Paytrail

Hitaus heikentää verkkokaupan konversiota - 6 yleisintä syytä hitaudelle

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 14.1.2016

paytrail-hitaus-heikentaa-konversiota.jpg

Verkkokaupan käytettävyydellä, ja erityisesti latautumisnopeudella, on suuri merkitys kaupankäynnin menestykselle - asiakkaat eivät jaksa odotella kovinkaan kauan vaan he turhautuvat helposti. Tämä näkyy nopeasti menetettyinä asiakkaina.

Minkälainen vaikutus nopeudella on?

Nopeudella on suuri merkitys kaupan käytettävyyteen ja tehokkuuteen. Esimerkiksi Google huomasi omilla hakutulossivuillaan, että puolen sekunnin kasvu latausajassa karkoitti 20 prosenttia kävijöiden ja mainosklikkaajien määrästä.

Erään laajemman tutkimuksen mukaan peräti 64 prosenttia vastaajista ilmoitti juuri hitauden olevan suurin ärsytystä aiheuttava tekijä verkkokaupassa. Samaisen tutkimuksen mukaan 52 prosenttia vastaajista myös toivoi sivustojen toimivan nopeammin.

Lähde: Adventures in Retail: The other line is faster, Brand Perfect

Minkälaiset tekijät vaikuttavat verkkokaupan nopeuteen?

Verkkokaupan latausnopeus riippuu puhtaasti siitä, kuinka paljon dataa kävijälle ladataan ja kuinka nopeasti palvelin tai palvelimet pystyvät sen kävijälle antamaan.

Verkkokaupan toteutuksella, sisällöllä sekä valitulla palvelimella on kaikilla suuri merkitys sivuston nopeuteen. Näitä kaikkia osa-alueita voidaan usein myös optimoida.

Yleisimpiä verkkokauppaa hidastavia tekijöitä

  • Virheet koodissa tai puuttuvat tiedostot.
    Suurimmat latausajat johtuvat siitä, että kävijälle yritetään ladata tiedostoa, jota ei löydy palvelimelta.
  • Liikaa välivaiheita ja ladattavia sivuja.
    Jokainen ladattava välivaihe ja sivu, erityisesti kassalla, aiheuttaa oman lataushetkensä, joka kokonaisuutena voi karkoittaa asiakkaan kaupasta.
  • Hidas hosting-palvelu.
    Halvalla ei yleensä saa hyvää. Hostingiin, eli palvelinympäristöön, ja sen optimointiin, panostamalla voidaan saada isojakin parannuksia verkkokaupan nopeuteen.
  • Ylisuuret kuvatiedostot.
    Kuvat ovat usein sivuston raskain osa. Laadukkaita kuvia tarvitaan ostopäätöksen tueksi, mutta kuvien käyttöä ja kokoa voi optimoida monin tavoin.
  • Sosiaalisen median painikkeet.
    Esimerkiksi Facebookin tykkää -toiminto ladataan kävijälle ulkoiselta palvelimelta, joka hidastaa samalla koko muun sivuston latautumista.
  • Muut ulkoisista palveluista ladattavat koodit.
    Mainosverkostojen bannerit, pop-up -mainokset yms. Lähtökohtaisesti kaikki sivustolle lisättävä koodi lisää myös latautumisaikaa, joten tarpeettomia toimintoja kannattaa välttää.

Kuinka oman verkkokaupan nopeutta voi testata?

Erilaisia ilmaisia testityökaluja löytyy useampiakin, joista olen itse suosinut Pingdom.comin tarjoamaa ilmaista testiohjelmaa.

Jotta saat parhaan testituloksen, kannattaa testiohjelman asetuksista valita sijainniksi mahdollisimman lähellä omia asiakkaita sijaitseva kaupunki.

Kirjoittaja:

Juuso Kataja
Kumppanuusvastaava
Zoner Oy

Kirjoittaja toimii webmasterina ja sähköisen kaupankäynnin asiantuntijana, kotimaisia hosting-palveluita tarjoavan Zoner Oy:n palveluksessa.

New Call-to-action

Lisää luettavaa verkkokaupan optimoinnista

Miten pelastat 35% hylätyistä ostoskoreista ja nostat konversiotasi?

Verkkokaupan tuotevalikoiman kehittämisellä iso rooli menestyksessä

Millainen on minimiin karsittu tilausprosessi [demo]?

paytrail-icon Verkkokaupan hallinta