Paytrail

Teeleidin Anne Savela uskoo elämyksiin ja palveluun myös verkossa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 4.4.2017

"Kaikki lähti siitä, että lopetin kahvin juonnin. Kahvi ei vain sopinut minulle. Sitten innostuin ihan hirveästi teestä." Anne Savela, Teeleidin yrittäjä muistelee. "Lähdin Kiinaan perheeni kanssa mieheni työn vuoksi ja otin päätehtäväkseni ottaa selvää teestä." Anne vierailikin ahkerasti teekylissä ja teehuoneissa.

Ajatus omasta yrityksestä rakentui monesta palasesta

Pikkuhiljaa ajatus omasta teehen liittyvästä yrityksestä alkoi muodostua. Kun Anne palasi Suomeen, hän oli täysin vieroittunut pussiteestä, eikä voinut kuvitellakaan juovansa sitä. Kuitenkin sitä tarjotaan hienoissakin ravintoloissa: "Se ärsytti. Tämä on vastaisku!" Vastaisku osui ajankohtaan, jossa ihmiset alkoivat kiinnostua pienpaahtimoiden kahveista ja pienpanimoiden oluesta, miksipä ei siis myös laadukkaasta teestä.

Anne oli päässyt myös tutustumaan kiinalaiseen palvelukulttuuriin ja kaipasi sitä Suomessa. "Palvelukuttuuri on oikeastaan hävinnyt Suomesta. Miksi menisin kahvilaan, jos mun tarttee tehdä siellä itse kaikki, hakea juomani, viedä astiani ja lajitella jätteet."

Kolmantena kimmokkeena Teeleidin perustamiselle toimi vahva kiinnostus Lutakon alueeseen, vanhaan Jyväskyläläiseen tehdasalueeseen, jossa aikanaan toiminut vaneritehdas oli toiminut tärkeässä roolissa kaupungin kasvun kannalta. Sen tuottamasta vanerista oli tehty mm. teelaatikoita. Pikkuhiljaa tarina muodostui ja idea vahvistui. Niinpä Anne päätti kokeilla, jos hän voisi työllistää itsensä teellä.

Kasvua haastavista lähtökohdista huolimatta

Ihan helpointa tietä Anne ei valinnut: yritys on syrjässä ydinkeskustasta eikä kahvia tarjota ollenkaan, vaikka toimitaan kahvin suurkuluttajien maassa. Asiakkaita tällä miellyttävän omaperäisellä yrityksellä kuitenkin riittää. "Tänne tullaan varta vasten. Me ollaan jonkinlainen nähtävyys. Tänne saattaa tulla pikkubussi Espoosta tai mistä hyvänsä."

Yritys alkoi sivutoimisena ja heti alusta saakka oli ajatus myydä myös verkossa. Toiminta on kuitenkin ollut niin kiihkeää, ettei aikaa verkkokaupan perustamiselle ihan heti löytynyt, vaan verkkokauppaa odotettiin noin kolme vuotta. "Yritys on kasvanut ja meillä on lisäkseni viisi työntekijää. Teehuoneen pyörittämisen lisäksi järjestämme teekursseja, meillä on myymälä ja jälleenmyyjiä. Nyt, kolmen vuoden odotuksen jälkeen, meillä on myös verkkokauppa! Tee on mun intohimo, harrastus ja työ. Uskon siihen mitä teen." Anne toteaa hymyillen.

Elämyksellisyys vetää ihmisiä

teeleidi-tervetuloa-teeleidiin-kyltti.jpgAsiakkaat tulevat Teeleidiin elämysten perässä. "Ketjuravintolat ja kahvilat tarjoavat kyllä laatua, mutteivät niinkään elämystä. Meillä on paljon asiakkaita, jotka sopii tänne treffit, odottavat niitä innolla ja ovat jo tänne tullessaan hyvällä tuulella. Silloin koemme onnistuneemme, kun ihmiset sanovat, että ihan kuin olisin ollut mummolassa tai pienellä lomalla."

Teehuoneessa on idyllinen tunnelma, tuoreet leivonnaiset ja tee tuoksuvat huumaavasti. Aika pysähtyy. Teeleidissä rohkaistaankin pysähtymään teekupin äärelle.

Teeleidi erottuu kilpailijoistaan tunnelman lisäksi mm. palvelulla: asiakas otetaan lämpimästi vastaan ja kohdataan aidosti. Teelaatuja nuuhkitaan, suositellaan ja valitaan yhdessä ja valmis haudutettu pannu tarjoillaan kauniisti pöytään. Kaikki tehdään asiakkaan puolesta. Omaperäisyytensä ansiosta Teeleidi on saanut huomiota suosituilta blogaajilta ja kerännyt sitä kautta laajaa näkyvyyttä.

Markkinointi alkoi jo ennen yrityksen perustamista

Myös oma markkinointi on hoidettu Teeleidissä esimerkillisesti. MARK Keski-Suomen johtoryhmä antoikin juuri Marketing Today -markkinointitekopalkinnon Teeleidille, joka on ansiokkaasti hyödyntänyt ja edistänyt kasvavaa kiinnostusta teen juontiin Suomessa.

"Avasin Twitter-tilin (@teeleidi) jo kauan ennen yrityksen perustamista. Juttelin siellä teenjuonnista ja teestä noin yleensä, ja kun löysin toimitilat, julkaisin paikasta kuvia ja kyselin Twitterissä, että "mitä olisitte mieltä jos perustaisin tänne teehuoneen, tulisitteko teelle?" Nykyisin ihmiset eri puolilta Suomea sopivat tänne tapaamisia Twitter-tuttujensa kanssa.

Tällä hetkellä Instagram ja Facebook ovat vahvoja sosiaalisen median kanavia Teeleidille. "Insta on meille se nousevin juttu. Me viritellään tänne kaikkea söpöä, jotta ihmiset ottaisivat kuvia käydessään ja jakaisivat niitä, ja suosittelisivat samalla meitä kavereilleen", Anne kertoo. Teehuone onkin täynnä kiinnostavia yksityiskohtia.

Verkkokauppa yksinkertaisti prosesseja

teeleidin-yrittaja-anne-savela-paytrail.jpg

"Halusin alusta saakka perustaa verkkokaupan ja korjata sen, ettei Suomesta saa mistään kunnon teetä," Anne kertoo. Teeleidillä on omia tuotteita ja omaa reseptiikkaa, mitä ei saa mistään muualta. Tilauksia onkin tulvinut eri kanavista, mutta se ei ollut Annen mukaan kovinkaan kätevää.

Myös teekurssit siirrettiin verkkokauppaan ja sillä on poistettu "no-show-tapaukset", vahingossa tapahtuneet ylibuukkaukset ja toisaalta saatu poistettua rahastus kurssi-illasta.

"Verkkokauppa olisi pitänyt pystyttää jo paljon aikaisemmin, mutta se tuntui valtavalta projektilta, kuin linnalta, jossa on 500 likaista ikkunaa, jotka kaikki pitäisi pestä, eikä siitä selviäisi."

Varsinaisen pystyttämisvaiheen työmäärä olikin iso, mutta sen jälkeen on Annen mukaan ollut helppoa.

Lue opas verkkoliiketoiminnan suunnittelusta!

Verkkokaupan tekninen toteutus ja valokuvaus ulkoistettiin

Verkkokauppa-alustaksi Teeleidi valitsi WooCommercen. "Toteutuksen teki sama kaveri, joka on tehnyt meidän verkkosivut. Hän muutti Australiaan ja aikaeron vuoksi kysymykset oli kysyttävä ja palaverit pidettävä juuri silloin, kun me oltiin herätty ja hän oli tullut töistä." Anne on kuitenkin tyytyväinen valintaansa: "Toteuttaja on erittäin hyvä ammattilainen ja häneltä on tullut myös paljon jatkokehitysideoita".

Myös valokuvaus ulkoistettiin. Studio Varjon Pasi Hakala tuli Teeleidin tiloihin, pystytti pienen studion ja käytti päivän kuvaten noin 70 tuotetta. "Niin ja logistiikka tuli Matkahuollolta ja maksut Paytraililta", Anne vielä lisää ulkoistusten listaan.

"Olen aina pyrkinyt ulkoistamaan asiat, joita en osaa tehdä. Olisihan se vähän noloa, jos verkkokauppa olisi jotenkin epäammattimaisen näköinen ja huonosti toimiva, tai jos olisin itse ottanut kuvat vähän sinne päin." Anne toteaa. Muut asiat, kuten tuotteiden syöttäminen verkkokauppaan ja markkinointi tehdään itse.

"Haluan, että meidän some on sopivasti kotikutoinen, niin kuin kotona leivottu pulla. Juuri siksi ihmiset eivät vierasta meitä. En ikinä ottaisi ketään ulkopuolista hoitamaan sitä. Otan puhelimella kuvia ja teen päivitykset sitten vaikkapa tukun kassajonossa tai auton kyydissä. Niissä ei kauaa mene."

Verkkokaupan perustamisessa deadline auttoi maaliin

Verkkokaupan julkaisun kanssa tuli kova kiire. "Meillä oli kauhea härdelli. Eeva-lehdestä soitettiin ja tekivät meistä juttua. Kysyivät myös milloin avaamme verkkokaupan ja lupasin sen helmikuun alkuun. Kun juttu oli painettu niin deadlineen oli päästävä. Runnottiin verkkokauppa pystyyn. Hyvä, kun oli tuo deadline, muuten kauppa ei ehkä olisi vieläkään valmis."

Annella on paljon ajatuksia siitä, mitä verkkokauppaan vielä tulee. Ideoita tulee myös tekniseltä toteuttajalta. Hakukoneoptimointi, teestä kertovan sisällön lisääminen, jälkimarkkinoinnin kehittäminen ja tietynlaisten palvelullisten elementtien lisääminen verkkokauppaan ovat tehtävälistalla.

Monen muun yrittäjän tavoin Anne tekee ympäripyöreitä päiviä: "Kehittämistyö jää usein iltaan ja viikonloppuun. En ole ehtinyt tehdä verkkokaupan eteen niin paljon, kuin haluaisin, mutta aika hyvin ihmiset ovat kaupan löytäneet. Onneksi meillä on paljon seuraajia sosiaalisessa mediassa, se auttaa. 10 vuotta sitten tämä ei ehkä olisi onnistunut."

Paketti on elämys

teeleidin-ovella-paytrail.jpg

Verkkokaupan aukeaminen tuntui Annen mukaan yhtä hienolta, kuin kivijalkamyymälän aukeaminen.

"Verkkokaupan avaamisesta kerrottiin eri kanavissa, ja kun kauppa klo 10 tiistaiaamuna avattiin, ensimmäinen tilaus tuli jo 10:03! Ihmiset olivat odottaneet sormet näppäimillä." Anne kertoo innostuneena. 

Teeleidi panostaa vahvasti siihen, että ihmiset tilaisivat uudelleen. Tee on kuitenkin nautintoaine, joka kulutetaan loppuun. Jos se on riittävän hyvää, sitä tilataan lisää. Asiakkaiden sitouttamista tehdään paitsi tuotteiden laadulla, myös elämyksellisyydellä ja isompien tilausten mukaan laitettavilla lahjoilla.

Elämyksellisyyttä halutaan ulottaa verkkokaupan puolelle, esimerkiksi paketin saamiseen. Teeleidissä tuotteet pakataan erityisen kauniisti: on kauniit laatikot, silkkipaperi ja käsinkirjoitettu, toki tulostettu, kirje, jonka Anne aina itse allekirjoittaa.

"Ihmiset laittavat someen kuvia, kun avaavat paketin. He kokevat saavansa lahjan, vaikka ovatkin itse tilanneet sen!" 

Teeleidiltä on kyselty paljon mahdollisuutta tilata tuotteita lahjaksi ja sitä aiotaankin markkinoida jatkossa, sillä tuotteet soveltuvat tarkoitukseen mainiosti.

Kilpailijat ovat kanssatoimijoita

Verkkokauppojen välisestä kilpailusta ja sen kiristymisestä puhutaan jatkuvasti. Anne kuitenkin kokee asian omalla tavallaan: "Tänne mahtuu kyllä kilpailua. Nyt suomalainen juo 300g bulkkiteetä vuodessa. Tällä markkina-alueella on käsittämättömät mahdollisuudet." 

Kilpailijoiden kanssa toimitaan yhdessä mm. varaamalla yhteisiä standeja messuille, järjestämällä yhteisiä tapahtumia, pirauttamalla apua, jos vaikkapa oma varasto loppuu ison tilauksen tullessa. "En pidä kilpailua kilpailuna, vaan yhdessä nostetaan teetä ihmisten tietoisuuteen. Kilpailijat ovat kanssatoimijoita." 

Lisää inspiroivaa luettavaa verkkoliiketoiminnasta ja asiakashankinnasta

Lumingerien verkkokauppa hallitsee hakukonetuloksia

Kuinka keskusteleva kaupankäynti (conversational commerce) muuttaa asiakassuhteitasi?

Sisältömarkkinointi, Some ja SEO: verkkokaupan markkinointi oikeille raiteille: katso webinaaritallenteet!

Lue opas verkkoliiketoiminnan suunnittelusta!

 

 

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen