Paytrail

Verkkopankin johtoasema kapenee

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 11.12.2018

Verkkopankin-johtoasema-kapenee-verkkokauppa 

Verkkopankki on edelleen käytetyin maksutapa suomalaisille. Jopa 70 % kuluttajista mainitsee maksaneensa ostoksensa verkkopankissa. Verkkopankin johtoasema kortteihin nähden kuitenkin kapenee. Jo 59 prosenttia suomalaisista kuluttajista kertoo käyttävänsä korttia maksutapana.

Vaikka mobiilimaksamisen ratkaisut, kuten MobilePay ja Pivo, eivät ole yhtä suosittuja Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa, näyttää siltä, että mobiilimaksaminen on vähitellen saamassa jalansijaa myös suomalaisten kuluttajien keskuudessa. 4 % suomalaisista kuluttajista on jo käyttänyt MobilePayta.

Seuraavissa kappaleissa käsittelen kuluttajille mieluisimpia maksutapoja. Mieluisimpien ja itse asiassa käytettyjen maksutapojen välillä voi olla isoja eroja. Vertailemalla näitä lukuja, voidaan koettaa etsiä mahdollisia puutteita verkkokauppojen maksutapavalikoimissa ja ennustaa kuluttajien maksukäyttäytymistä tulevaisuudessa. Esimerkiksi nousevatko mobiilimaksutavat mieluisimmissa maksutavoissa suuremmin esiin, kuin miten niitä nyt käytetään?

mieluisimmat-maksutavat-verkossa-suomi-2018-paytrail

Verkkopankki

39 % suomalaisista kuluttajista maksaisi mieluiten verkkopankissa. Heistä yli puolet on sitä mieltä, että verkkopankki on helpoin käytettävissä oleva maksutapa.

Erityisesti naiset maksavat mielellään verkkopankkipainikkeilla. 41 % naisista käyttää mieluiten verkkopankkia, kun he tekevät ostoksia verkossa. Miehistä osuus on 37 %.

Verkkopankki onkin edelleen käytetyin maksuratkaisu Suomessa, mutta lukujen mukaan ajat ovat muuttumassa. Siirtymä verkkopankista muihin maksutapoihin tapahtuu kuitenkin kovin hitaasti.

Maksukortti

Korttimaksamisesta on tulossa yhä suositumpaa suomalaisten kuluttajien keskuudessa. 59 % on käyttänyt korttia ostosten maksamiseen verkossa ja 24 prosenttia haluaisi maksaa kaikkein mieluiten kortilla.

Erityisesti miehet pitävät kortilla maksamisesta. 28 % miehistä mainitsee kortin ensisijaisena maksutapana. Vastaava osuus naisissa on 20 %.

Tärkein syy kuluttajien kortin käyttöön maksuvälineenä on turvallisuus. 56 % kortilla mieluiten maksavista on sitä mieltä, että kortti on turvallisin maksutapa.

Lasku

16 % suomalaisista maksaa mieluiten laskulla. Laskua suositaan lähinnä siksi, että asiakas saa tilata tuotteet ja lykätä maksua, kunnes tuotteet on toimitettu.

Valtaosa kuluttajista, jotka haluavat maksaa laskulla, ovat joko 25–44-vuotiaita tai 66–74-vuotiaita. Laskulla maksaminen on yleensä paljon suositumpaa naisilla kuin miehillä.

PayPal

13 % suomalaisista kuluttajista maksaa mieluiten PayPalilla. Erityisesti miehet käyttävät tätä maksutapaa mielellään. 17 % miehistä käyttää mieluiten PayPalia, kun naisten vastaava osuus on 9 %.

MobilePay

4 % kuluttajista on käyttänyt MobilePayta viimeisen kolmen kuukauden aikana.

Suurin syy, miksi kuluttajat haluavat käyttää MobilePayta on nopeus. 67 % niistä, jotka käyttävät mieluiten MobilePayta mainitsevat nopeuden tärkeimmäksi syyksi.

Apple Pay

Apple Pay ottaa edelleen ensiaskeleitaan suomalaisten kuluttajien maksutapana. Tässä vaiheessa vain 1 prosentti suomalaisista kuluttajista on käyttänyt Apple Payta viimeisen 3 kuukauden aikana.

Apple Pay on suosituin ikäryhmässä 15–24-vuotiaat. Silti vain 1 % tämän ikäryhmän kuluttajista mainitsee Apple Payn suosituimmaksi maksutavaksi.

Tulevaisuus näyttää, kuinka suosittu Apple Paysta tulee Suomessa. Maksusovellus on saatavilla 30 maassa, ja sillä on 87 miljoonaa käyttäjää maailmanlaajuisesti.

Lue lisää mielenkiintoista statistiikkaa Verkkokauppa Suomessa -raportista

Verkkokauppa Suomessa -raportti avaa verkkokauppa-alan lukuja maassamme. Siihen kannattaa tutustua, mikäli toimit, tai haluat toimia verkossa liiketoiminnan parissa!

Lataa raportti