Paytrail

Veronpalautuspäivä ja kybermaanantai jäivät Black Fridayn jalkoihin

Laura Saari Kirjoittanut Laura Saari - 30.11.2016

Veronpalautuspäivänä tehtiin 51 % enemmän verkko-ostoksia kuin viikkoa aiemmin

Veronpalautukset kolahtivat suomalaisten tileille tänä vuonna poikkeuksellisesti jo marraskuun puolella. Lisäksi veronpalautukset sattuivat taas Black Fridayn ja Cyber Mondayn kanssa saman viikon sisälle. Veronpalautuspäiväkin onnistui tekemään piikin suomalaisten verkkokauppojen rahaliikenteeseen joskin suomalaisten kuluttajien suurin ostovimma oli jo hieman laantunut edellisen viikon lopusta.

51 % kasvu edelliseen tiistaihin verrattuna

Viime vuoden kasvuprosenttien perusteella ennustimme veronpalautuspäivälle kovimman kasvun verkkokaupan kolmen kovan myyntipäivän osalta. Veronpalautustiistai sai kuitenkin vain 51 % kasvun aikaiseksi edellisen viikon tiistaihin verrattuna, eli ennustamaamme 78 % kasvuun päivä ei yltänyt. 

Veronpalautuspäivä oli joka tapauksessa erittäin hyvä myyntipäivä suomalaisille verkkokaupoille koko vuoden keskiarvoon verrattuna vaikkei päivä ylittänytkään Black Fridayn ennennäkemättömän hurjaa kasvuprosenttia ja euromääräistä myyntiä.

Black Friday ylitti veronpalautuspäivänä tehtyjen verkko-ostosten euromääräisen summan jopa 54 prosentilla.

Veronpalautuspäivän puolustukseksi on kuitenkin mainittava, että kasvua viime vuoteen verrattuna tapahtui 21 %. Veronpalautuspäivän ostovoima on siis edelleen kasvupolulla ja se on varmasti jatkossakin tärkeä myyntipäivä suomalaisessa verkkokaupassa. 

Veronpalautuspäivä 2016 pähkinänkuoressa

  • Kasvu edelliseen tiistaihin verrattuna: 51 %
  • Kasvu veronpalautuspäivään 2015 verrattuna: 21 %
  • Keskiostos: 91 €  (Black Friday 2016: 98€)
  • 72 % tehdyistä ostoksista tehtiin tietokoneella,  20 % mobiilissa ja 8 % tabletilla.
  • Liki 91 % ostoksista tehtiin eri verkkopankkien kautta.
  • Black Friday 2016 sai euromääräisesti mitattuna 54 % isomman myynnin aikaiseksi kuin veronpalautustiistai 2016.

Katso myös Black Fridayn ja Cyber Mondayn toteumat. 

Black Friday löi itsensä isosti läpi

Nyt kun kolmen kovan myyntipäivän viikko on niin sanotusti paketissa, voimme tilastoihimme pohjautuen sanoa, että mustan hevosen lailla Black Friday yllätti ja vei voiton kotiin. Uskoimme kyllä mustan perjantain parantavan suoritustaan edelliseen vuoteen verrattuna, mutta yllätyimme kuinka isosti päivä löi itsensä tänä vuonna läpi myös verkkokaupan puolella. 

Kuten jo edellisessa kirjoituksessani totesinkin, on hienoa nähdä, että myös suomalaiset verkkokaupat ovat aktivoituneet tämän kansainvälisen kauppapäivän suhteen. Pidetään jatkossakin huoli siitä, että suomalaiset kuluttajat löytävät hyviä tarjouksia ja tekevät ostoksiaan suomalaisilta verkkokauppiailta.

Mielellään kuulisimmekin nyt onnistuneita esimerkkejä ja tarinoita Black Fridayn markkinoinnin ja myynnin osalta. Lisätkäähän siis kommenttikenttään tarinoitanne ja kokemuksianne.

Verkkokaupan kova myyntiviikko - järjestys toteuman mukaan

Ennustimme Black Fridayn kynnyksellä näiden kolmen kovan myyntipäivän paremmuusjärjestyksen ja tässä vielä kiteytetysti lopullinen tulos toteumien perusteella.

#3 Cyber Monday

Koko viime vuoden kolmanneksi kovin myyntipäivä jäi ennustuksemme mukaisesti kolmannelle sijalle niin kasvuprosentin kuin euromääräisen myynnin puolesta. Kybermaanantai 2016 paransi euromääräistä suoritustaan viime vuodesta 6 prosentilla.

#2 Veronpalautuspäivä

Vuoden 2015 toiseksi kovin myyntipäivä jäi ennusteestamme poiketen tässä kisassa hopeasijalle. Kasvua viime vuoden veronpalautuspäivän lukemiin verrattuna tuli kuitenkin 21 prosenttia. 

#1 Black Friday

Black Friday oli kiistatta kuluneen myyntiviikon kovin myyntipäivä. Black Fridayna tehtyjen verkko-ostosten summa oli 54 % suurempi kuin veronpalautuspäivänä ja jopa 105 % enemmän kuin kybermaanantaina. Kasvua viime vuoden Black Fridayhin nähden tuli hurjat 164 %.

Viime vuonna Black Friday oli vuoden 18. kovin myyntipäivä euromääräisesti katsottuna. Tänä vuonna uskomme sen pääsevän TOP 3 kovimman myyntipäivän joukkoon. 

Nyt jääkin nähtäväksi, pystyykö viime vuoden kovin myyntipäivä, eli veronpalautuksista seuraava maanantai laittamaan mustalle perjantaille kampoihin. Tämä selviää ensi viikolla.

Hyödynnä eri teemapäivät ja sesongit verkkokaupassasi

ebook-10-cover-iso.pngLataa verkkokauppiaan sesonkiopas, jonka  avulla luot itsellesi toimivan sesonkikalenterin ja saat listan ensi vuoden tärkeimmistä sesongeista ja teemapäivistä.

Lataa nyt

Lue myös:

Black Friday 2016 kasvatti verkko-ostamista 92 %

33 % verkko-ostoksista keskeytyy sopivan maksutavan puuttuessa

Verkkokaupan maksupalvelun vaihtaminen - 4 huomioitavaa asiaa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi