Paytrail

Verkon tavarakauppa on tehnyt tilaa matkailulle ja palveluille

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 6.11.2023

Koronavuosina verkkokaupan voimasuhteet pyörähtivät ympäri, kun pitkään verkkokaupan veturina toiminut matkailuala sai antaa tilaa tavarakaupan kasvulle. Vuosina 2022 ja 2023 on nähty tavarakaupan haasteita, mutta samalla matkailun uutta nousua ja palveluiden kukoistusta, osoittaa Paytrailin tuore raportti.

 

Vaatteet ovat edelleen tavarakaupan kärjessä

Vaikka tavarakaupan osuus verkkokaupan kokonaisjakaumasta supistui viime vuonna, ylsi se kuitenkin 44 % osuuteen, ja säilytti siten niukasti asemansa verkkokaupan suurimpana osa-alueena. Tavarakaupan tuotekategorioiden kolmen kärki koostui vaatteista, kodin elektroniikasta sekä ruoasta.

Vaatteet ovat vuodesta toiseen olleet tavarakaupan suosikkeja sekä ostovolyymeissä että kuluttajien kuukausittaisia ostokohteita kysyttäessä. Vaatteiden osuus tavarakaupasta oli raporttimme mukaan 16 %, ja vaatteiden rinnalle ostovolyymissä nousi kodin elektroniikka. Elektroniikkaostokset kukoistavat erityisesti ostosesonkien aikana, ja ne ovat yksi suosituimmista tuotteista Black Weekin aikana.

Ruokaostokset sekä noutoruoka ja kotiin kuljetettu valmisruoka nousivat koronavuosina mukaan tavarakaupan kärkikahinoihin, ja näyttäisi siltä, että kuluttajat ovat ottaneet ruoan verkko-ostamisen omakseen sekä kotiin tilatun ruoan että ruokaostosten tekemisen muodossa. Ruokaostosten osuus kokonaiskulutuksesta oli 8 %.

verkkokaupparaportti-valmis-4

Mitä tavaroita kuluttajat ostavat?

Kun kysyimme kuluttajilta, mitä he ovat ostaneet verkosta viimeisen kuukauden aikana, vastaukset jakautuivat näin:

  • 27 % kertoi ostaneensa vaatteita
  • 18 % kertoi ostaneensa noutoruokaa tai ruokaa kotiinkuljetuksella
  • 14 % kertoi ostaneensa kosmetiikkaa.

 

Tapahtuma-ala elpyy vihdoin

Viime vuosina on nähty verkosta ostettavien palveluiden esiinmarssi. Erilaiset verkkovalmennukset ja viihdepalvelut ovat monelle jo arkipäivää. Lisäksi koronavuosien poikkeusajat vauhdittivat suoratoistopalveluiden tilaamista. Vuonna 2022 palveluiden osuus verkkokaupan kokonaisliikevaihdosta oli 22 %, ja niiden kolmen kärki koostui vakuutuksista, suoratoistopalveluista ja tapahtumalipuista.

Euromääräistä kulutusta tarkasteltaessa vakuutukset ovat pitkään pitäneet palveluiden kärkipaikkaa. Edellä mainittu suoratoistopalveluiden voittokulku puolestaan näkyy niiden kärkisijoituksena paitsi ostovolyymin, myös kuluttajien itse raportoimien ostotottumusten näkökulmista tarkasteltaessa.

Lisäksi pitkään alamaissa ollut tapahtuma-ala on vihdoin elpynyt, ja tapahtumaliput ovat tehneet paluun palveluiden kärkikolmikkoon. Suomalaiset ovat myös innokkaita lahjoittamaan hyväntekeväisyysjärjestöille, ja hyväntekeväisyys pitikin hallussaan kuudetta sijaa vuosikulutusta tarkasteltaessa.

“Kuluttajat eivät näytä tinkineen matkailusta tai festivaaleista ja konserteista. Elämyksellisiin asioihin on saattanut vaikuttaa positiivisesti myös korona-aikana syntynyt vaje, jota nyt paikataan", Paytrailin Kari Melender sanoo.

verkkokaupparaportti-valmis-5

Mitä palveluita kuluttajat ostavat?

Kun kysyimme kuluttajilta, mitä he ovat ostaneet verkosta viimeisen kuukauden aikana, vastaukset jakautuivat näin:

  • 39 % kertoi tilanneensa suoratoistopalvelua
  • 19 % kertoi pelanneensa rahapelejä
  • 15 % kertoi ostaneensa tapahtumalippuja.

 

Lentolippuja ostetaan jälleen

Tyypillinen verkkokaupan veturi, matkailu, jatkaa kasvuaan vaikeiden vuosien jälkeen. Tällä kertaa matkailu ylsikin jo 34 %:n osuuteen verkkokaupan kokonaisjakaumassa. Se on vielä kaukana huippuvuosista, mutta toisaalta huima korotus edellisvuoden 18 %:n osuuteen verrattuna.

Matkailutuotteiden kolmen kärki ostovolyymin kannalta tarkasteltuna muodostuu lentolipuista, majoituspalveluista sekä ryhmä- ja pakettimatkoista.

Vaikka lentolippuja ei monestikaan osteta kuukausittain, liikevaihtoa tarkastellessa sekä lentäminen että majoituspalvelut muodostivat yhdessä yli puolet matkailutoimialan liikevaihdosta. Tämänkertaisessa raportissamme jopa 9 % kuluttajista kertoi ostaneensa lentolippuja kuukauden sisään, kun edeltävänä vuonna osuus oli vain 5 %.

Kuluttajien kuukausittaista kulutusta tarkasteltaessa arkiset liikkumisen palvelut, kuten joukkoliikenneliput ja parkkimaksut, vetävät pisimmän korren.

verkkokaupparaportti-valmis-6

Mitä matkailuun liittyvää kuluttajat ostavat?

Kun kysyimme kuluttajilta, mitä he ovat ostaneet verkosta viimeisen kuukauden aikana, vastaukset jakautuivat näin:

  • 23 % kertoi ostaneensa joukkoliikennelippuja
  • 13 % kertoi varanneensa hotellihuoneen
  • 13 % kertoi maksaneensa pysäköinnin.

Haluatko tietää lisää suomalaisten kuluttajien ostokäyttäytymisestä? Tutustu maksuttomaan Verkkokauppa Suomessa -raporttiimme ja katso, mitä verkkokaupalle kuuluu!

verkkokauppa-suomessa-2023-kansi

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi