Paytrail

8+1 vinkkiä vastuulliseen verkkokauppaan

Kati Poikela Kirjoittanut Kati Poikela - 26.1.2023

Vastuullisuus on yksi tämän ja tulevien vuosien merkittävimmistä trendeistä verkkokaupan maailmassa. Kuluttajat ovat entistä valveutuneempia ja vaativat myös verkkokaupoilta kokonaisvaltaista vastuullisuutta. Verkkokaupan trendit 2023 -raportti kertoo, että vastuullisuuden odotetaan nykyään ohjaavan koko liiketoimintaa. 

Vastuullisuus on laaja kokonaisuus, johon liittyy muun muassa ympäristön ja henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen. Kokosimme tähän kahdeksan vinkkiä siihen, miten erityisesti tuoteverkkokaupan vastuullisuutta voi vahvistaa liiketoiminnan eri osa-alueilla niin, että vastuullisuus punoutuu vahvaksi osaksi verkkokaupan strategiaa. 

 

1. Pakkaukset 

Ekologisia pakkausmateriaaleja on nykyään varsin hyvin saatavilla. Pakkauksissa voi suosia kartonkia ja paperia muovin sijaan, jolloin kierrättäminen helpottuu ja hiilijalanjälki pienenee. Esimerkiksi Made of Sundays on luopunut muovipakkauksista ja on siirtynyt ekologisiin ja kierrätettäviin materiaaleihin.  

Samoin pakkauksissa täytteinä olevien pehmusteiden kohdalla biohajoavat tai pahviset pakkaustäytteet voivat usein ajaa kuplamuovin tai muiden muovisten pakkaustäytteiden asian. Myös muovisen pakkausteipin voi nykyään vaihtaa muovittomaan paperiteippiin.

 

2. Kierrätyksen tukeminen 

Myytkö tuotteita, joiden kierrättäminen ei ole yksinkertaista tai joiden materiaaleilla tai komponenteilla voisi olla uusi elämä kierrätettyinä?  

Esimerkiksi tietokoneiden tai muun elektroniikan sisältämät metallit ja komponentit ovat arvokasta tavaraa myös käytettyinä, mutta niiden yksityiskohtainen kierrättäminen on kuluttajalle hankalaa. Tässä kohtaa verkkokauppias voi ottaa kierrätyksen varmistamisen omiin käsiinsä vastaanottamalla käytettyjä tuotteita ja kierrättämään ne asianmukaisesti. Arvokkaiden osien ja materiaalien kierrättäminen tuo tuloja verkkokaupalle, jolloin myös asiakkaalle voidaan maksaa vaivanpalkaksi kierrättämisestä.  

Kierrätyksen tukeminen ei tokikaan koske ainoastaan elektroniikkaa, vaan myös esimerkiksi käytetyt tekstiilit voidaan kierrättää uusiokäyttöön sen sijaan, että ne joutuisivat kuluttajilta tavallisen sekäjätteen joukkoon. 

 

3. Raaka-ainevalinnat 

Raaka-aineet ovat monesti yksi isoimmista päästöjen aiheuttajista. Panostamalla esimerkiksi kierrätettyjen tai lähellä tuotettujen materiaalien käyttöön, voi valmistuksen hiilijalanjäljestä nipistää varsin ison siivun. Tekstiiliteollisuudessa esimerkiksi luomupuuvillaan siirtyminen on merkittävä vastuullisuusteko sekä hiilijalanjäljen näkökulmasta että tuottajien työolojen suhteen. Kierrätysmateriaalien käytön hiilijalanjälki on toki vielä luomumateriaaleja pienempi. Katso mallia Globe Hopelta, joka on tehnyt vaatteita ja asusteita hukkamateriaalista jo lähes kaksikymmentä vuotta. 

Kierrätettyjen raaka-aineiden käyttö on luontevaa yhdistää edellä mainittuun kierrätyksen tukemiseen. Tästä hyvää esimerkkiä näyttää Finlayson, joka ottaa vastaan vanhoja farkkuja ja lakanoita, tarjoaa kuluttajille niistä vastineeksi etukuponkeja ja käyttää farkut ja lakanat räsymattojen, pyyhkeiden ja muiden tuotteiden raaka-aineina.  

 

4.Varaosien ja huolto- tai korjaussarjojen myyminen

Tuotteen vastuullisuutta lisää sen pitkä käyttöikä. Jos tuote täytyy uusia vuosittain, kuormittaa se ympäristöä paljon enemmän kuin vuosikausia kestävä tuote. On siis vastuullista pyrkiä tarjoamaan verkkokaupassa käyttöä hyvin kestäviä, pitkäikäisiä tuotteita. Yksi tapa pidentää tuotteiden käyttöikää on auttaa kuluttajaa huolehtimaan tuotteesta mahdollisimman hyvin. Esimerkiksi villapaidat pysyvät pidempään käyttökelpoisina, jos niitä huolletaan nukkakammalla ja kenkien käyttöikä pitenee oikeiden suoja-aineiden käytön avulla. 

Verkkokauppiaalle on taloudellisesta näkökulmasta toki hyvä, että kuluttaja ostaa mahdollisimman usein uusia tuotteita. Kuitenkin vastuullisuuden nimissä parempi ratkaisu olisi tehdä tuotteiden huoltamisesta osa liiketoimintaa. Yksi tapa tähän on myydä asiakkaille tuotteiden huoltoon ja korjaamiseen tarvittavia välineitä, esimerkiksi nukkakampoja, suoja-aineita ja paikkaustarpeita. 

 

5. Tuotteiden huoltopalvelut

Toinen tapa tuotteiden käyttöiän pidentämiseen on huoltopalveluiden tarjoaminen. Elektroniikkaa, autoja ja montaa muutakin asiaa tupataan korjata pienten vikojen ilmetessä, mutta vaikkapa vaatteiden kohdalla tätä tehdään harvemmin. Esimerkiksi jyväskyläläinen Alpa on kuitenkin ottanut ohjat omiin käsiinsä ja tehnyt myymiensä vaatteiden korjauspalveluista osan liiketoimintaansa. Korjaamisen kautta kuluttaja säästä rahaa ja luontoa, kun ei joudu ostamaan uutta tuotetta. Yritys toisaalta saa todennäköisesti lojaalin asiakkaan, kun kuluttaja ei jää yksin rikkoutuneen tuotteen kanssa – korjaamista varten ei tarvitse lähteä etsimään sopivaa ompelijaa tai suutaria, vaan helppo palveluväylä on alusta asti olemassa. 

 

6. Käytettyjen tuotteiden myyminen

Monet brändit tekevät jo liiketoimintaa myymällä uudelleen käytettyjä tuotteita second handina. Esimerkiksi lastenvaatebrändi Gugguu ylläpitää omaa preloved-kauppaansa, jonka kautta kuluttajat pääsevät ostamaan ja myymään kyseisen brändin tuotteita käytettynä. Erityisesti juurikin vaatteiden, astioiden ja sisustusesineiden osalta second hand -mahdollisuuden tarjoaminen voi olla kannattavaa, sillä tällaiset tuotteet kiertävät paljon myös perinteisillä kirpputoreilla. Pistämällä pystyyn oman second hand -osaston yritys pystyy ottamaan roolia tuotteiden elinkaaren pidentämisessä ja tarjoamaan kuluttajille luotettavan ja sujuvan tavan käytetyn tavaran kauppaan. 


7.Toimitusketjuun ja alihankkijoiden toimintaan perehtyminen

Tuotekauppaan liittyy hyvin monesti erilaisia toimitusketjuja, joiden kaikki käänteet eivät ole kauppiaan omissa käsissä. Kun pyritään tekemään mahdollisimman vastuullista liiketoimintaa, on kuitenkin muistettava kurkata myös näihin liiketoiminnan osasiin. Kauppiaan on hyvä olla tietoinen alihankkijoiden vastuullisuusteoista sekä vastuullisuusasioihin liittyvistä haasteista ja kehityskohteista, jotta kuluttajille pystytään antamaan läpinäkyvä katsaus yrityksen vastuullisuuteen. Valistuneet kuluttajat tekevät ostopäätöksiään yrityksen vastuullisuuden perusteella, eikä alihankkijoihin liittyvän tiedon puuttuminen anna vakuuttavaa kuvaa. Siis vaikka verkkokaupan toiminta itsessään ottaisi huomioon vastuullisuusteemat laajasti, on vastuullisuuteen hankala nojata, jos ostajalle ei ole tarjolla tietoa esimerkiksi raaka-aineiden kotimaasta tai valmistustehtaiden työoloista. 

Alihankkijoiden ja toimitusketjun välikäsien toimintaan perehtyminen mahdollistaa myös vastuullisuuden laajemman kehittämisen. Mikäli ketjun varrelta paljastuu asioita, joihin kauppias ei voi itse olla tyytyväinen, voi olla aika vaihtaa kumppania tai lähteä yhdessä kehittämään toimintatapoja. Näin vastuullisuustyön vaikutukset leviävät luonnollisesti yrityksestä toiseen. 

 

8. Hyväntekeväisyyttä tukevien tuotteiden innovointi

Kun liiketoimintaa pohditaan vastuullisuuden kautta, on ehdottoman tärkeää kehittää nykyisiä toimintatapoja. Toisaalta myös täysin uusien asioiden innovointi voi olla yhtä lailla vastuullinen teko. Esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistettu vaatemallisto tai vammaisten työtä tukevan tahon kanssa toteutettu tuotekokonaisuus voi olla alku uudelle, vastuullisemmalle liiketoiminnan osa-alueelle. 

 

+ 1 Päästöjen kompensointi 

Hiilijalanjäljen kompensointi on perinteinen tapa tuoda vastuullisuus osaksi omaa toimintaansa ja se on toki hyvä pitää edelleen mielessä osana vastuullisuuden keinovalikoimaa. Kannattaa kuitenkin huomioida, että nykyään vastuullisuus ei perustu ympäristövaikutusten rahalliseen kompensointiin vaan on laajempi, strategisen tason kokonaisuus. On siis olennaista etsiä liiketoiminnasta paikkoja, joissa olisi mahdollista ottaa vastuullisempi ote ja vasta tämän pohdinnan jälkeen keskittyä kompensoimaan niitä kohtia, joille ei ole mahdollista löytää riittävän vastuullista ratkaisua. 

Mitä verkkokaupan asiantuntijat ennustavat vastuullisuuden varalle ja mitä muuta vuoden 2023 trendeistä tulisi tietää? Tutustu maksuttomaan Verkkokaupan trendit 2023 -raporttiin ja katso, mitä vuosi tuo tullessaan.

Verkkokaupan trendit 2023

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi