Paytrail

Kokemuksia verkkokauppa-alusta WooCommercesta – Timo Nisula, Kouvolan lakritsi

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 20.11.2020

WooCommerce on kivunnut yhdeksi käytetyimmistä verkkokauppa-alustoista. Tämä artikkeli jatkaa sarjaa, jossa verkkokauppiaat arvioivat käyttämänsä alustan. Kouvolan lakristi vaihtoi WooCommerceen muutama vuosi sitten. Lakutehtailija Timo Nisula teki arvion alustasta nyt vuosien käyttökokemuksen jälkeen.

Käyttöönotto - arvosana 8

Käytimme ennen jotain ranskalaista alustaa ja sen kanssa tuli haasteita, koska Suomesta ei löytynyt kuin pari osaajaa. Siksi, kun vaihdoimme uuteen, halusimme alustan, johon on laajasti osaamista saatavilla. Toinen valintaan vaikuttanut seikka oli hyvä näkyvyys hakukoneissa.

kouvolan-lakritsi-verkkokauppa-kokemuksia-woocommercesta-timo-nisula

WooCommercen käyttöönotto sujui helposti ja nopeasti. Suomalainen alustatoimittaja rakensi sen meille, eikä meidän tarvinnut tehdä juuri mitään. Käyttöönotossa meni 2-3 kuukautta ja ennen julkaisua halusimme varmistaa, että kaikki varmasti toimi, joten verkkokauppaa viilattiin huolella.

Ulkoasu - arvosana 7

Valmiita teemoja on tarjolla, mutta meille tehtiin oma. Ehkä pohjalla on käytetty valmista teemaa. Ulkoasulle emme voi itse tehdä mitään, mikä on vähän huono asia.

Jos olen ihan rehellinen, niin meidän kauppa on vähän sekava. Se voisi olla hirveän paljon yksinkertaisempi. Kauppa toimii kuitenkin mobiilissa hyvin.

Taustahallinta kauppiaalle - arvosana 7

Ollaan näin jälkikäteen todettu, ettei verkkokaupan päivittäminen ole ihan niin simppeliä kuin annettiin ymmärtää.

Tilaustenhallinta toimii ongelmitta, samoin pakettikorttien tulostus. Asiakasryhmien hallinnasta en tiedä, emme ole sitä kaivanneet.

Markkinointi - arvosana 7

WooCommercen pitäisi olla hakukoneystävällinen. Se oli yksi ratkaiseva syy alustan valintaan.

Alustan kautta emme käytä ristiinmyyntiä, personointia tai asiakasryhmittelyä. Vanhassa kaupassa meillä oli Facebook-painikkeet, mutta tiputettiin ne pois, koska emme saaneet niistä lisäarvoa. Samasta syystä emme enää lähetä uutiskirjeitä.

Tuotearviointi ja tuoterating on meillä käytössä, mutta ihmiset eivät niitä hirveän paljon käytä. Verkkokauppamme yhteydessä on myös blogi, mutta se ei ole ollut kovin aktiivisessa käytössä.

Asiakaskokemus - arvosana 6

Ainakin meidän verkkokauppa on navigaatiorakeenteeltaan mielestäni melko sekava. Olemme jopa harkinneet vaihtoa, mutta siinä on kuitenkin melkoinen urakka, joten siihen ei ihan kevyin perustein viitsi lähteä.

kouvolan-lakritsi-verkkokauppa-kokemuksia-woocommercesta

Notifikaatiot toimivat hyvin ja niitä pääsee itse muokkaamaan. Samoin tilausvahvistusta pääsee itse räätälöimään.

Tilausprosessi - arvosana 9

Tilausprosessi on meillä 3-4 sivua pitkä. Jokainen ylimääräinen klikkaus on liikaa, joten tästä en varsinaisesti pidä. Asiaan pystyisi kyllä vaikuttamaan, joten alusta ei ole tässä ongelmana.

Kassan rakenne on ihan toimiva ja esimerkiksi toimitustavan ja maksutavan valinta on simppeliä ja toimii hyvin.

Analytiikkatyökalut - ei voi arvostella

Käytän vain Google analyticsiä, joten en osaa ottaa kantaa WooCommercen analytiikkatyökaluihin. 

Laajennettavuus / Räätälöitävyys - arvosana 9

Kustomointi onnistuu laajalti, mutta vaatii ulkopuolisen tahon. Eli alusta on joustava, mutta vaatii teknistä osaamista. Tuotekapasiteetin suhteen ei varmaan ihan heti tule rajoitteita. Se ei varmasti ole mikään ongelma.

Hinnoittelumalli - arvosana 8

Olemme maksaneet yhden kerran käyttöönottoprojektista ja sitten pientä ylläpitomaksua. Tuki, päivitykset yms kuuluu hintaan, enkä pidä sitä kalliina. Meillä toki melko pieni kauppa, vain noin 30 tuotetta, joten tämä saattaa vaikuttaa hintaan.

Asiakaspalvelu - ei voi arvostella

Asiakaspalvelu ei tule suoraan WooCommercelta, heillä ei ole asiakaspalvelua, vaan suomalaiselta toimittajalta. Tästä syystä en osaa arvioida WooCommercen asiakaspalvelua.

Timo kaipaa WooCommercelta helpompaa päivitettävyyttä

Verkkokauppa on meille lähinnä pieni harrastus, enemmän palvelu kuin bisnes. Me tehdään muuta kautta 400 000 € myyntiä ja verkkokaupasta vain muutama tonni, joten verkossa tehtyjen tulojen vuoksi ei pääse purjevenettä tilaamaan. Toki meillä on verkkokaupassa tosi vähän tuotteita, vain noin 30 ja kun myy kapealla sektorilla vain joitakin tuotteita, niin se rajoittaa myyntiä. Korona on ollut ainut, mikä on lisännyt verkkokauppamyyntiä ilman mitään kuluja.

Minulla on sellainen käsitys, että WooCommerce on simppelimpi ja Google-ystävällisempi, kuin moni muu vaihtoehto ja se pysyy luotettavasti pystyssä. En tiedä onko se WooCommercen vai vaan meidän sivujen ongelma, että tuotteiden selaaminen kaupassamme on hankalaa. Kun verkkokaupan pitäisi olla jumalattoman yksinkertainen ja simppeli, eikä meidän ole.

Kaipaisin sitä, että kauppaa pystyisi itse helposti päivittämään, ettei tarvitse kolmen vuoden koulutusta siihen. WooCommerce ei mielestäni tähän taivu.

Lue kokemuksia muistakin verkkokauppa-alustoista

Opas verkkokauppa-alustan valintaan

Verkkokauppa-alustat testissä: WooCommerce

Kokemuksia verkkokauppa-alusta Shopifysta – Tomi Kottonen, Hyvinvoinnin Tavaratalo

Verkkokauppa-alusta Magento 2 arvioinnissa – Punanaamion Kreetta Linnanmäki

Verkkokauppa-alusta MyCashflow arvioinnissa - Otto Rosti, Taffer

 

 

paytrail-icon Kokemuksia verkkokauppa-alustoista