenkertaiseksi.

Vihreät vastavoimat iskevät takaisin?

Black Weekin on kritisoitu herättelevän jopa suoranaista kulutushysteriaa, joten ilmiö on ymmärrettävästi saanut liikkeelle myös vastavoimia. 

Hintaoppaan teettämän tutkimuksen mukaan joka kymmenes tarjous oli viime vuonna keinotekoinen. Tutkimuksen mukaan jopa 64 prosenttia suomalaisista ei luotakaan Black Friday -alennuksiin ja hintoihin.

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportista ilmenee, että myös vastuullisuus ja vihreät arvot ovat alkaneet näkyä suomalaisten asenteissa  verkko-ostamiseen liittyen. Sama trendi näkyy myös Hintaoppaan tutkimuksessa, jonka mukaan jopa kolmannes suomalaisista aikoo jättää ostamatta tänä Black Fridayna ympäristösyiden takia. Onko vihreästä siis tulossa uusi musta?

Tänä vuonna onkin erityisen mielenkiintoista nähdä, onko Black Weekilla edelleen tilaa kasvaa vai onko ilmiölle nähtävissä jo laantumisen merkkejä.

Black week 2021 päivittäiset myyntivolyymit toimialoittain

Alla olevat graafit kuvaavat Black Weekin päivittäistä myyntivolyymia eri toimialoilla. Vertailukohtana (punainen vaakaviiva, 100 %) on käytetty kunkin toimialan lokakuun päivämyynnin keskiarvoa.

image (5)-1

Lauantai 27.11. ja sunnuntai 28.11.

Black Friday -tarjoukset kantoivat viikonlopun yli parhaiten erikoiskaupan ja vaatekaupan puolella. Näillä toimialoilla varsinkin sunnuntai nosti myyntivolyymin likimain kolminkertaiseksi.

Myös vähittäiskaupassa ja matkailussa Black Weekin päätöspäivä nosti myyntivolyymin 1,5-kertaiseksi. 

Perjantai 26.11.

Black Friday sai aikaan erityisen kovan piikin vaatekaupan, erikoiskaupan sekä myös matkailun toimialalla. Erikoiskaupassa myyntivolyymi liki nelinkertaistui, ja matkailualallakin myynti kasvoi 3,5-kertaiseksi lokakuun keskimääräiseen päivämyyntiin nähden. Vaatekaupalla oli jo varsin vahva alkuviikko ja perjantaina myyntivolyymi pomppasi yli nelinkertaiseksi.

Black Weekin alkupuolisko ei juurikaan nostanut vähittäiskaupan eikä palveluiden verkkomyyntiä. Black Friday kuitenkin piristi myyntiä myös näillä toimialoilla. Koulutus- ja kansalaistoiminnan toimialalla Black Week ei näkynyt käytännössä ollenkaan.

Kokonaisuutena tarkasteltuna Black Fridayn ensimmäisen puolen vuorokauden myynti osoitti, että ostotapahtuman kasvu ei ole laantunut vaan se edelleen pystyy rikkomaan ennätyksiä verkkokaupan puolella

Aamu yhdeksään mennessä verkkokaupan myyntivolyymi oli liki viisinkertainen verrattuna normaaliin vastaavaan ajankohtaan. Aamupäivän ennennäkemätön myyntipiikki osui noin klo 10-11 välille. 

 

image (7)-1

Vuoden 2021 Black Fridayn kasvulukuihin vaikuttaa varmasti se, että pandemian myötä suomalaiset ovat lisänneet verkko-ostamistaan ja myös verkkokauppojen määrä kasvanut. 

Torstai 25.11.

Torstaina nähtiin jo selkeää nousua erikois- ja vaatekaupan myyntivolyymeissa. Hieman yllättävästi myös matkailussa tapahtui selkeä myynnin kasvu Black Week -torstaina. 

Torstai-perjantai välisenä yönä julkaistiin paljon Black Friday -tarjouksia, mikä näkyikin selkeänä yömyynnin kasvuna. Verkkokaupan myyntivolyymi liki viisinkertaistui perjantaihin aamuyhdeksään mennessä. 

Keskiviikko 24.11.

Alkuviikosta Black Week näkyy voimakkaimmin erikoiskaupassa, johon lukeutuu mm. elektroniikkakaupat, joissa Black Fridayn merkitys on tunnetusti ollut suurin.

Torstain luvuissa tultaneen näkemään viime vuoden tapaan jo pientä ponnistusta ylöspäin, kun moni kauppa julkaisee Black Friday -tarjouksensa illalla torstain puolella ennen puolta yötä

Vaatekauppa nosti merkittävästi päätään Black Friday -myynnissä vuonna 2020 ja olikin lähes erikoisliikkeiden myyntiluvuissa. Tänä vuonna vaatekaupan vahva Black Weekin alku enteilee, että suurin pomppaus viime vuoden Black Fridayhin verrattuna saatetaan jälleen nähdä vaatemyynnissä.

Vaatekaupan myyntivolyymi nelinkertaistui ja erikoiskaupan viisinkertaistui vuoden 2020 Black Fridayna.

Maanantai 22.11. ja tiistai 23.11.2021 

Black Week 2021 on käynnistynyt selkeimmin etenkin vaate- ja erikoiskaupan puolella. Vaatekaupassa maanantain ja tiistain myyntivolyymi on ollut liki 40 % ja erikoiskaupassa liki 75 % lokakuun keskimääräistä päivämyyntiä suurempi.

Mielenkiintoista on huomata, että myös matkailuala on saanut itselleen pienen Black Week -boostin alkuviikosta. Vähittäiskaupan puolella sen sijaan on mielenkiintoista huomata, että maanantain myyntivolyymin kasvu ei ole kantanut enää tiistaina. 

Erilaiset ennakkokampanjat ja -tarjoukset alkoivat pyöriä etenkin sosiaalisen median kanavissa jo varsinaista Black Weekia edeltävällä viikolla. Maksutilastojemme mukaan tarkastelun kohteena olevien toimialojen maksuvolyymi pysyi edeltävän viikon aikana kuitenkin hyvin pitkälti lokakuun keskiarvomyynnin piirissä.

Näyttää siis siltä, että Black Week -ilmiö ei ainakaan isossa mittakaavassa ole alkanut laajentua edeltävän viikon puolelle. 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi