Paytrail

Verkkokaupan trendit 2023 on julkaistu

– teemoina muutokset ja mahdollisuudet

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 16.12.2022

Viime vuodet ovat muuttaneet kuluttajien ostotottumuksia enemmän kuin koko edeltävä vuosikymmen yhteensä. Verkkokaupassa muutokset ovat tarkoittaneet valtavaa kasvua, mutta samalla myös epävarmuuden lisääntymistä. Miten markkinat ovat muuttuneet ja millaisia mahdollisuuksia muutokset tuovat mukanaan?

Muutoksista mahdollisuuksiin

Julkaisimme ensimmäisen Verkkokaupan trendit -katsauksen vuoden 2016 lopussa. Kuudessa vuodessa sekä maailma että verkkokauppabisnes ovat muuttuneet varsin paljon. Jos aiemmin puhuttiin tavarakaupasta ja kivijalkabisneksen laajentamisesta verkkoon, näemme nykyään entistä enemmän suoraan digitaalisiin ympäristöihin räätälöityjä palveluita ja konsepteja. Verkkokauppa ei ole enää pelkkää tavarakauppaa vaan paljon muuta – tästä esimerkkinä tuoreessa katsauksessamme esiteltävä Valopilkku-taksisovellus, jossa on yhdistetty saumattomasti yksinkertainen taksin tilaaminen sekä matkan maksaminen.

Kuudessa vuodessa verkkokaupan lisäksi on muuttunut maailma, ja muutosnopeuden ennustetaan kiihtyvän entisestään 2020-luvulla. Viime vuosina verkkokauppa on nähnyt paitsi koronapandemian aiheuttamaa huimaa kasvua että epävakaita aikoja.

Vuoden 2023 ennustetaan alkavan epävarmoissa tunnelmissa: kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt ja inflaatio jyllää korkeampana kuin vuosiin. Työllisyysaste on kuitenkin toistaiseksi pysynyt hyvänä, ja esimerkiksi Black Fridaynä ei nähty etukäteen pelättyä myynnin romahtamista.

 

Kirkasta kilpailuetusi ja huomioi vastuullisuus

Muutostilanteisiin sisältyy aina myös mahdollisuuksia, ja niihin olemme paneutuneet vuoden 2023 trendikatsauksessa. Verkkokaupan asiantuntija Leevi Parsama sekä Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio avaavat osuuksissaan sitä, miten epävarmoissa tilanteissa voi luovia: muutostilanteet voi kääntää mahdollisuuksiksi kirkastamalla oman visionsa ja strategiansa sekä analysoimalla tekemistään.

”Yritysten on nyt löydettävä brändinsä ja kilpailuetunsa uudelleen. Moni on pärjännyt tyydyttävällä suorituksella tähän asti. Ensi vuosi haastaa jokaisen verkkokaupan uudistamaan itsensä.” – Leevi Parsama

Katsauksemme nostaa esiin myös vastuullisuuden ja kotimaisuuden merkityksen. Vastuullisuus on ollut trendikartalla jo vuosia, ja se ohjaa yhä enemmän kulutuspäätöksiä. Samalla se on siirtynyt pelkästä hiilijalanjäljen mittaamisesta  osaksi liiketoiminnan ydintä – kuten esimerkiksi Ossi Salon luotsaamassa Vähänkäytetty.fi:ssä.

Kotimaisten verkkokauppojen suosion kasvu puolestaan nousi esille jo Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportissamme. Tästä trendistä meille avasi ajatuksiaan Suomalaisen Työn Liiton Tero Lausala.

”Monella verkkokauppiaalla on paljon käyttämätöntä potentiaalia siinä, miten yrityksen suomalaisuutta voi hyödyntää luotettavuudesta ja vastuullisuudesta viestimiseen. Monelle nämä ovat lähes synonyymejä.” – Tero Lausala

 

Asiakaskokemus ei poistu muodista

Asiakaskokemukseen panostaminen on teema, jota olemme sivunneet myös aiemmissa trendiraporteissamme eri näkökulmista. Tällä kertaa käsittelemme sitä asiakasdatan hyödyntämisen ja sen mahdollisuuksien sekä uudenlaisten, asiakaslähtöisten palvelukonseptien kautta. Ajatuksiaan näistä kertoivat Custobarin Aleksi Montonen sekä Valopilkku-taksisovelluksen Tytti Stranding.

”Olennaisinta on ymmärtää, miksi asiakas ostaa tiettyjä tuotteita, mihin tarpeeseen hän ostaa ja miksi juuri meiltä. Tämän ymmärryksen kirkastuttua voi lähteä varmistamaan, että kokemus ja tunne säilyvät kaikessa yhteydenpidossa." – Aleksi Montonen

 

Ota verkkokaupan trendit 2023 haltuun

Ota mukava asento ja perehdy tarkemmin trendeihin, asiantuntijoiden haastatteluihin sekä mielenkiintoisiin käytännön caseihin.

Tutustu maksuttomaan Verkkokaupan trendit 2023 -katsaukseen!

Verkkokaupan trendit 2023

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi