Olipa kerran Anniina Isokankaan blogi, jossa hän julkaisi kuvia kokeellisista käsitöistään. "Ei mistään järkevästä", hän kertoo, "vaan erilaisista kokeellisista jutuista, muun muassa käsin painetusta kankaasta tehdyistä pehmoleluista." Anniinan harrastus on kuitenkin lähtenyt pahemman kerran käsistä, hyvällä tavalla.
Yritystoiminta alkoi verkkokaupasta
"Perustin PaaPii Designin 2011 ajatuksenani myydä käsitöitäni verkossa." Valmiiden kangaspehmolelujen lisäksi Anniina möi käsityöpaketteja, joissa oli valmiiksi painetut kankaat pehmolelujen ompelua varten.
Toiminta on vuosien myötä laajentunut. Tänä päivänä hänen 2011 perustamansa PaaPii Design julkaisee useampia kangas- ja vaatemallistoja ja työllistää 4,5 henkeä, sekä ulkoistettuja tuotantoon liittyviä henkilöitä. Kangas- ja vaatemallistoja myydään verkkokaupan lisäksi kivijalassa, tukkumyyntinä niin Suomeen kuin ulkomaillekin, sekä 9 eri kuluttajamessuilla Suomessa ja Ruotsissa. Kysyntää riittää.
Kysymys Australialaiselta lelujen tukkuliikkeeltä käännekohtana
"Kun yritykseni oli ollut pystyssä noin puoli vuotta, sain yhteydenoton Australialaiselta lelujen ja lastentarvikkeiden tukkuliikkeltä. He olivat kiinnostuneita tuotteistani, mutta eivät tienneet, että yrityksen takana oli vain yksi ihminen, joka tekee tuotteet itse käsityönä."
Anniina kuvaa hetkeä käänteentekevänä:
"En silloin pystynyt tarttumaan tilaisuuteen, mutta silloin käsitin, että tässähän voisi olla oikeaa potentiaalia."
Niinpä Anniina tarttui toimeen ja järjesti tuotannon niin, että on jatkossa pystynyt vastaanottamaan vastaavat tilaukset.
Myyntikanavat tukevat toisiaan
Kaikki nykyiset myyntikanavat ovat osoittautuneet erittäin tärkeiksi. Vuonna 2016 50 % liikevaihdosta tuli ulkomaan tukkumyynnistä, loput 50 % jakautuivat verkkokaupan, Suomen tukkumyynnin ja kuluttajamessujen välillä. Koko liikevaihdosta 20 % tulee verkkokaupasta.
"Kuluttajamessut ovat olleet meille hyviä myyntikanavia. Kaksi kertaa vuodessa käymme messuilla Ruotsissa ja olemme saaneet sitä kautta uusia jälleenmyyjiä kankaillemme. Messuilta saamme myös yhteyden kuluttajiin ja sitä kautta lisää tilauksia verkkokauppaan."
Ulkomaan myynti kasvussa
"Ulkomaiset jälleenmyyjät löytävät meidät sosiaalisen median kanavista, esimerkiksi Instagramista tai Facebookista. Netti on aika jännä. Siellä kuvat puhuvat enemmän kuin sanat, joten yhteydenottoja ulkomailta alkoi tulla jo yrityksen alkuvaiheessa, vaikka asiat olikin kerrottu vain suomeksi."
Anniina kertoo, että ulkomaan kauppa on tukkumyynnin lisäksi lisääntynyt myös verkkokaupassa ilman isompia toimenpiteitä. "Verkkokauppaan tulee tilauksia ulkomailta, ympäri maailmaa, tällä hetkellä 1-2 kertaa viikossa."
"Se voi olla, että ulkomaan osuus kuluttajakaupasta kasvaa jatkossakin, jo ihan kuluttajakokemusten ja suosittelujen kautta", Anniina tuumii. "Markkinoinnissa ulkomaille olemme olleet varovaisia, sillä tukkumyynti on meille tärkeä kanava, emmekä halua kilpailla jälleenmyyjiemme kanssa."
Jatkuva riittämättömyyden tunne toimii ajurina
Kysyntää riittää ja se pitää Anniinan kiireisenä. "Minulla on jatkuva riittämättömyyden tunne, sillä haluaisin paneutua useisiin asioihin, kuten dataan, jota voisimme hyödyntää markkinoinnissamme, mutta en ehdi", hän kertoo. "Myös omien toimintojemme, kuten tilaustenkäsittelyprosessin viilaus olisi myös tärkeää, jotta voisimme tehostaa toimintaamme, mutta arjessa tälle ei ole riittävästi aikaa."
Vaikka riittämättömyyden tunne painaa Anniinaa, hän on kääntänyt asian positiiviseksi: "Onhan se hienoa, että meillä on niin paljon töitä ja toiseksi riittämättömyyden tunne ajaa meitä eteenpäin ja pakottaa kehittämään tekemistämme. Jos tuota tunnetta ei olisi, meiltä varmaan puuttuisi jonkinlainen ymmärrys toimintamme kehittämismahdollisuuksista."
Anniinan vinkit muille verkkokauppiaille
- Jos lähdet verkkoliiketoimintaan, kannattaa lähteä tosissaan ja varata asiaan resursseja. Ei kannata pelätä, sillä verkkokauppa voi nopeastikin lähteä tuottamaan yksinäänkin tai tuomaan lisäliikevaihtoa vaikkapa kivijalan rinnalle.
- Kannattaa sekoittaa sulavasti eri kanavia keskenään. Jos nyt käyttää vain jotain niin lisäkanavat tarjoavat suoraan kasvun mahdollisuuksia.
- Sosiaalisessa mediassa kannattaa olla hyvin aktiivinen. Jokaisen viestin ei pidä olla myyntiviesti vaan voit vaikkapa tuoda yrityksen arkea tutuksi. Sisältöä ei muutenkaan tarvitse välttämättä miettiä niin kauheasti vaan aktiivisuudella muistutetaan ihmisiä, että ollaan olemassa ja myös osoitetaan, että yritys on elossa.
- Tavoitettavuus on äärettömän tärkeää. Yhteystietosi on oltava löydettävissä ja asiakkaan pitää saada yritys kiinni myös sosiaalisen median kanavissa.
Haluatko tehdä harrastuksestasi työn?
Mikäli haluat muotoilla toimintasi alusta asti asiakaslähtöisesti ja pärjätä kovassa kilpailussa, suosittelemme sinulle lämpimästi opasta verkkoliiketoiminnan suunnittelemisesta.
Muita kiinnostavia artikkeleita verkkoliiketoiminnasta:
Verkkokaupan trendit 2017
Kuinka ohjaat verkkokauppaasi kohti kannattavaa kansainvälistä kasvua?
Kuinka toteuttaa verkkokaupan omnichannel-palvelukokemus käytännössä?
Teeleidin Anne Savela uskoo elämyksiin ja palveluun myös verkossa